2015. június 24., szerda

Citromos csirke petrezselymes pirított grízzel

     
A desszertek után, jöjjön egy rendkivül finom főétel. Kezdjem azzal, hogy a fiúim nincsenek oda a majorság húsokhoz. Sem főve, sem sülve de még pörköltnek sem fogadják el. Nagy ritkán a bundázott csirkemellet, de azt is egyszer egy szökőévben.:)  Én és a lányom imádjuk a csibehúst. Most citromosan készítettem friss kakukkfüvel, melléje pedig petrezselymes grízt ettünk. Isteni volt!!!
Citromos csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre: 4 dupla csirkecomb, 1 és fél citrom, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 100 ml fehér bor, 100 ml olaj, egy csokor kakukkfű, 1 vegetakocka, só bors. A csirkecombokat előző este bepácoljuk: sózzuk borsozzuk, apróra vágott kakukkfűvel szórjuk meg, egy fél citrom héját meg levét adjuk hozzá és kevés olajat. Másnap a pácból kivesszük és kevés forró olajon a húsokat elősütjük, félretesszük.
Egy másik edényben az apróra vágott hagymát kevés olajon  üvegesre dinszteljük,  hozzáadjuk a fokhagymát, hozzátöltjük a bort és jól kiforraljuk. Ráhelyezzük az elősütött combokat, sózzuk, borsozzuk, meghintjük friss kakukkfűvel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat meg a felkarikázott citromot is. A vegetakockát 200 ml vízzel felfőzzük és ezt töltjük a húsokra. Lefedve készre pároljuk.
Petrezselymes pirított gríz
Hozzávalók 4 személyre: 8 evk. búzadara(gríz), 1 evk. friss petrezselyemzöld, só, pici olaj.
A forró olajban a búzadarát megpirítjuk, sózzuk, felöntjük hideg vízzel és készre pároljuk. Ha kész   hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is.

2015. június 20., szombat

Epres muffin

       
          Muffint sütöttem: epres muffint! Csudafinom! Receptje ugyanaz mint a többi muffiné, amik a blogomon találhatók. Próbáljátok ki!!!
Hozzávalók(12 darabhoz): 3 tojás, 10 evk. cukor, 200 g natur joghurt, 7 evk. olaj, 14 evk liszt, egy tasak sütőpor.
Még: 300 g friss eper.
A fenti hozzávalókat jól összekeverjük. Az epret megmossuk, megtakarítjuk, kettévágjuk.
A muffinsütőt picit kiolajozzuk, muffinpapírral kibéleljük, majd mindegyikbe töltünk a fent elkészített masszából. Mindegyik tetejét gazdagon megszórjuk félbevágott eperrel. Előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.

2015. június 11., csütörtök

Eper befőtt

 
A tavaly ültettük újra az epres táblát. Nem sokat, olyan 4x4-es területre, ennyi  nekünk bőven elég. Az idén nagyon szép termés volt és van. Ízet készítettem vagy 15 borkánnal és egy pár befőttet. Az utóbbi a kislányom kérésére készült, mer Ő nagyon de nagyon szereti.
Eper befőtt
Hozzávalók(3 darab 650 ml-es borkánhoz): 24 evk. cukor, 45 szem nagyobbacska eper, víz, kevés szalícil.
Az üvegeket alaposan átmossuk. Az epreket több vízben megmossuk , szárukat eltávolítjuk, szűrőbe téve hagyjuk, hogy a víz  lecsepegjen.Addig szirupot főzünk 24 evk. cukorból és kb 1500 ml vízből. Tűzről levéve kevés szalícilt adunk hozzá. Az epreket az üvegekbe elosztjuk,  rátöltjük a forró szirupot, lefedjük és száraz dunsztba tesszük. Másnap kigőzöljük.

2015. június 4., csütörtök

Bundázott húsrolád szelet spenót főzelékkel, sült újkrumplival

    
Spenót és megint spenót. Megunhatatlan! Főként, ha valami fincsi húskészítménnyel tálaljuk: legyen az sült máj vagy éppen rántott szelet. Most egy sajtos húsroládot készítettem, amit szépen felszeleteltem, bundáztam és sütőben megsütöttem.
Sajttal töltött bundázott húsrolád szeletek
Hozzávalók: 500 g darált disznóhús, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors. Még : 150- 200 g sajt
A bundázáshoz: liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa.
A hagymát apróra vágjuk és kevés olajban megdinszteljük. A húshoz hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a felvert tojásokat, az apróra vágott zöldpetrezselymet. Fűszerezzük: sóval, borssal, reszelt fokhagymával.
Miután jól összedolgoztuk a fasírtmasszát, egy megolajozott sütőpapírra terítjük, meghintjük reszelt sajttal és jó szorosra feltekerjük.
A hústekercset 2 órára a fagyasztóba tesszük.Addig elkészítjük a spenótfőzeléket.
2 óra elteltével a fagyasztóból elővesszük a hústekercset és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Mindegyik szeletet előszőr lisztbe, aztán felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk. Sütőpapírral kibélelt  tepsibe helyezzük.
Előmelegített 180 fokos sütőbe 25- 30 perc alatt készre sütjük. Spenótfőzelékkel meg sült újkrumplival tálaljuk. Hidegen is nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...