2015. február 25., szerda

Telemeás krumpligombóc fokhagymás besamellel

       
A mai menü paradicsomos zöldpaszuly leves és telemeás krumpligombóc volt. A leves finomra sikerült, de a második fogással akadt egy kis bajom. Nem, nem a gombóckészítéssel, hanem, hogy hogyan tartsam melegen a kész megfőtt gombócokat, ugyanis az uram bejelentette, hogy késni fog egy órát. Hirtelen támadt egy ötletem: besamel mártással fogom leönteni és sütőben jól átmelegíteni a gombócokat.  Sikerült!
Krumpligombócok: 500 g főtt krumpli, 2 tojás, 1 evk zsír, kevés liszt, só. Még:200 g telemea.
A megfőtt langyosra hűlt krumplit megtörjük és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk majd lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és reszelt telemeába forgatjuk.
Fokhagymás besamel mártás
Hozzávalók: 1 cikk fokhagyma, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, 200-250 ml tej, só, bors.
Forró olajon az apróra vágott fokhagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk liszttel egy picit  átpirítjuk, majd hideg tejet töltünk rá. Sózzuk, borsozzuk  besűrítjük.
Egy hőálló tálat jól kivajazunk, beletesszük a telemeával megszórt gombócokat, majd a besamelszószt öntjük rá. Elómelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.Tálaláskor reszelt telemeával meg sült szalonnapörccel szórjuk be.

2015. február 18., szerda

Zakuszkás pirított gríz rántott csirkemellel

   
A mai ebédünk egy igen egyszerű fogás volt. Bundás csirkemellet sütöttem, mellé pirított grízet akartam és paradicsomszószt, de idő hiányában gyorsan változtatnom kellett. A pirított gríz megmaradt a menüben és egy kis zakuszkával felturbózva egy nagyon finom ebéd kerekedett belőle.
Zakuszkás pirított búzadara
Hozzávalók (2 személyre): 2 evk.olaj, 1 dió nagyságú hagyma, 4 evk. búzadara(gríz), só, 3-4 evk. zakuszka.
A hagymát apróra vágjuk forró olajon üvegesre pirítjuk,megszórjuk búzadarával azzal is tovább pirítjuk, míg világosbarna színű lesz, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje. Közben sózzuk, majd ha kezd besűrűsődni, hozzáadjuk a zakuszkát is és készre pároljuk. Pár percig hűlni hagyjuk és már tálalhatjuk is.

2015. február 10., kedd

Paprikás tepertyűkrém

     
Most egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető tepertyűkrémet hoztam. Szép színes, vitamindús és nagyon de nagyon finom. Mivel hagyma is kerül bele, inkább vacsorára ajánlom.
     Hozzávalók: 250 g tepertyű, 1 paprika, 1 diónyi hagyma, só, bors,(esetleg fűszerpaprika).
A paprikát megmossuk, torzsáját eltávolítjuk és feldaraboljuk. A hagymát megtakarítjuk, négybevágjuk.
A tepertyűt az előkészített zöldségekkel ledaráljuk, vagy mixerrel pépesítjük. Fűszerezzük. majd tálalásig jégszekrényben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Pirítósra kenve szenzációóóós!

2015. február 5., csütörtök

Madártej

                    
Ez a finom desszert, megint egy nagyon jól kikísérletezett recept szerint készült. Kevés tojással, cukorral, egy tasak vaníliaízű pudingporral, meg tejjel megoldható.
     Hozzávalók: 2 l tej, 3 tojás, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 tasak vaníliapor, 16 evk. cukor.
Egy nagyobb edényben felfőzünk 1 és 1/2 l tejet. A tojássárgákat elválasztjuk a fehérjéktől, a fehérjékből kemény habot verünk, rendre hozzáadunk 4 evk. cukrot, majd kanállal galuskákat szaggatunk  a forró tejbe, (mindkét oldalát 2 percig főzzük). A  megfőtt galuskákat egy nagyobb tányérra szedjük, ügyelve, hogy ne törjenek szét. A tojássárgákat a maradék cukorral, a pudingporral , a vaníliaporral, meg a maradék hideg tejjel jól elkeverjük, a forró tejből fokozatosan merünk hozzá, majd összevegyítve addig főzzük, míg besűrűsődik. Ráhelyezzük a galuskákat, majd hagyjuk kihűlni. Ha lehet, ha nem melegen is fogyaszthatóóóóóó!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...