2013. február 27., szerda

Csurgatott tésztás paradicsom leves


        Számomra március és április a legnehezebb két hónap a főzés szempontjából. A fagyasztó ládája már majdnem üres, csak egy két csomag árválkodik(saláta meg spenót). A pincében tárolt zöldségek közül a krumpli fogyott el leghamarabb, de még van répám, zellergumóm és karalábém. Savanyúságból is van bőven, igaz, az ősszel mindenből tettem, hogy legyen. Primőr zöldségeket csak ritkán veszek, nem szeretem az agyon vegyszerezett szérai salátát, retket, paprikát stb. Aztán nehéz kiagyalnom mit is főzzek, hogy változatos is legyen, meg tápláló is.
          Hozzávalók: 3 murok, egy alma nagyságú zeller, egy hagyma, száraz zellerlevél, 1 vegetakocka, 2 evk. liszt, 3 evk. paradicsompaszta, 3 evk olaj, cukor, só. A betéthez: 1 tojás, 5 evk. liszt, 2 evk. víz, só, császár szalonna.
         A murkokat és a zellert megpucoljuk, tetszés szerint feldaraboljuk. Egy nagyobb fazékban kevés olajon a zöldségeket megdinszteljük, meghintjük liszttel, majd felöntjük jó bőven vízzel. Hozzáadjuk a hagymát(egészben), a vegetakockát és a zellerlevelet. Míg fő a levesünk elkészítjük a csurgatott tésztát, ami nem más, mint egy híg palacsinta tészta: liszthez hozzákavarjuk a felvert egész tojást és annyi vízzel higítjuk, hogy folyékony masszát kapjunk. Ha már a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsompasztát, ízesítjük sóval meg egy pici cukorral, majd a végén  belecsurgatjuk a tésztát is. Összefőzzük, tálaláskor császárszalonna pörccel is megszórhatjuk.


2013. február 24., vasárnap

Almás pudingos tejberizs


        Blogomon már több tejberizses desszert is megjelent. Ketten a lányommal nagyon szeretjük, a fiúk pedig csak kóstolják. Ez utóbbit is a lányommal tüntettük el egy szombat délután.
       Hozzávalók: 1 l  tej, 200 g rizs, 130 g cukor, 2 tasak vaníliapor, 200 ml víz. Tovább: 2 alma, 4 evk. cukor, 1 tasak puncsos pudingpor, 400 ml víz.
      Tejberizset főzünk a szokásos módon: a rizset megmossuk, majd a vízzel és egy pici sóval főni tesszük. Amikor már elfőtt a víz, hozzátölthetjük a hideg tejet is. Tovább főzzük, míg a rizs megpuhul, csak a végén adjuk hozzá a cukrot, különben a rizs odakozmál.
     Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd karikára vágjuk, kevés vízben cukor hozzáadásával öt percig pároljuk. Tányérra kiszedjük és hűlni hagyjuk. A maradék almalébe belefőzzük a pudingot, amivel aztán a tejberizset tálaljuk.
    Egy fagyis kanállal kis gombócokat szakítunk, tetejüket pudinggal leöntjük, majd mindegyik tetejére egy-egy alma kalapot teszünk.


2013. február 20., szerda

Tehéntúrós fekete retek saláta


         Mint írtam már, a múlt héten friss túrót kerestem egy finom süti elkészítéséhez. Nem kaptam olyant amilyent akartam, de rátaláltam egy dobozos változatra. Igaz, tejföllel volt kombinálva, de megvettem. Legrosszabb esetben kényérre kenem. Aztán eszembe jutott, hogy milyen jó lenne retekkel kombinálni. El sem tudjátok képzelni milyen finom salit készítettem vacsorára, csak úgy zabáltuk.
        Hozzávalók: egy közepes  fekete retek, egy doboz 200 g-os tejfölös tehéntúró, 3-4 evk. édes kukorica (konzervből), só, bors, répacsíkok a díszítéshez(elmaradhat).
        A retket megtakarítjuk, lereszeljük, lesózzuk, hozzáadjuk a tejfölös tehéntúrót meg a kukoricát, egy kevés örölt borst szórunk rá, jól összekavarjuk és azonnal tálaljuk.
       Megjegyzés: sokan megvárják, amíg a retek a sótól meglágyul, mi pedig úgy szeretjük, ha friss és ropog.
A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság.

2013. február 18., hétfő

Narancsos lepény


       Megigértem  Gizikének, hogy túrós lepényt sütök az utolsó rétes tészta adagból, de nem kaptam friss túrót, így kénytelen voltam beérni két naranccsal. Olyan finomra sikerült így is,  hogy a férjecském egymásután 3 szeletet  evett meg, annyira ízlett .
        Hozzávalók: 500 g réteslap, 4 tojás, 200 g cukor, 2 narancs héja, 200 ml joghurt, 150 ml olaj, 2 tasak vaníliapor, 1 tasak sütőpor. A sziruphoz: 150 g cukor, 100 ml víz, 2 narancs leve.
      Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, a joghurttal és az olajjal. Hozzákavarjuk a vaníliaport, a sütőport meg a frissen lereszelt narancshéjat. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd veszünk két lapot megkenjük jó gazdagon a fenti masszával, harmonikához hasonló sáncocskákat formálva. Végezzük ezt mindaddig míg tésztánk és a massza el nem fogy. Mielőtt betennénk sülni egy villával jól megszurkáljuk.

         Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és 40 perc alatt készre sütjük.
A cukorból meg a vízből szirupot főzünk, tűzről levéve hozzáadjuk a narancslevet is. Ezzel locsoljuk meg a forró lepényt. 

2013. február 15., péntek

Abált szalonna


     Még a tegnap szerettem volna e bejegyzést megírni, de annyi szívecskés sütit láttam a blogokon, hogy nem mertem megbontani a sort. Tudom, a férfiak jobban értékelték volna, mint egy szíves muffint, de valahogy nem volt szívem elrontani a Bálintnapi hangulatot. Januárban főztem ezt a gyönyörűséget, szép lassan el is fogyott...
      Hozzávalók: egy nagyobb darab tokaszalonna, fokhagyma, hagyma, babérlevél, szemesbors, káposztalé, pirospaprika, só.
      A szalonnát megmossuk és egy nagyobb edénybe tesszük. Töltünk rá bőven káposztalevet, hozzáadunk 6-8 cikk fokhagymát, 2 hagymát, 2 babérlevelet, egy csipet szemesborsót, kevés sót és lassú tűzön körülbelül 2-3 órán át főzzük. Egy késsel ellenőrizzük, hogy megfőtt-e. Ha kész, a forró szalonnára pirospaprikát és zúzott fokhagymát szórunk.

2013. február 10., vasárnap

Málnaízű zselé


         
          Mintgyárt itt a Bálint nap és, hogy én is trendi legyek, két adag zselével kedveskedtem a szeretteimnek. Receptjét még tavaly írtam ki egy gasztros lapból, nagyon megtetszett, mert mikróhullámos sütőben készül és a végeredmény pedig önmagáért beszél.
        Hozzávalók: 300 ml víz, 250 g cukor, 4 evk. zselatinpor, 4 evk. porcukor, 1 tasak vanilíaízű pudingpor, 4 evk. friss málnalé (vagy bármilyen aromás és színes, friss gyümölcslé).
       Egy nagyobb hőálló tálba töltjük a vizet, a cukrot és a zselatint, jól összekavarjuk, majd 7 percre a mikróba tesszük. Ha lejárt a program óvatosan kivesszük a tálat és egy kanállal még egy párszor kevergetünk rajta, majd újra visszatesszük a mikróba 7 percre. Addig a pudingport összevegyítjük a porcukorral .és átszitáljuk. Ha letelt a hét perc kivesszük óvatosan a tálat, vigyázva el ne égessük magunkat, majd szép lassan hozzákeverjük a porcukros pudingport. Visszatesszük az egészet a mikróba 6 percre. Miután kész,  hozzáadjuk a gyümölcslevet. Egy magas falú keskeny edényt vékonyan kiolajozunk és ebbe töltjük a forró masszát. 10 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Szeletelhetjük késsel is, én egy nylon kupakkal vágtam ki és kristálycukorba forgattam.
         A recept szerint használhatunk különböző színű ételfestéket is, de ehhez ízesítésként rózsavizet ajánl.

2013. február 7., csütörtök

Daragaluskás köménymag leves


          Megint egy leveskombináció. A gyermekeim még picik voltak, amikor megismerkedtek a köménymagos levessel. Nehezen barátkoztak vele, igaz én sem voltam oda  gyermekkoromban érte. Aztán egy kedves szomszédasszonyom tanácsára daragaluskával gazdagítottam, így kívánatosabb is, laktatósabb is lett a leves. Azóta mindig galuskát főzők bele és így tálalom.
         Hozzávalók: 1 evk. köménymag, 2 hagyma, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, pirospaprika, só, 1 és 1/2 l víz. Tovább : 1 tojás, búzadara, pici sütőpor, 1 vegetakocka, 1 l víz.
       Egy kisebb lábosban megpirítjuk a köménymagot, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a két hagymát (egészben) és körülbelül 15-20 percig főzzük. Míg fő az alaplevesünk elkészítjük a galuskákat.
          Egy edényben vizet töltünk és beletesszük a vegetát. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük, lassú mozdulatokkal hozzákavarjuk a sárgáját, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egy nem túl kemény masszát kapjunk. Sót meg egy csipetnyi sütőport keverünk még hozzá. Egy kiskanállal a fővő vízbe kis galuskákat szaggatunk és puhára  főzzük.
        Egy harmadik edénybe  rántást készítünk (olaj, liszt, pirospaprika, só), felöntjük egy kicsi hideg vízzel, majd hozzászűrjük az első edényben főtt köménymagos hagymás levet. Tíz percig hagyjuk, hogy jól összefőjenek, majd a  megfőtt, kidegedt galuskákat szép óvatosan beleeresztjük.

2013. február 4., hétfő

Narancsos ecet


          Ez egy egyszerű, olcsó, bio tisztítószer, ablakot, csempét, kagylót szoktam vele lemosni. A narancshéjtól kellemes illata van, nem kell kesztyű, nem csíp, nem mérgező, szóval nekem nagyon bejött.
         Szükségünk van:  narancshéjra, ecetre(9 fokos), üvegedényre.
         Egy üvegedénybe legalább 2 narancsnak a  héját tesszük, majd felöntjük ecettel. Lefedjük és  hét napig érleljük(konyhában). Egy hét múlva leszűrjük és egy üres szórófejes nylon flakonba töltjük.

2013. február 1., péntek

Tojás fészekben

   
          Ha egy finom reggelire vágysz, vagy ha a családodat akorod meglepni szombat reggelén, akkor ezt a finomságot készítsd. Elkészítése tíz percet vesz igénybe, amiből 4 perc az előkészület és 6 perc a sütés.
          Hozzávalók: személyenként 2 tojás, 50 g reszelt sajt, só, pici olaj a sütéshez.
          Először bemelegítjük a sütőt. A tojásokat szétválasztjuk, egy tálban a fehérjéket, a sárgákat pedig  külön-külön poharakba tesszük. Egy pici só hozzáadásával a tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd belereszeljük a sajtot. Olajozott tepsibe vagy serpenyőbe, egy kanállal egyforma halmokat szakítunk, mindegyik közepébe nagyobb mélyedést formálva. Előmelegített 180 fokos sütőbe 3 percig sülni tesszük, miután kivettük a sütőből, mindegyikbe egy-egy tojássárgát pottyantunk és újabb 3 percre sülni tesszük.
         Míg sül, finom házikenyeret szelünk, savanyúságot veszünk elő és már hívhatjuk is a szeretteinket, kész a finom reggeli.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...