Megjegyzendő, hogy e kalendárium a világ minden tájáról tartalmaz recepteket és december elseje és huszonnegyedike között minden nap egy receptet meg szeretne osztani a Lexiophiles olvasókkal. Örömmel mondtam igent, hisz nagy megtiszteltetés számomra e felkérésnek eleget tenni. Az alábbi receptem a tervek szerint december 5 -én fog megjelenni.
Mustard calf’s liver with oven-baked beetroot
Ingredients: 500g fresh calf’s
liver, 5 medium-sized beetroots, 2 carrots, 1
apple, 1 horseradish, mustard, milk, honey, salt,
pepper, apple cider vinegar, cumin.
Soak the liver in cold milk for
few hours, then cut it into slices. Sprinkle the
slices with pepper, spread mustard on them and fry
them in little oil.
Bake the beetroots (with the
peel) in the oven on 200 degrees C for 40 minutes.
Do not forget to add some water under the
beetroots. After they cool down, peel them and cut
them into two „rose-shape” pieces. Then leave all
the pieces to rest for an hour in the following
dressing: 2tbsp. honey, 250 ml. water, salt and a
little apple cider vinegar, one tbsp. grated
horseradish and a little cumin.Grate the carrots,
the apple and the rest of the horseradish, this
will be the stuffing of the beetroots. When
serving, sprinle them with the rest of the
dressing.
Bon Appetit!
Mustáros borjúmáj sült céklával
Hozzávalók: 500 g friss borjúmáj, 5 db közepes cékla, 2 db sárgarépa, 1
alma, 1 szál torma, mustár, tej, méz, só, bors, almaecet, köménymag.
A májat pár órán át hideg tejben áztatjuk, aztán szeletkre vágjuk, megborsózzuk, s megkenjük mustárral. Kevés olajban készre sütjük.
A céklát héjastól 200 fokos sütőben 40 percig sűlni tesszük. Ne felejtsünk egy kis vizet tölteni alája. Ha kihűltek, megpucoljuk, és mindegyiket kettészeljük rózsa alakúra. Ezeket a rózsácskákat kb egy órara a következő salátaöntetbe tesszük: 2 evk. méz, 250 ml víz, egy kis só és almaecet, amibe még egy evk. reszelt torma és egy kis köménymag is kerül. Addig lereszeljük a sárgarépát, a megmaradt tormát és az almát, amellyel megtöltjük majd a céklákat. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék dresszinggel.
Egy rendkívül finom vacsora.
A májat pár órán át hideg tejben áztatjuk, aztán szeletkre vágjuk, megborsózzuk, s megkenjük mustárral. Kevés olajban készre sütjük.
A céklát héjastól 200 fokos sütőben 40 percig sűlni tesszük. Ne felejtsünk egy kis vizet tölteni alája. Ha kihűltek, megpucoljuk, és mindegyiket kettészeljük rózsa alakúra. Ezeket a rózsácskákat kb egy órara a következő salátaöntetbe tesszük: 2 evk. méz, 250 ml víz, egy kis só és almaecet, amibe még egy evk. reszelt torma és egy kis köménymag is kerül. Addig lereszeljük a sárgarépát, a megmaradt tormát és az almát, amellyel megtöltjük majd a céklákat. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék dresszinggel.
Egy rendkívül finom vacsora.