2017. február 28., kedd

Szalámis, kelttésztás virág

Húshagyókedd. Ma egy sós, kelttésztás finomságot sütöttem. 
Hozzávalók: 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 100 ml langyos tej, 2 evk. liszt. Még: 500 g nullás liszt, 1 tojás, 1 és fél kisk. só, 4 evk. olaj, 200 ml langyos tej, 400 g szalámi. 1 tojás a lekenéshez  és kevés szezámmag(elhagyható).
A fenti hozzávalókból kelt tésztát gyúrunk a szokásos módon.
Duplájára kelesztjük, azután deszkára borítjuk, újra átgyúrjuk, fél cm vastagságúra kinyújtjuk,pohárral köröket vágunk ki(amekkora a szalámi szeletünk), mindegyik tetejére egy-egy szelet szalámit teszünk.
Félig bevagdossuk, óvatosan feltekerjük, mindegyiket fogpiszkálóval megtűzdeljük, sorra bekenjük őket felvert tojással, a végén pedig szezámmaggal szórjuk  be. A felcsavart virágocskákat 
sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd előmelegített 180 fokos sütőben, szép aranybarnára sütjük.

2017. február 22., szerda

Rántott sós grízgolyók, főételhez mint köret

Maradék főtt rizsből már számtalanszor sütöttem krokettet, de főtt grízből, sosem próbáltam.
A sült kolbászhoz meg a paradicsomszószhoz kellett kitalálnom valamit,(  tészta, rizs, krumpli kizárva). Először pergelt grízt akartam, aztán hirtelen ,,bejött,,ez a szenzációs ötletem. Annyira finomak lettek, hogy úgy még forrón vagy 6 darabot rögtön felzabáltam, utána alíg tudtam ebédelni...
Hozzávalók: 200 g búzadara(gríz), 500 ml víz, só.
Még: 1 tojás, bors, só. És: zsemlemorzsa a forgatáshoz, olaj a sütéshez. 
Sós vízben megfőzzük jó keményre a grízt. Kihűtjük. Ha meghűlt hozzákavarjuk a tojást, borssal ízesítjük, esetleg sóval, ha szükséges. 
Kiskanállal kis gömböket szakítunk ki, vizes kézzel golyókká formáljuk, egyenként zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Papírtörlőre kiszedjük és még melegen azonnal fogyasztjuk.
Bármilyen szósszal finom...

2017. február 17., péntek

Élesztős csöröge

Az élesztős csöröge csak abban különbözik a fánktól, hogy az előzőbe a többi hozzávaló mellett tejföl és citromhéj is kerül, a fánkot pedig csak szimplán tejjel dagasztjuk. 
Hozzávalók: 25 g friss élesztő, 100 ml langyos tej, 1 evk. cukor, 2 evk. liszt. Még: 500 g finom liszt, 3 evk. cukor, 1 kisk. só, 4 evk. olaj, 4 tojássárga, 4 evk. tejföl, 1 citrom héja.
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk a szokásos módon.
Langyos helyen, duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztát deszkára borítjuk, újra átgyúrjuk, sodrófával 1/2 cm vastagságúra kiserítjük, késsel vagy derelyemetszővel téglalapokat vágunk, mindegyik közepét bevagdossuk, kifordítjuk, majd forró olajban sorra kisütjük.
Papírtörlőre szedjük ki, majd ha egy picit hűltek, mindegyiket vaníliás porcukorba forgatjuk.

2017. február 13., hétfő

Tárkonyos húsgombócleves

Ez egy rendkivül egyszerű húsgombóc leves. Kevés hozzávalóból is lehet finomakat főzni, csak vigyázni kell az ízekre...
Hozzávalók: 250-300 g darált sertéshús, 2-3 evk. rizs, 1 tojás, pici reszelt hagyma, só, bors. Még: 3 szál sárgarépa, 1 hagyma, fél paprika, 2 evk. olaj, 2 zöldséges vegetakocka, pici cukor, ecet, só, 2 evk. liszt, 100 ml tej, 1 tojássárga.
Először elkészítjük a gombócmasszát. A húst sózzuk, borsozzuk, hozzádjuk a felvert tojást, a reszelt friss hagymát(diónyit) és a megmosott rizst. Miután jól összegyúrtuk, vizes kézzel kis gömböket formálunk.
Egy fazékba olajat hevítünk, rátesszük a felszeletelt sárgarépát, pár perc dinsztelés után sózzuk, majd felöntjük vízzel és forrni hagyjuk. Közben hozzáadjuk az egész hagymát, a felszeletelt paprikát,  a vegetát, majd ha forrni kezd, akkor a húsgombóckákat is.  Amikor majdnem puhák, akkor a levest lisztes eresztékkel feleresztjük. Ízesítjük ecettel, cukorral és vágott tárkonnyal.
Tűzről levéve a levest, tojássárgás tejjel habarjuk be.

2017. február 7., kedd

Krumplitorta, felnőtteknek

Ez a kakaós brownie kimondottan felnőtteknek készült, mivel a többi hozzávaló mellett kávét és konyakot is tartalmaz. 
Hozzávalók: 4 tojás, 300 g krumplipüre, 200 g cukor, 8 evk. búzadara(gríz), fél kisk. őrölt fahéj, 2 evk. kakaó, 1 sütőpor.
Még: 200 ml  édesített fekete kávé, 50 ml konyak.
Először elkészítjük a krumplipürét só, tej, vaj nélkül, tehát a krumplit megfőzzük és csak egyszerűen megtörjük. Kihűtjük.
Ha meghűlt, hozzáadjuk a búzadarát és a sütőport, félretesszük.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk rendre a tojássárgákat, a kakaót, a fahéjat, majd kanalanként a búzadarás krumplit. Egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk és beletesszük a tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Míg sül, megfőzzük a kávét tetszés szerint édesítjük, hozzáadjuk a konyakot is, majd a kész sütire öntjük. Megvárjuk amíg kihűl, aztán szeletelhetjük is.
Egy szaftos, kellemes ízű süti, érdemes kipróbálni.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...