2016. március 30., szerda

Kávés kekszgolyók

Ezeket  kekszgolyókat az ünnepre készítettem.
Hozzávalók: 250 g margarin, 250g cukor, 3 evk. kakaópor, 5 evk tej, 500 g háztartási keksz, 1 evk. őrölt kávé, 1 kisk. rum eszenc. Még: 40 darab meggy(befőttből).
A kekszet ledaráljuk és kb. 50 g-ot kiveszünk belőle és félretesszük(a forgatáshoz).
Egy lábosba tesszük a margarint, a cukrot meg  tejet. Kis lángon addig kavargatjuk, míg a margarin és a cukor elolvad. Azután hozzáadjuk a kakaót, a kávét, az eszencet, majd legvégén a ledarált kekszet.
Kis golyókat formálunk, mindegyik közepébe egy meggyet nyomunk, majd egyenként darált kekszbe forgatjuk.

2016. március 27., vasárnap

Áldott húsvéti ünnepet!

Az idén ezekkel a tojásokkal várjuk locsolóinkat!

2016. március 21., hétfő

Medvehagymás saláta leves

Múlt héten a lányom barátja egy nagy tasak medvehagymát hozott nekem. Egy percig sem kellett törnöm az agyam, ahogy beleszagoltam a zacskóba, már tudtam, hogy mit fogok készíteni belőle. Saláta levest készítettem, csak úgy egyszerűen, mert ugye böjtben vagyunk, szalonna meg rántotta nélkül, de úgy is nagyon finom volt, mert juhtúrós puliszkával ettük.
Medvehagymás saláta leves
Hozzávalók: 2 fej friss saláta, 2 marék medvehagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 kisk. vegeta, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, 2 tojássárga, 150 ml házi tehéntej, só, ecet, pici cukor.
A vizet feltesszük forrni, beletesszük az olajat, a fokhagymát, a sót meg a vegetát. Hagyjuk a levest jó 15 percig főni. Addig megtakarítjuk és megmossuk a salátát meg a medvehgymát, majd szépen beletépkedjük a fővő levesbe. Lisztes eresztéket készítünk, ezt is a levesbe öntjük, jól kiforraljuk. Ecettel savanyítjuk, egy pici cukrot is adunk hozzá és készre főzzük. Tűzről levéve  levesünket tojássárgás tejjel (esetleg tejföllel) habarjuk be. Túrós puliszkával tálaljuk.

2016. március 14., hétfő

Grépfrútos sült makréla zöldségkeverékkel


Egy ötlet, egy tipp, egy finom ebéd elkészítéséhez.
Hozzávalók 2 személyre: 2 darab makréla, 1/2 grépfrút, só, bors, csombor, 2 evk. olaj.
 Még: 450 g gyorsfagyasztott zöldségkeverék.
A halakat megmossuk, megtísztítjuk, belsőségüket és fejüket eltávolítjuk, fűszerezzük, olajjal bekenjük, grépfrút szeletkékkel tömjük ki, fóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk, előmelegített sütőbe sülni tesszük.
Míg sül a hal, addig a kívánt mennyiségű zöldséget felengedtetés nélkül egy kevés, forrásban lévő vízbe tesszük, tetszés szerint sózzuk és addig pároljuk, amíg puha nem lesz.

2016. március 10., csütörtök

Olaszos lasagna

Ma az ebéd nálunk egy igen egyszerű olaszos lasagna volt. Szeretjük mert ízletes, mutatós és nagyon laktatós. Vacsorára nem ajánlom.
Hozzávalók 8 személyre:
1. 200 g száraz lasagna tésztalap
2. bolognai szósz(1 hagyma, 600 g darált sertéshús, 1 sárgarépa, 4-5 evk. olaj, 2 evk. paradicsompüré, só, bors, fűszerpaprika, oregánó)
3. besamelmártás(2 evk. liszt, 100 g vaj, 500 ml tej, só, fehérbors.)
4. 300 g sajt
5. egy nagyobb tepsi vagy jénai tál
A bolognai szószhoz a hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát megreszeljük, mindkettőt  kevés olajban üvegesre pirítjuk, kevés víz hozzáadásával előpároljuk, hozzádjuk a darálthúst, azzal is tovább pirítjuk, tetszés szerint fűszerezzük, majd a paradicsompürét is hozzáadva készre főzzük.
A besamelszósz elkészítéséhez a felhevített vajban világos barnára pirítjuk a lisztet, rátöltjük a hideg tejet, fűszerezzük,  csomómentesre kavarjuk és besűrítjük. 
A tepsi aljára először a besamel mártásból teszünk, erre jönnek a tésztalapok, aztán a bolognai szósz, rá  besamel mártás és a reszelt sajt. Ezt a műveletet addig végezzük míg a hozzávalók el nem fogynak.
Megjegyzem hogy most előfőzést nem igénylő lasagna lapokat használtam.





2016. március 1., kedd

Fordított grépfrútos torta

Először is kedves Leventék! Boldog névnapot! Ez egy meglepetés torta akart lenni ma az uramnak és az is lett. Nagyon megörvendett délben, amikor meglátta. Ennél csúnyább tortát még látott  :), de az íze mindent kárpotolt. A tortában  nagyszerűen harmonizált a két ellentétes ízvilág: az édes és a keserű , a kávé meg a mogyoró  nemcsak a színét változtatta meg,  hanem  a torta állagán is besegített.
Hozzávalók: 1 grépfrút, 5 evk. cukor, 100 g sütő margarin
A tésztához: 5 tojás, 5 evk. cukor, 1 kisk. finomra darált kávé, 50 g mogyoró, 4-5 evk. liszt, fél tasak sütőpor. A sziruphoz: 150 g cukor, 100 ml víz.
Először egy 18 cm átmérőjű lábasban cukrot karamellizálunk. A grépfrúttöt felszeleteljük és tetszés szerint a lábasba a karamellre rendezzük, megszórjuk margarindarabkákkal és 10 percre sülni tesszük.
Kivesszük, kihűtjük. Míg hűl, addig elkészítjük a piskótatésztát.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, rendre hozzáadjuk a tojássárgákat, a darált kávét meg az apróra vágott mogyorót, majd a lisztet amibe előzőleg sütőport vegyítettünk. Előmelegített 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük. Amíg a torta sül, addig a cukorszirupot is elkészítjük. Ha a torta elkészült meglocsoljuk a sziruppal.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...