2011. március 29., kedd

Kiwis Panna Cotta



Amint az előző bejegyzésemben is láthattátok, a muffinokhoz kiwit használtam és tejszínt. Mindkettőből maradt jócskán, így eljött az ideje, hogy készítsek egy finom desszertet: kiwis Panna Cottát.
A Panna Cotta receptjét már nagyon rég Ottistól lestem, azóta is így készítem.
Hozzávalók: 500 ml tejszín, 200 ml tej, 4 evk. cukor, 1 és fél tasak zselatin, kiwi.
A zselatint beáztatom 50 ml vízbe. A tejszínt a tejjel és a cukorral felteszem forrni. Amikor felforrt elveszem, folytonosan kavargatom továbbra is, így hűl is, majd hozzákavarom a zselatint. Kávés csészékbe, egyhasználatos poharakba töltöm és jégszekrénybe teszem legalább 4 órára. Ha már megkocsonyásodott tányérkára borítom, majd kiwiszósszal és szeletkékkel tálalom.

2011. március 26., szombat

Pudingos muffinok



Baba látogatóba voltunk ma délután. Kedves barátnőm, Nusika ikreket szült: 2 legénykét.
Most kerültek haza a korházból nemrég. Nem is tudtam mivel kedveskedjek. A lányommal eldöntöttük, hogy megint muffint sütünk.
Hozzávalók: 3 tojás, 10 evk. cukor, 7 evk. olaj, 200 ml joghurt, 13 evk. liszt, 1 tasak sütőpor. Tovább: 1 tasak pudingpor, 4 evk. cukor, 500 ml tej, 400 ml tejszín, 3 kiwi, dekor cukorkák.
A fenti hozzávalókból 12 drb muffint sütünk. Miután kihűltek, tetejüket levágjuk és egy mokkáskanállal kivájunk a belsejükből egy picit.
A pudingot megfőzzük, kihűtjük, majd egy habzsák segítségével megtöltjük a muffinokat. Én most epres pudingot használtam.
A muffinok tetejére tejszínhabot teszünk, amit elkészítés után kb. 10 percig a fagyasztóban pihentettünk.
Kiwi szeletekkel és színes bonbonokkal díszítjük.



Itt pedig Dániel és Krisztián, a két gyöngyharmat.

2011. március 23., szerda

Homokos krumpli



Így nevezte a fiam ezt az ételt, mikor óvis volt. Nagy kedvence a családnak, egy finom savanyúsággal társítva kitűnő ebéd lehet. Elkészítése egy órába sem telik, nagyon egyszerű és ízletes.
Hozzávalók 4 személyre: 300 g örölt hús, egy hagyma, só, bors, piros paprika, olaj, 8 szem közepes krumpli (burgonya,pityóka) és sok sok tejföl.
Amíg a burgonya megfő, addig elkészítjük a húst. Az apróra vágott hagymát az olajban megforgatjuk, rátesszük a darált húst, fűszerezzük és folytonos kavarás közben készre pároljuk. A krumplit hámozás után kockákra vágjuk, vagy megreszeljük és úgy vegyítjük össze a hússal. Azonnal tálaljuk, sok sok tejföllel.

2011. március 20., vasárnap

Kókusz piramisok + 3x3 díj



Mielőtt a receptről írnék, meg szeretném köszönni Edónak, Jutkának és Zsuzsigának a díjakat, melyekkel elhalmoztak. Nagyon szépen köszönöm Lányok, kedvesek vagytok, hogy rám is gondoltatok.
Gondolom rájöttetek mik lehetnek ezek a kis háromszögek. Raffaello golyócskákat akartam készíteni, aztán egy kicsit változtattam a kivitelezésen.
Először összevegyítettem a porcukrot a vajat és a tejport. Háromba osztottam az anyagot, és mindegyik gombóchoz hozzáadtam 3 evőkanálnyi kókuszreszeléket: az elsőhöz 3 evk. pirosat, a másodikhoz 3 evk. fehéret, a harmadikhoz pedig 3 evk. sárgát.
Mindegyik masszát miután egy picit pihentettem, kinyújtottam és egymásra helyeztem.
Egy jó órára jégszekrénybe tettem, hogy könnyebben lehessen szeletelni.
Szeletelés után fehér kókuszreszelékbe forgattam.

2011. március 17., csütörtök

Májjal töltött alagút



Ma levest főztem a maradék spenótból, ami mellé ugye túrós puliszka dukál. A közeli üzletig kellett volna mennem túróért, de úgy esik az eső... Kénytelen voltam valami mást összehozni. Így született meg ez a májjal töltött puliszka.
Hozzávalók: 500 g csirkemáj, 2 hagyma, darált paprika, pirospaprika, olaj, só, bors, 500 g kukoricadara, tejföl.
Elkészítjük a májat hagymásan. Készítünk egy keményebb eresztett puliszkát. Egy nagyobb sütőpapírt megolajozunk, rátesszük a puliszkát, majd a közepére az elkészült májat. Szép óvatosan a papír segítségével, feltekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük. Előmelegített sütőbe 30 percig sütjük.
Ha kész egy tálra borítjuk, szeleteljük és gazdagon meglocsoljuk tejföllel.

2011. március 15., kedd

Csirkemájjal töltött kifli



Már nagyon kivántam a spenótot. A fagyasztóból már rég elfogyott, a piacit pedig eddig nagyon drágáltam. Nagyot néztem amikor az uram hozott egy jó kilót, pedig kettőnk közül ő a spórlósabb. Feléből főzeléket készítettem, s felét eltettem, majd egy finom leves lesz belőle.
A spenótfőzelék elkészítéséhez a hozzávalók: fél kg spenót, 4 cikk fokhagyma, 5 dl tej, 1 evk. liszt, 2 evk. olaj, só, bors, cukor.
A spenótot megtakarítjuk, szárát letépjük majd több vízben átmossuk. Lobogó forró vízzel leforrázzuk, leszűrjük. Amíg hűl egy picit, addig megtakarítjuk a fokhagymát. Egy lábasban olajat töltünk, beletesszük az 4 cikk fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott spenótot. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük hideg tejjel. Sózzuk, borsozzuk és teszünk egy pici cukrot is a főzelékbe. Többnyire tükörtojással tálaljuk, de egyes helyeken bundás kenyeret adnak hozzá.
Én most csirkemájjal töltött kiflit készítettem feltétnek.
Hozzávalók 4 személyre: 250 g friss csirkemáj, egy hagyma, 2 drb 20 cm kifli, 1 tojás, só, bors, darált paprika, pirospaprika, szezámmag, olaj.
A májat elkészítjük hagymás tokánynak. A kifliket kettévágjuk, a szélüket levágjuk, egy vékony fakanál segítségével alagutat vájunk, majd megtöltjuk az elkészített májjal. Mindegyik kiflit felvert tojásba mártjuk megszórjuk szezámmaggal, majd forró olajban hirtelen kisütjük.

2011. március 13., vasárnap

Díjözön







Ezúttal Mirela kedves blogtársnőm lepett meg három díjjal.
Nagyon szépen köszönöm, végtelenül boldog vagyok, hogy rám is gondolt nagyon kedves volt tőle.
A díjakat tovább adnám, nagyon nehéz a választás, de azért megpróbálom úgy szívem szerint.
Elsőnek Ottisnak küldöm, mert megérdemli, mindig új receptekkel rukkol elő, nem szégyellem bevallani, sokat tanultam és még fogok tanulni Tőle.
Gizinek, mert Ő a desszertek királynője.
Biankának, mert minden bejegyzésemet kommenteli.
Egy csipetnek, mert nagyon szeretem a blogját.
Dittának, mert a világ legszebb tortáit készíti.
Vikinek, közelgő szülinapjára.
Rositanak,mert egy csodálatos konyhakulturával ismertetett meg.
Fogadjátok szeretettel!!

Tojásos halkrém


Már olyan rég árválkodott egy olajos halkonzerv a jégszekrényben, gondoltam itt az ideje hogy egy finom halkrémet készítsek belőle vacsorára.
Hozzávalók: egy olajos halkonzerv, majonéz, 4 keményre főtt tojás, egy fej hagyma, só, bors, esetleg citromlé .
Először elkészítjük a majonézt: egy tojássárgájából, egy kiskanál mustárból, 1 dl olajból és egy pici sóból.
A haldarabokat kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük és egy villával összetörjük.
Hozzáadjuk a majonézt, a 4 megreszelt főtt tojást, az apróra vágott hagymát, majd jól összekeverjük. Ha kell utólag sózzuk, borsozzuk.
A krémet pirított kenyérszeletekre kenjük, savanyú uborkával díszítjük.

2011. március 8., kedd

Köttes kiflik



Ma kettős ünnep van: Húshagyó kedd és Nőnap. Húshagyó kedd a farsang végét jelenti. Itt nálunk, Erdélyben, ezen a napon szinte kötelező módon az asszonyok köttes tésztát sütnek, ami lehet fánk, kürtös, darázsfészek, palacsinta vagy éppen kifli.
Ma egy nagy adag kiflit sütöttem: 1 kg lisztből, 2 tojásból, 100 g cukorból, 100 g vajból, 50 g élesztőből, 4-5 dl tejből, csapott kiskanál sóból.
Az élesztőt egy kanál cukorral jól elkavarjuk, miután cseppfolyóssá vált megszórjuk 2 evk. liszttel és egy kis meleg tejjel felöntjük s félre tesszük, hadd dolgozzon az élesztő benne.
Addig a lisztet átszitáljuk, a vajat megolvasztjuk, a maradék tejben a cukrot feloldjuk. Ha látjuk, hogy az élesztős massza kezd szépen emelkedni, nyugodtan a lisztre töltjük, nem engedjük, hogy kifusson, mert nekünk a tésztát kell kelessze egyszóval az élesztő ott kell kifejtse hatását. Hozzáadjuk a tojásokat, a sót és a tejet és szép hólyagosra dagasszuk, amikor majdnem készen vagyunk a vajat is hozzádolgozzuk a tésztához.
Letakarjuk és egy jó órát kelni hagyjuk.
Amíg kel a tésztánk előkészítjük a tepsiket, olajjal megkenjük vékonyan, majd sütőpapírral kibéleljük.
A töltelékeket is előkészítjük: ma három félét készítettem: csokist, dióst és málna ízest.
A csokikat kockákra tördeljük, a darált dióhoz porcukrot és reszelt citromhéjat kavarunk, majd egy kis tejjel leforázzuk.
Ha megkelt a tésztánk nyolc adagra osztjuk, mindegyik gombócot kinyújtjuk, nyolcba vágjuk, majd mindegyik háromszöget tetszés szerint megtöltjük, majd kifliket formálunk. Mielőtt pepsibe tennénk, megkenjük mindegyiket felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Apropo: ISTEN ÉLTESSE A NŐKET!

2011. március 5., szombat

Csokis muffin



Az én lányomnak támadt egy remek ötlete. Barátnője szülinapjára egy tálca muffint készít ajándékba. Neki is látott a lelkem, a recept adva volt, de már tudja úgy is kivülről, a díszítésben sem kellett segíteni, olyan ügyesen megoldotta, hogy igazán megér egy bejegyzést. Hozzávalók: 3 tojás, 10 evk. cukor, 200 g natur joghurt, 7 evk. olaj, 14 evk liszt, egy tasak sütőpor, 100 gr finom csoki. A krémhez egy tasak hidegen kötő pudingporra van szükségünk és kis cukorkákra a díszítéshez.
A fenti hozzávalókból egy könnyű masszát kavarunk, a csokit feldaraboljuk. Óvatosan belekanalazzuk a muffinformákba, amiket előzőleg muffinpapírral béleltünk ki, mindegyik muffin közepébe csokidarabkákat teszünk, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ebből az anyagból 18 db muffin lesz.
Tetejüket csokikrémmel díszítjük, amit hideg tejjel kavarunk ki és legalább 10 percig a fagyasztóban tartunk.

2011. március 2., szerda

Olajban sült rétes



Azzal kezdeném, hogy ezt a receptet kedves Dédikémtől tanultam, nagyon régi paraszt rétes recept, de most is nagyon aktuális. Gyorsan elkészíthető, ízletes desszert.
Gyakran készítem, egy jó tartalmas leves után, második fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók: 20 dr.-hoz: 8 evk. tej, 8 evk. olaj, 8 evk. víz, 2 egész tojás, só, liszt amennyit felvesz, olaj a sütéshez.
A fenti hozzávalókból egy könnyű, rugalmas tésztát gyúrunk, háromszor hajtogatjuk ugyanúgy mint a hájast, a végén feltekerjük, majd késsel felszeleteljük. Mindegyik gombócot kinyújtjuk amolyan lángos nagyságúra, középen kétszer bevagdossuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük.
Ízzel megkenve kináljuk, de Nutellával is nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...