2024. május 26., vasárnap
30 perces epres torta
Drága fiam szülinapi tortája. Hagyomány szerint ez is epres,díszítését egy picit
elsiettem, de annak ellenére naaagyon finomra sikerült. Hozzávalók a 22 cm
átmérőjű tortaformához: 20 dr babapiskóta(üzleti), 250 g mascarpone, 300 g
sűrített tej, 400 ml tejszín, 800 g friss eper,1 kiskanál zselatinpor, 100 ml
eperszirup(nálam most málna volt). A kis piskótákat egyenként szirupba mártjuk
és a tortaforma alját kirakjuk. A tejszínt felverjük, pár kanállal kiveszünk
belőle a díszítésre. Az epret megmossuk , pár szemet félreteszünk, a többit
félbe vágjuk.A zselatinport beáztatjuk és óvatosan felmelegítjük. A krémsajtot
elkeverjük, hozzáadjuk a sűrített tejet, a tejszínt, pár evk. felmelegített
zselatint, az előkészített epret és a maradék piskótát, amit előzőleg
feltördeltünk. Az egészet a tortaformába simítjük és pár órára jégszekrényben
pihentetjük. Tetejére a maradék tejszínhab jön meg egy pár szem eper. Isten
éltessen sokáig drága fiam!
2024. május 16., csütörtök
Málnahabos, kókuszos pite
A fagyasztóban sorára várt egy fél csomag málna. Először fagyira
gondoltam, aztán ezt a pitét választottam. Egyszerű linzert gyúrtam : 125 g
sütőmargarin, 2 tojássárga,100 g cukor, fél csomag sütőpor, 300 g liszt. 250 g
fagyasztott málna, 6 evk.cukor, 6 evk.kókuszreszelék,3 tojásfehér. A margarint a
lisztben elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a sütőport és
egy csipet sót.Jól összegyúrjuk , letakarjuk és fél órát jégszekrényben
pihentetjük. Addig a málnát 1 evk. cukorral tűzre tesszük, kiolvasztjuk, miután
felforrt áttörjük. A tésztát kinyújtjuk, piteformánkat először sütőpapírral,
majd a tésztával kibéleljük. Villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben
picit elősütjük. A tojásfehérjékből cukorral kemény habot verünk, hozzáadjuk az
áttört málnát meg a kókuszreszeléket. Összedolgozzuk és a pitére öntjük.
Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük.
2024. május 12., vasárnap
Tiramisu újragondolva
Vasárnapi desszertünk volt. Receptjét gyorsan be is jegyzem, mert több helyről
kombináltam össze, aztán még a végén feledésbe merül. Hozzávalók: 20-30 dr
babapiskóta, 250 g krémsajt, 300 ml tejszín, 200 g sűrített tej, egy nagy bögre
feketekávé, 2 evk.holland kakaópor. A 20 dr. babapiskótát a kekszes aprítóban
megdaráljuk, egy tálba tesszük,hozzáadunk kb. 50 ml fekete kávét és a krémsajt
felét. Jól összedolgozzuk és kb 30 percet fagyasztóban pihentetjük. Elkészítjük
a krémet. A tejszínt felverjük. A mascarponét a sűrített tejjel
összekeverjük,hozzáadjuk óvatosan a tejszínhabot is. Egy magas falú tál alját
feketekávéba mártogatott babapiskótákkal rakjuk ki. Rákenjük a krém felét, majd
megint egy sor kávéba mártott piskóta jön, amit aztán újra krémmel fedünk be. A
lehűtött masszából kis golyókat formálunk, kakaóporba hempergetjük és a tiramisu
tetejére azaz a krémre helyezzük.
2024. május 8., szerda
Kaporszószos kuszkusz bundás hallal
Ez egy tízpontos trió. A halat imádom, a kuszkuszt szeretem és a kaporszószt
mindennap megenném. Ilyenkor tavasszal föltétlenül készítsétek el , biztos
szeretni fogjátok. A halat sóztam borsóztam, kukoricalisztbe forgattam és forró
olajban kisütöttem. A kuszkusztlobogó sós vízzel leforráztam, állni hagytam. A
kaporszószhoz szükséges: darabka vaj, 2 evk. liszt, 5öö ml hideg tej, egy csokor
friss kapor, só, fél citrom leve, pici cukor. A vajat felolvasztjuk, megszórjuk
liszttel , felhevítjük de nem pirítjuk, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk az
apróra vágott friss kaprot, aztán a hideg tejet, sót, cukrot, jól kiforraljuk,
majd a végén citromlével savanyítjuk.
2024. május 4., szombat
Magos, hagymás kiflik
Egyszerű kenyértésztát dagasztottam be, amibe aztán dinsztelthagymát meg magokat
tettem. Nagyon szerettük. Hozzávalók: 500 g liszt, 300 ml víz, 1 kisk. só,
25 g friss élesztő, 1 evk. cukor. Még: 1 nagy fej hagyma, olaj, fűszerpaprika,
magvak. Bedagasztjuk a tésztát a szokásos módon. A végén hozzáadjuk a langyosra
hűlt hagymát, amit először apróra vágtuk, kevés olajon megdinszteltük,
fűszerpaprikával szórtuk meg.Magokat is szórunk a tésztába ami lehet: lenmag,
mák, szezámmag ... Duplájára kelesztjük. Kisodorjuk, feldaraboljuk és kifliket
formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, még 20 percig kelni
hagyjuk(addig melegszik a sütő). 180 fokos sütőben készre sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)