2014. december 25., csütörtök

Diós aszaltszilvás kekszgolyók

    
Az idén karácsonyra több sütit is készítettem. 4 diósbejglit, egy finom rahátos szeletet, egy meggyes pudingkrémest, egy adag mézes puszerlit és ezeket a kekszes golyócskákat. Talán az utóbbinak volt a legnagyobb keletje, mert új volt és érdekes.
    Hozzávalók: 15 szem aszaltszilva, 15 dió. Még: 100 g cukor, 15 evk. víz, 125 g vaj, 4o g tejcsoki, 100 g és 50 g darált dió , 150 g darált keksz.
A szilvákat vízbe áztatjuk, kimagoljuk és mindegyiket  megtöltjük egy-egy egész dióbéllel.
A vízet a cukorral főni tesszük, amikor a cukor sziruppá vált hozzáadjuk  vajat és  addig kavarjuk míg a vaj is felolvad. Tűzről elvéve hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a darált diót meg a darált kekszet. Kihűtjük.
Ha  meghűlt, tenyerünket beolajozzuk, majd kanállal szakítunk a masszából , mindegyik közepébe egy-egy töltött aszaltszilvát szúrunk, gömbbé formáljuk és darált dióba forgatjuk. Felvágás előtt legalább 2 órára mélyhűtőbe tesszük(szebben szeletelhető).


2014. december 17., szerda

Macisajtos tepertyűkrém

     
A tegnapi vacsoránk egy nagyon finom tepertyűkrém volt. Ebből a krémből hiányzott a főtt burgonya meg a főtt tojás, most macisajttal készítettem. Ízesítésként ecetes tormát használtam, sót, borst. Nem is tudom még érdemes, hogy a receptet leírjam?Hisz,  már mindent elmontam.
     Hozzávalók: 150 g tepertyű(ledarálva), 100 g macisajt(5 darab), 2 evk. ecetes reszelt torma, só, bors.
Villával elnyomkodjuk a sajtocskákat, hozzáadjuk a darált tepertyűt, az ecetes tormát, sózzuk borsozzuk, majd jól összekavarjuk. Pirítossal meg hagymával fogyasztjuk.

2014. december 9., kedd

Gombás szójapörkölt

      
Megint egy finom szójás kaja. Szójapörkölt gombával és sárgarépával.
 Hozzávalók: 100 g szójafalatkák, 3 hagyma, 350 g gomba(konzerv), 2 sárgarépa, 1 evk. darált paprika(amit télire tettünk el üvegbe), só, bors, fűszerpaprika, 1 evk. vegeta, olaj. Még: 150 g rizs, 1 evk. vegeta, só.
A szójára vizet töltünk, hozzáadjuk a vegetát és 15 percig főzzük. Leszűrjük.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, ezt is egy picit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a leszűrt szóját meg a gombát. Fűszerezzük: darált paprikával, borssal, fűszerpaprikával, sóval. Kevés vizet öntünk rá és készre pároljuk. Főtt vegetás rizzsel tálaljuk.
Megjegyzés: másnap a maradék pörköltet összevegyítettem a maradék rizzsel, így is nagyon finom volt.

2014. december 3., szerda

Buggyantott tojássaláta

   
Amióta felásták a kertet és sok friss torma előkerült, tormás ételekre váltottunk. Tormás leves, tormás joghurt, tormás szósz, tormás cékla és ez most itt egy finom saláta. Elkészítése csupán 20 percet vesz igénybe, még a kezdő háziasszonyoknak sem okoz gondot.
     Hozzávalók: 5 tojás, 400 ml tejföl, 1 cikk fokhagyma, 1 szál torma, só, bors. Tetejére: 1 evk. olvasztott vaj+késhegynyi fűszerpaprika, reszelt torma.
Buggyantott tojást főzünk mind az 5 tojásból.(Egy edényben ecetes sós vizet melegítünk és amikor fő, egyenkét beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy ne ragadjanak össze. 2 percig főzzük, szűrőlapáttal kiszedjük, kihűtjük.)
A tejfölt összevegyítjük a reszelt fokhagymával meg a reszelt tormával, ízesítjük sóval borssal, majd a megfőtt tojásokra símítjuk.Tetejére reszelt tormát szórunk meg olvasztott vajat csepegtetünk, amit előzőleg fűszerpaprikával színeztünk. Pirítossal kínáljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...