A mai menü paradicsomos zöldpaszuly leves és telemeás krumpligombóc volt. A leves finomra sikerült, de a második fogással akadt egy kis bajom. Nem, nem a gombóckészítéssel, hanem, hogy hogyan tartsam melegen a kész megfőtt gombócokat, ugyanis az uram bejelentette, hogy késni fog egy órát. Hirtelen támadt egy ötletem: besamel mártással fogom leönteni és sütőben jól átmelegíteni a gombócokat. Sikerült!
Krumpligombócok: 500 g főtt krumpli, 2 tojás, 1 evk zsír, kevés liszt, só. Még:200 g telemea.
A megfőtt langyosra hűlt krumplit megtörjük és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk majd lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és reszelt telemeába forgatjuk.
Fokhagymás besamel mártás
Hozzávalók: 1 cikk fokhagyma, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, 200-250 ml tej, só, bors.
Forró olajon az apróra vágott fokhagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk liszttel egy picit átpirítjuk, majd hideg tejet töltünk rá. Sózzuk, borsozzuk besűrítjük.
Egy hőálló tálat jól kivajazunk, beletesszük a telemeával megszórt gombócokat, majd a besamelszószt öntjük rá. Elómelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.Tálaláskor reszelt telemeával meg sült szalonnapörccel szórjuk be.