2015. május 25., hétfő

Sütés nélküli epres mascarponés torta

      
A fiam szülinapi tortáját szeretném most bemutatni.Eltaláltátok, ez évi is epres lett. Epres, tejszínhabos, sajtkrémes, epres piskótávall!Yammi!
     Hozzávalók: 2 epres, vajkrémes piskótatekercs( rolád) , üzleti.
Még: 500 g mascarpone(sajtkrém), 800 ml tejszín, 3 tasak zselatinpor, 4-5 evk. porcukor(ízlés szerint) és 750 g eper.
Előszőr 500 g epret megmosunk, majd mindegyiket félbevágjuk. A piskótatekercseket ujjnyi szeletekre vágjuk. A zselatint 100 ml vízbe áztatjuk, a tejszínt kemény habbá verjük.
Egy 27 cm-es átmérőjű tortaformát celofánnal kibélelünk.
Alját kirakjuk a piskótaszeletekkel, rá pedig a félbevágott epreket tesszük, vigyázva, hogy a torta belső peremére is jusson felállítva. A sajtkrémet a porcukorral elkavarjuk, kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot, majd a mikróban felmelegített zselatint. Jól összevegyítjük és a tortaformába töltjük. Félig elkészített tortánkat legalább 4 órát jégszekrényben pihentetjük.Pár óra elteltével a tortát kivesszük a formából és díszítjük.
Szélére újra piskótaszeletek kerülnek, közepére pedig a megmaradt, megmosott, felszeletelt eper.

ISTEN ÉLTESSEN DRÁGA GYERMEKÜNK!

2015. május 20., szerda

Lencsés saláta leves

      
Eddig a saláta tábla a legszebb a kertünkben. Mostanában sokszor készül nálunk leves belőle, de cukros salátának is nagyon szeretjük. Most lencsésen készítettem a levest,  pirított császárszalonnával.
      Hozzávalók: 500 g friss saláta,  egy csokor friss kapor, 1 hagyma,  5 evk. vörös lencse, 1 vegetakocka, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, ecet, fűszerpaprika, cukor, só.
A salátát megpucoljuk, több vízben átmossuk, apróbb darabokra tépkedjük. Előszőr egy világos rántást készítünk, megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát(egészben), a megmosott,  összekötözött friss kaprot, a vegetakockát, sózzuk és főni hagyjuk. Addig a lencsét is megpucoljuk, átmossuk majd a leveshez adjuk. Amikor már félpuha a lencse, a salátát is beletehetjük a levesbe. Ízesítjük: ecettel cukorral és készre főzzük. 
Tálaláskor pirított császárszalonnával szórjuk meg. Friss zöldhagymával meg tejföllel az igazi, kinek- kinek ízlése szerint.

2015. május 11., hétfő

Kinder szelet

         
Hétvégén a lányom egy doboz sűrített tejjel lepett meg.  Nem kellett sokat törjem a fejem azon,  hogy mit is akar, hát: a Kinder szeletre fájt a foga. Meg is sütöttem, nagyon de nagyon finom volt...
    Hozzávalók: 8 tojás, 100 g cukor, 100 g méz, 100 ml olaj, 100 ml tej, 50 g búzadara, 50 g kakaó, 150 g liszt, 1 sütőpor.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A tojássárgákat a mézzel, a cukorral, a tejjel meg az olajjal jól elkavarjuk.Hozzáadagoljuk a búzadarát meg a kakaót, majd felváltva a tojáshabot és a sütőporos lisztet. Ezt a masszát kettéosztjuk és egyenként megsütjük( sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon).Kihűtjük.
Krém: 300 ml tejszín, 2 evk. méz, 300 g sűrített tej, 10 g zselatin.
A zselatint kevés vízben beáztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A sűrített tejet a mézzel jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínhabot, majd a végén a mikróban felmelegített zselatint. Ezzel a krémmel töltjük be a süteményt. Jégszekrénybe tesszük és csak másnap vágjuk fel.

2015. május 5., kedd

Dalmát kocka

Anyáknapjára sütöttem, egy kis előzetest. A fiam, csak e hétvégén jön haza, így csak akkor ünnepelünk.
        Hozzávalók: 5 tojás, 14 evk. cukor, 14 evk. tej, 12 evk. olaj, 14 evk. liszt, 3 evk. kakaó, 1 sütőpor.
A tojássárgákat a cukorral, az olajjal meg a tejjel habosra kavarjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sütőporos lisztet meg a habot felváltva a tojásos masszához adagoljuk. 5 evőkanálnyit kiveszünk belőle, hozzászitáljuk a kakaót és jól elkeverjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, először a fehér masszát majd rá a kakaóst töltjük. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

2015. május 2., szombat

Oregánós paradicsomos disznómáj pörkölt

     
Gyönyörű oregánó bokrunk van a kertünkben. Megvan  már egy jó pár éve.Nagyon szeretem a friss leveleit felhasználni, talán még jobban mint a bazsalikomot.
Hozzávalók: 500 g sertésmáj, 2 hagyma, 2 evk. paradicsompüré, pár szál oregánó, 50 ml olaj, só, bors.
A hagymát megpucoljuk, a májat kiáztatjuk, lecsepegtetjük, ujjnyi csíkokra vágjuk.
A forró olajra először az apróra vágott hagymát,  rá pedig a felszeletelt májat tesszük.
Így együtt jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az apróra vágott friss oregánót, sót borsot és kevés csontlé hozzáadásával jól összefőzzük. Spagettivel vagy krumplipürével tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...