2015. november 24., kedd

Citromos keksz

           
Amikor valami finom rágcsira vágyok, mindig ezek a citromos kekszek jutnak eszembe. Olyankor összegyúrok egy adagot,( na jó kettőt) , pár órát pihentetem, aztán megsütöm.
     Hozzávalók: 350 g liszt, 125 g margarin, 2 tojás, 200 g porcukor, 1 citrom héja, 3 evk. citromlé, 1 sütőpor.Még: 100 g porcukor.
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, pár órára jégszekrénybe tesszük, majd kis gömböket formálunk  a tésztából, amiket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk és előmelegített 180 fokos sütőbe sülni teszünk. Ha megsültek, még forrón mindegyik kekszet porcukorba forgatjuk.

2015. november 17., kedd

Krumplipürés muszaka

                
Előre kijelentem, hogy ez egy igen szegényes muszaka. Nincs benne sajt, tejföl, paradicsomlé, csak két összetevőből áll krumplipüré és hagymás sült darálthús.
       Hozzávalók 1 kg krumpli, 150 g vaj, kevés tej, só. Még 300 g sertés darált hús, 1 hagyma, só, bors főszerpaprika, 50 ml olaj.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük, vaj meg tej hozzáadásával habosra keverjük. 
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, kevés olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a húst és szépen lepirítjuk. Ízesítjük, félretesszük.
Egy hőálló tálba vagy lábosba rétegezzük  a krumplipürét meg a sült darálthúst. Előmelegített 180 fokos sütőbe 15 percre sülni tesszük. Mi tálaláskor tettünk rá tejfölt. Úgy is finom volt.

2015. november 9., hétfő

Sós, magvas csigácskák

      
Hagymás pizzatésztát állítottam őssze szombat este. Amíg a tészta kelt, addig a lányommal azon vitatkoztunk, hogy milyen formában süssük ki. Én bagettre szavaztam, esetleg nagyobb kiflikre, de a végén közösen döntöttünk mini csigákat gyártunk.
Hozzávalók 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 500 g liszt, 3oo ml langyos víz, 1 és fél kisk. só, dinsztelt hagyma /3 hagyma plusz 5 evk. olaj és 1 kisk. fűszerpaprika/. Még lenmag, köménymag, mák, 1 tojásfehérje.
      A hagymákat apróra vágjuk, olajban megdiszteljük, tűzről levéve, megszórjuk fűszerpaprikával, kihűtjük.
Addig elkészítjük a cököt, elővesszük a dagasztógépet, és a fenti hozzávalókat  szép sorban beletesszük.
Dagasztás után hagyjuk  a tésztát kelni. Ha megkelt, a tésztát 10x30 cm-es kis téglalapokra nyújtjuk, kevés olajjal lekenjük, megszórjuk lenmaggal vagy köménymaggal, szorosan feltekerjük, 2 cm-es darabkákra vágjuk, kiolajozott tepsibe tesszük, mindegyiket lekenjük felvert tojásfehérjével, tetejüket megszórjuk  magokkal és sülni tesszük. 

2015. november 4., szerda

Paradicsomos sült makréla krumplipürével

Ez egy olyan egyszemélyes ebéd. Csak magamnak készítettem, kíváncsi voltam, milyen lehet a hal paradicsomosan, sütőben sütve. Csak annyit röviden: fenomenális.
Hozzávalók: 1 makréla hal, fél hagyma, 2 sárgarépa, 2 dl paradicsomlé, 3 evk. olaj, só, bors.
A halat tisztítsuk meg a kopoltyútól és a belsőségektől. Az oldalsó szúrós tüskéket oldaláról vágjuk le, mossuk meg majd papírtörlővel töröljük szárazra. A halat sózzuk borsozzuk, kevés olajjal dörzsöljük be.
A hagymát meg a sárgrépát szeleteljük fel és tegyük egy hőálló tálba, kevés olajjal locsoljuk meg,helyezzük rá a halszeleteket, még kevés vizet öntsünk alá, 30 percig süssük(sütőben),alufóliával letakarva.  
Sütőből kivéve meglocsoljuk paradicsomlével és még jó 10 percig visszatesszük pirulni. Ha kész,  halat egy tányérba szedjük, a maradék szószt mixerezzük, ha szükség utánízesítünk , majd még forrón a halra töltjük. Krumplipürével tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...