2012. május 30., szerda

Kókuszos kockák

         
           Én ezt a sütit megálmodtam. Egy csokiglazúrral vastagon bevont tortára vágytam,  muffin is tervben volt, de aztán erre a kókuszos sütire esett mégis a választásom. Miért? Mert egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon mutatós.
           Hozzávalók: 3 tojás, 12 evk. cukor, 100 ml tej, 200 ml olaj, 15 evk. liszt, 100 g kókuszreszelék, egy tasak sütőpor.
          A tojássárgákat a cukorral, az olajjal meg a tejjel jól elkavarjuk, majd váltakozva hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, a kókuszreszeléket, meg a tojásfehérjék kemény habját. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, 6x6 cm kockákra vágjuk.
         Ezeket a kockákat a következő toppingba mártjuk: 10 evk. cukor, 10 evk. víz, 3 evk. kakaó, 100 g margarin, egy tasak vaníliapor.
        A fenti hozzávalókat összekavarjuk és felmelegítjük,VIGYÁZAT, nem főzzük. Kézzel mindegyik kockát belemártogatjuk, de csak félig, hogy ne ázzon teljesen át. Tetejét bodzavirágocskákkal szórjuk be.

2012. május 27., vasárnap

Kapros ordás lepény

        Kezdjük azzal, hogy nehéz hetem volt. Nagyon megviseltek a testi és lelki fájdalmak. A testi fájdalmaimat ráfoghatnám erre a változatos időjárásra is és arra is, hogy az utolsó időben nem vigyáztam magamra, sokat hajoltam, dolgoztam a kertben. A lelkem még mindig sajog, egy fiatal 48 éves kedves rokonomat temettük el. Még nem tudtam feldolgozni ezt a megrázó eseményt. Arra kérlek Benneteket,  nézzétek el nekem, hogy nem kommenteltem ....
       Az ünnepre egy finom kókuszos  süteményt meg egy kapros ordás lepényt sütöttem.
Kapros ordás lepény
        Hozzávalók: 500 g liszt, 25 g élesztő, 300 ml tej, 4 evk. cukor, 4 evk. olaj, 1 kkanál só.
Töltelék: 500 g orda vagy túró, 150 g porcukor, 2 tasak vanília, 3 tojás, egy nagy csokor friss kapor.
        Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben, amihez egy evőkanál cukrot meg egy evőkanál lisztet is adtunk. Ha az élesztő már dolgozik, hozzáadjuk a megmaradt hozzávalókat és jól összedolgozzuk, azaz addig dagasztunk, amíg a tészta kihólyagzik. Tésztánkat meleg helyen kelni hagyjuk.
       Az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, az apróra vágott friss kaport, meg a tojásfehérjék kemény habját.
       A megkelt tésztát kettéosztjuk. Egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felével betakarjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd előmelegített 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük.

2012. május 23., szerda

Rizses spenót


          Rizses spenót vagy inkább spenótos rizs? Nem is tudom minek nevezzem, de azt tudom, hogy nagyon izletes egy étel. Csak nagyot néztem, hogy még nem jegyeztem be, hisz régi kedvenc.
          Hozzávalók 4 személyre: két marék friss spenót, 12 evk. rizs, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, olaj.
         A felhevített olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, rádobjuk a megmosott, összetépett spenótot és amikor szint vált és összeesett hozzáadjuk a megmosott rizset is. Sózzuk, borsozzuk, felöntjuk vízzel és készre főzzük. Tetszés szerint kolbásszal, tükörtojással tálaljuk.

2012. május 21., hétfő

Gyümölcsös szülinapi torta


         Ma van a fiam születésnapja. A tortát tegnap készítettük a lányommal. Gyümölcsöst kért, mint mindig, és ha lehet, ne legyen fehér. Sajnos epret nem kaptam, így banánnal meg ananásszal töltöttem.
        Hozzávalók a piskótalaphoz: 5 tojás, 10 evk. cukor, 5 evk. víz, 2 evk. kakaó, 8 evk. liszt, fél tasak sütőpor.
        A fenti hozzávalókból egy 22 cm tortaformában piskótát sütünk. Kihűtjük, háromba vágjuk és megtöltjük.
        A krémhez 200 g cukor, 400 ml tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 200 g vaj, egy 500 g-os ananászkonzerv és  3 banán szükséges.
       Megfőzzük a pudingot, még langyosan hozzákavarjuk a kockára vágott vajat. Mielőtt a tortánkat betöltenénk,  hozzáadjuk a leszűrt ananászdarabkákat és az apróra vágott banánt is. Tetejét csokis tejszínhabbal vonjuk be, amihez 250 ml tejszínt és egy pár kanál olvasztott csokit használunk.


ISTEN ÉLTESSEN DRÁGA GYERMEKÜNK!!!!!

2012. május 16., szerda

Rebarbarás kalácsfelfújt


     
            Hétfőn temetésen vettünk részt szülővárosomban, Medgyesen. Személyenként egy-egy fonott kalácskával tértünk haza. Kettő még aznap este elfogyott, de másnapra még mindig ott árválkodott kettő. Egy nagyon finom desszertet készítettem belőlük: rebarbarás kalácsfelfújtat.
           Hozzávalók: 250 g kalács, 5 tojás, 200 g joghurt, 200 ml tej, 5 evk. cukor(vagy tetszés szerint), 1 citrom reszelt héja, 2 tasak vaníliapor, 1 rebarbaraszár.
           Egy tűzálló tálat kivajazunk, kimorzsázunk. A kalácsokat 3x3 cm darabkákra vágjuk, majd az előkészített tálba rendezzük. A langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a vaníliát meg a citromhéjat, majd jól összekavarjuk. Ezzel az öntettel locsoljuk meg a kalácsdarabkákat. Tetejét megszórjuk apróra vágott rebarbarával.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk, de hidegen is finom.

2012. május 13., vasárnap

Rebarbarás pite



      Nem is olyan rég tudtam meg, hogy a rebarbara a sóskafélék családjába tartozó zöldségfajta. Érdekes módon nem a levelét vagy a gyökerét fogyasztjuk, hanem csak a szárát. Mondom zöldség és mégis gyümölcsként kerül az asztalunkra. Finom leves, sütemény, muffin, torta, kompót pite és sorolhatnám készülhet belőle.
Most egy egyszerű, aránylag olcsó pitereceptet szeretnék bejegyezni.
     Hozzávalók a laphoz: 50 g cukor, 100 margarin, 200 g liszt, 1 tojás, pici só.
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk,és legalább félórát jégszekrényben pihentetjük.
     A töltelékhez szükséges: 4 szár rebarbara, 5 evk. cukor, 200 ml joghurt, 3 tojás, fél tasak vaníliás pudingpor (20 g), 1 citrom héja.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd a megvajazott és lisztezett piteformába helyezzük. Kirakjuk rebarbara darabkákkal, majd ráöntjük a cukorból, tojásból, joghurtból, pudingporból meg citromhéjból készült öntetet. Egy picit híg az öntet, de ne ijedjünk meg, mert sülés közben átalakul.

2012. május 10., csütörtök

Rizskrokettek kapros besamellel és füstölt kolbásszal




     Most egy másik növényre váltok, a friss kaporra. Saláták, levesek és szószok kitűnő ízesítője, az ordás palacsinta elhagyhatatlan hozzávalója.
                  Kapros besamell
      Hozzávalók: 100 g vaj vagy kevés olaj, 2 evk. liszt, 500 ml tej, egy csokor friss kapor, só, bors, 1 evk. ecet, pici cukor.
Vajon vagy olajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük hideg tejjel, hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot, ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral, majd ha besűrűsödött ecettel savanyítjuk.
                  Rizskrokettek
      Nem is olyan rég rájöttem, hogy nem érdemes bundázni a rizsgolyókat. Hamarabb elkészül az ebéd, ha azt a zsemlemorzsát meg a tojást amit a bundázáshoz használnánk, hozzá gyúrjuk a rizsmasszához és kisütjük.
      Hozzávalók: 200 g rizs, 1 hagyma, só, bors, kevés olaj. Tovább: 2-3 tojás, 200 g sajt, zsemlemorzsa.
      Megfőzzük a rizset, kihűtjük. Egy nagyobb tálban összedolgozzuk a rizset, az elkavart tojásokat, a reszelt sajtot, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy a rizsünk formázható legyen. Utánaízesítünk.Vizes kézzel, tetszés szerint kis golyókat formázunk, majd felhevített, bő olajban kisütjük.

2012. május 7., hétfő

Lestyános krumpli leves kolbásszal


     Figyelmetekbe ajánlom ezt a csodálatos növényt, a lestyánt. Nagyon finommá tudja varázsolni az egyszerű krumpli levest is. Érdemes kipróbálni. Van egy zelleres édes krumpli leves receptem, na most a zellerlevél és szár helyett,  friss lestyánt használtam, nagyon ízletes lett tőle a leves.
Hozzávalók: 2 l víz, 1 hagyma, 5 darab burgonya, 1 csokor friss lestyánlevél, 200 g kolbász, 1 vegetakocka, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, pirospaprika, só.
Az olajon egy picit megpirítjuk a lisztet, sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük vizzel.
Ha kezd főni, hozzáadjuk a hagymát(egészben), a vegetakockát, a kockára vágott burgonyát, majd megszórjuk apróra vágott friss lestyánnal. Ha van otthon egy kis kolbász vagy sonka föltétlenül főzzük hozzá, így tartalmasabbá tesszük a levesünket és a család nagyon fogja értékelni. :)
Tálaláskor friss zöldhagymát adunk mellé.

2012. május 2., szerda

Tavaszi csorba


Ha tavasszal csorbát akarok főzni, mindig lestyánnal ízesítem.
A hús ami belekerül lehet disznó, csirke, vagy borjú, az a lényeg, hogy friss legyen.
A zöldségeket készen feldarabolva s fagyasztva vásárolom; egy zöldségkeverék: murok, paprika, borsó, hagyma, zöldpaszuly...
Hozzávalók: 300 g friss disznóhús, 250 g zöldségkeverék, 1 hagyma, 1 vegetakocka, 1 evk. liszt, 1 csokor lestyán, 1 tojássárga, tejföl, pici citromsó, só, cukor.
A húst felkockázzuk és főni tesszük, ha felfőtt a habját leszedjük. Hozzádunk egy vegetakockát és egy hagymát (egészben) és tovább főzzük. Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldségkeveréket és liszttel feleresztjük.
Ízesítjük apróra vágott lestyán levéllel, sóval, citromsóval, pici cukorral.
Tűzről levéve tejfölös tojássárgával behabarjuk.
Megjegyzés: a lestyán helyett friss petrezselyemzöldet is használhatunk, azzal is nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...