2010. augusztus 30., hétfő
Pavlova torta
Tegnap készült ez a szőlős málnás változat.
Renkivül finom volt. Ottistól lestem a receptet, amely itt található.
Köszönöm Ottis a receptet, s ajánlom mindenkinek, mert aránylag olcsó és elkészítése egyszerű és nagyon ízletes.
2010. augusztus 26., csütörtök
Padlizsán tekercsek
Hozzávalók: 1 padlizsán, 100 g szalámi, 200 g krémsajt, 200 g parmezán sajt, fél zöld paprika, fél piros paprika, só, bors, olaj.
A padlizsánt megmossuk, szárát eltávolítjuk, majd hosszába félcentis szeletekre vágjuk. Lesózzuk, állni hagyjuk.
Pár perc után, forró olajon mindkét oldalukat megsütjük. Ha kihűltek, megtöltjük sajtkrémmel, amibe apróra vágott szalámit, paprikát és reszelt parmezánt teszünk.
Miután mindegyik padlizsán-szeletkére teszünk egy-egy kanállal a krémből, szépen felgöngyöljük a szélesebb felétől kezdve, a végén pedig megerősítjük egy-egy fogpiszkálóval.
Mindegyik tekercs két végét megszórjuk reszelt parmezánnal.
2010. augusztus 23., hétfő
Padlizsán saláta
Hozzávalók: 1 padlizsán, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 dl olaj, só és egy kis oregáno.
A padlizsánt megsütjük, megpucoljuk, összevagdaljuk. A paprikát is megsütjük, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A hagymát is felaprítjuk, a fokhagymát kipréseljük.
Az így előkészített zöldségeket összekeverjük, olajat töltünk rá, majd ízesítjük sóval és oregánoval.
Pirítossal tálaljuk.
2010. augusztus 20., péntek
Habos almás süti
Ez egy nagyon finom sütemény. Ilyenkor nyáron gyakran készítem. Az eredeti recept szerint körtével készül, én most almát tettem bele.
A sütemény 3 részből áll: maga a lap, a töltelék és a hab.
A laphoz szükségünk van 4 tojássárgára, 10 evk. cukorra, 10 evk. olajra, 4 evk. joghurtra, 1 tasak sütőporra és 12 evk.lisztre.
A töltelékhez 2 kg almát 2 evk. cukorral dinsztelünk és fahéjjal ízesítjük.
A habhoz pedig 200 g cukor és a maradék 4 tojásfehér szükséges.
A tojássárgákat a cukorral fényesre kavarjuk, kanalanként adagoljuk az olajat, a joghurtot, a sütőport, majd a lisztet. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük.
Ha már kezd pirulni, úgy 15 perc múlva, kivesszük, meghintjük egy kis búzadarával és ráteszzük a dinsztelt almát. Amíg a süteményt újabb 10 percre visszatesszük sülni, addig habot verünk cukorból és a tojásfehérjékből. Ha kész a hab, a süti tetejére kenjük, a tepsit újra visszatesszük a sütőbe, de most a legalacsonyabb fokon csak szárítjuk, amíg világos barna színt kap a hab. Hidegen szeleteljük.
2010. augusztus 19., csütörtök
Csipős hagyma vagy hagymás csipős
Télire szoktam eltenni így a csipőspaprikát. Roppant egyszerű. A paprikákat megmosom, karikára vágom, majd összevegyítem szálára vágott hagymával, üvegekbe teszem és felöntöm 9 fokos ecettel. Évekig eláll.
Egy másik recept szerint a felvágott zöldségeket sózzuk, cukrozzuk, üvegekbe tesszük és felöntjük ecettel.
Hozzávalók: 1 kg színes csípőspaprika, 2 kg hagyma, 2 evk, só, 2 evk. cukor.
2010. augusztus 17., kedd
Isler
Hahó, itt vagyok!
Kényszer szabadságon voltam mostanáig, ugyanis a lányom nyaralni ment és magával vitte a fényképezőgépet.
Ezzel a finom sütivel vártam, vártuk haza.
Régebben az ISLERT nem szerettem, bevallom őszintén, mindig idegenkedtem tőle. Vagy túl nagy volt, vagy túl édes, vagy kemény volt a lapja és amikor beleharaptam a krém kifolyt belőle. Aztán szép lassan egyik recept után az n.-et próbáltam, amíg megszületett az általam kedvelt recept. Arra is vigyáztam, hogy ne legyenek túl nagyok a korongok.
Hozzávalók: 250 g vaj vagy margarin, 250 g cukor, 350 g liszt, 150 g dió, 1 sütőpor.
A fenti anyagokat összedolgozzuk, majd 30 percre betesszük a jégszekrénybe.
Majd félcenti vastagságúra kiserítjük és egy kekszvágóval vagy pohárral kis köröket vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180 fokos sütőbe toljuk. Vigyázat! 10-12 perc alatt megsűlnek. Ha kihültek barackízzel vagy kakaós vajaskrémmel megkenjük. Kettőt-kettőt szépen összeragasztunk, majd a tetejüket glazurozzuk.
Ehhez az adaghoz a krémhez 120 g vajat, 120 g porcukrot és 1 evk. kakaót használtam.
A glazur 140 g porcukorból, 2 evk. kakaóból, 1 evk. olajból és 3 evk. forró vízből készült.
2010. augusztus 5., csütörtök
Kapros, csombordos, majonézes tök
Ottis kérésének teszek eleget. Az este, amint már írtam, mi is majonézes tököt vacsoráztunk. Le is fotózta a lányom, mint mindig. Mikor leültem a gép elé, azt láttam, hogy Ottis megelőzött. Nagyon tetszett az Ő variánsa is, legközelebb úgy készítem. Az általam készített majonézes tök abban különbözik, hogy más a színe a kaportól meg a csombordtól, és hagyma helyett fokhagymát használok.
Tehát a fözőtököt maghámozzuk, kockára vágjuk és sós-cukros vízbe feltesszük főni, kb 10 percig. Leszűrjük, s hűlni hagyjuk. Amig hűl, addig elkészítjük a majonézt, egy tojássárgából, 1 kiskanál mustárból, pici sóból és kb 2 deci olajból.
Ha kihűlt a tök, megbotmixerezzük és kanalanként hozzáadjuk a majonézhez. Ízesítjük apróra vágott, friss kaporral, csomborddal és 2 cikk fokhagymával.
Pirítossal tálaljuk.
2010. augusztus 1., vasárnap
Almás lepény
Dupla adagot készítettem, mint mindig!
Hozzávalók : 600 g liszt, 250 g margarin, 250 g cukor, 4 tojás, 2 evk. tejföl, 1 sütőpor, pici só. Ezekből tésztát gyúrunk, amit 30 percig a jégszekrényben pihentetünk.
Addig a 3 kg almát megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. Nem dinszteltem meg, mert nyári almát használtam.
Kivesszük a tésztát a hütőből és 4 részre osztjuk.
Két tepszit kikenünk margarinnal, meghintjük egy kis liszttel és a kiserített lapokat a tepszikbe tesszük. Rátesszük a kiszorított almát meghintjük egy kis cukorral és fahéjjal, majd beborítjuk a megmaradt kiserített lapokkal.
Tetejüket megkenjük egy felvert egész tojással, villával megszúrkáljuk és irány a sütő. 180 fokos sűtőben 25-30 percig sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)