2012. március 29., csütörtök

Karamelles rizspuding



Mielőtt a receptre térnék, hadd köszöntsem blogom 200. követőjét Hajni Zolit. 200 blogger, mennyi kedves ember. Köszönöm, hogy olvastok és köszönöm azt sok szép megjegyzést is amit minden recept bejegyzésénél kapok.
Azt a sok láthatatlan olvasót is szeretettel köszöntöm, akiknek nincs blogjuk, de gyakran felkeresnek. Megemlíteném az ádámosi hölgyeket: Izabella, Magdus, Anikó, Ibike, Ildi, nagyon kedvesek, többször megállítanak, elbeszélgetünk, recepteket cserélünk. Sokan olvasnak Dicsőszentmártonból, Sárosról, Vásárhelyről, Sepsziszentgyörgyről is.
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm MINDENKINEK, hogy visszajeleztek, hogy biztattok, hogy erőt adtok :).
A karamelles rizspuding receptjét a Duna tv egyik műsorából jegyeztem le.
Egy fiatal chef készítette, nagyon egyszerű, finom desszert.
Hozzávalók: 1 l tej, 130 g cukor, 200 g rizs, 2 dl víz.
A cukrot karamellizáljuk, tűzről levéve rátöltjük a hideg tejet, folyamatosan kavargatjuk, amíg elolvad a karamellizált cukor.
A rizset megmossuk, majd a 2oo ml vízben előfőzzük, majd hozzáöntjük a karamelles tejet és készre főzzük.

2012. március 25., vasárnap

Keksz tornyok



Egy kis húsvéti előzetes. A keksz szalámi újabb kiszerelésben. Egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert.
Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz, 250 g cukor, 50 g kakaó, 200 g olvasztott vaj vagy margarin, 1 dl víz, kevés tej, Skittles bonbonok.
Először a kekszeket apróra tördeljük. A cukrot a kakaóval meg a deci vízzel feltesszük főni. Ha elolvadt a cukor és már kezd a szirup sűrűsődni a kekszhez adjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat is és jól összedolgozzuk. Ha kevés a szirup és nem áll össze a masszánk, tegyünk egy kis tejet is hozzá. Még melegen kis golyókat formálunk és a citromcsavaró formával kis tornyokat alakítunk ki.
Ebből az adagből 48-50 drb. lesz. Tetejükre egy-egy mokkás kanálnyi glazúrt teszünk és színes bonbonokkal díszítjük. Hideg glazúr: 140 g porcukor, 2 evk. kakaó, 2 evk. forró víz, 1 evk. olaj.

2012. március 20., kedd

Sörös sertéspörkölt puliszkával



Most egy fantasztikus ízű, zamatú sertéspörkölttel jelentkeztem. Bizonyára Ti is pároltatok már sörben húsokat. Én is rájöttem mennyire omlós, finom lesz tőle a hús, a mártás pedig enyhén kesernyés, színe pedig szép fényes. Ha jól megfigyeltétek a képet, ezt a pörköltet behabartam, de nem lisztes tejföllel, hanem mustáros kenyérkockákkal. Na de lássuk hogyan készül ez a titokzatos pörkölt.
Hozzávalók: 500 g friss disznóhús, 2 hagyma, 1 evk. sóban eltett darált paprika, bors, pirospaprika, 2-3 dl sör, kevés olaj, 1 szelet kenyér, 1 evk. mustár.
A húst megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk és olajban gyors tűzön hirtelen megsütjük, a lábast félrehúzzuk és apróra vágott hagymát adunk hozzá. Amikor a hagyma üveges, beleteszünk daráltpaprikát, borst és pirospaprikát, majd felöntjük vízzel. Ha a víz már elfőtt a tokányról tovább sörrel pótoljuk. A kész pörköltet behabarjuk: egy szelet kenyeret, miután a héját eltávolítottuk, megkenünk jó vastagon mustárral. Kockákra vágjuk és így adjuk a tokányhoz. Még 5 percet együtt főzzük míg a kenyér egészen szétmálik.
Rizzsel, puliszkával tálaljuk.

2012. március 15., csütörtök

Fasírtgolyók meggyszósszal és pirított búzadarával



Ez a hármas kombináció nálunk mindig bejön. A meggyszószt nem csak krumplipürével meg tésztával lehet tálalni, hanem vajban vagy olajban pirított búzadarával is nagyon ízletes. Édesanyám gyerekkoromban sokszor készítette , nagyon de nagyon szerettük , most én gyakran menüre teszem.
Ennél a menüsornál mindig a meggyszósszal kezdünk.
Meggyszósz.
Hozzávalók 4 személyre: meggybefőtt, liszt, tejszín esetleg tej, kevés vaj vagy olaj, só, cukor.
A befőttet(vagy a télire eltett kimagozott meggyet) leszűrjűk. Egy kis vajon vagy olajon megpirítjuk a lisztet , de csak addig míg kihabzik, rátöltjük a meggyet és azonnal felöntjük 1 dl vízzel és csak azután tejszínnel vagy tejjel. Ezt azért jó így tenni , mert a gyümölcs savassága miatt kitúrósodhat a tejszín, tehát először mindig vízzel öntjük fel és utána jöhet a tej vagy a tejszín. Ízesítjük sóval esetleg egy pici cukorral. Van aki fahéjjal is ízesíti, azzal is nagyon finom én kénytelen vagyok mellőzni, mert a család nem szereti.
Fasírtgolyócskák.
Hozzávalók: 1 kg darált disznóhús, 2 tojás, 2 zsemle, pár cikk fokhagyma, só, bors, olaj a sütéshez.
Pontosan úgy készül, mint a hagyományos fasírt, csak kisebbek, dió nagyságú gömböcskék. A zsemlét kisebb darabokra vágjuk tejbe áztassuk. Egy tálban a darált húshoz hozzáadjuk a feltört tojásokat, a zúzott fokhagymát és a tejbe áztatott jól kinyomkodott zsemlét. Sózzuk borsozzuk, majd az egészet jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába hengergetjük és bő, forró olajban kisütjük.
Pirított gríz vagy búzadara.
Hozzávalók: személyenként 2-2 evőkanál búzadara, kevés olaj, pici só.
A búzadarát kevés forró olajon jól lepirítjuk, vigyázva hogy ne égjen oda . Sózzuk majd felöntjük vízzel és készre főzzük.

2012. március 11., vasárnap

Szülinapi torta



Mondanom sem kell, megint ünnepeltünk. Drága jó Édesanyám töltötte a 75-ik évét. 43 évet dolgozott a tanügyben, 16 éve özvegy és 1999 januárjától itt lakik nálunk.
Drága Édesanyám erőt egészséget kívánunk mindannyian, az Isten éltessen sokáig!
A torta készítésével nagy gondban voltam. Anyukám csak a diós tortát kedveli, a lányom pedig nincs oda érte. Aztán mindkettőjük kívánságának eleget téve született ez a diós, csokis, tejszínhabos variáció.
Hozzávalók: egy kakaós piskótalap, amit 5 tojásból, 10 evk. cukorból, 8 evk. lisztből, 2 evk. kakaóból, 5 evk. vízből, fél tasak sütőporból sütünk.
A tojássárgákat a cukorral meg a vízzel habosra kavarjuk, majd felváltva hozzáadjuk a tojáshabot meg a sütőporos lisztet.
A piskótalapot háromba vágjuk és a következő krémmel töltjük: csokoládés pudingot főzünk 4oo ml tejből 200 g cukorból és egy csokis pudingporból. Amikor majdnem kihűlt, hozzákeverünk 200 g vajat, 5 evk. darált pörkölt diót, 100 g jó minőségű csokit. A csokit csak úgy beletördeltem a krémbe.
A tortát nápolyszelet reszelékkel szórtam be, meg pergelt cukros diótörmelékkel.
Tetejét tejszínhabbal díszítettem.

2012. március 8., csütörtök

Zsemlemorzsás krumpligombóc babérleveles besamel mártással


Ma ünnepi ebéddel várom a családom férfitagjait. A lányom csak holnap jön, késő délután. Pedig ma nem is kellene főzzek, hisz NŐK NAPJA. Nem tehetem meg, még a mai napon sem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy vendéglőben ebédeljünk.
Na de lássuk mit is főztem én mára.
Zsemlemorzsás krumpligombócok.
A krumplikat megtakarítjuk, megmossuk, felaprózzuk és sós vízbe főni tesszük. A megfőtt krumplit áttörjük, kevés vajat meg szerecsendiót kavarunk hozzá, majd ha kihűlt egy evőkanálnyit tenyerünkbe veszünk, közepébe kockacukor nagyságú sajtot teszünk, és golyókat formázunk. A gombóckákat lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk.
Forró olajban aranybarnára sütjük.
Babérleveles besamel mártás.
Mi itthon csak fehér szósznak hívjuk. Pergelt búzadarával, spagettivel is nagyon finom.
Hozzávalók: 2 evk. vaj vagy olaj, 2 evk. liszt, 500 ml hideg tej, 2 babérlevél, só, bors, 1 kisk. ecet, pici cukor.
A vajat vagy az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a babérleveleket, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön egy picit megpirítjuk. A hideg tejet állandó keverés mellett apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal, ecettel és cukorral fűszerezzük. Egy nagyon finom pikáns szószt kapunk, amivel aztán nyakon öntjük az imént elkészült gombóckákat.
Jelen esetben füstölt kolbásszal tálalom.

2012. március 4., vasárnap

Málnaszörpös búzadara



A mai desszertet nem is akartam lefotózni, de csak meggondoltam magam. Nem tudom ha készítettetek eddig gyümölcslében főtt búzadarát. Próbáljátok ki, mert fenséges.
Most nem friss gyümölcslébe főztem hanem házi készítésű szirupba, de így is nagyon finom volt.
Hozzávalók 4 személyre: 2 dl málna szirup, 800 ml víz, 10 evk. búzadara, 2 evk. cukor.
A szirupot felhígítjuk vízzel, édesíthetjük még tetszés szerint, majd belefőzzük a darát. Még melegen poharakba töltjük, s ha kihűlt tejszínhabbal meg friss gyümölccsel díszítjük.

2012. március 1., csütörtök

Citromos makréla



Amióta rájöttem milyen könnyen és főleg gyorsan el tudom készíteni a makrélát, nagyon de nagyon megkedveltem. Szinte játék a tisztítása, feldarabolása sem okoz gondot és húsa is nagyon ízletes. Itt nálunk csak fagyasztott állapotban kapható, kilós csomagolásban. Többnyire kukoricadarába forgatom és kisütöm ,de így citromosan is nagyon finom...
Hozzávalók: makréla, olívaolaj, citrom, só, bors.
A halakat tisztítsuk meg a kopoltyúktól és a belsőségektől. Az oldalsó szúrós tüskéket oldalukról vágjuk le, mossuk meg majd papírtörlővel töröljük szárazra.
Aztán a halakat mindkét oldalukon és belsejükben sózzuk borsozzuk, kevés olajjal bedörzsöljük és citromlével meglocsoljuk. Ha időnk engedi néháhy órára tegyük jégszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek. Mielőtt sütőbe tennénk a halakat, még megtömjük citromszeletkékkel és sütőpapírba csomagoljuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 alatt készre sütjük. Tepsis burgonyával tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...