2011. február 28., hétfő
Csokis kekszes álom
Igen, ma egy poharas finomságot készítettem.
Elkészítése pofon egyszerű, csak a hozzávalókat kell előre beszerezni. A képen is jól látható, hogy mi van a kelyhekben: keksz, tejszínhab és persze a csokis puding.
Tehát 4 személyre szükségünk van: 1 tasak csokis pudingra, 500 ml tejre, 4 evk. cukorra, 200 ml tejszínre, 4 evk. porcukorra, 2 tasak kekszre.
Először a pudingot megfőzzük és kihűtjük. A tejszínt a mixerrel felverjük és betesszük 10 percre a fagyasztóba. A meghűlt pudingot elosszuk négy felé és poharakba kanalazzuk.
Mindegyik pohárba, a puding tetejére 4 dr kekszet morzsólunk, erre jön a hideg teszínhab.
Keksszel és kis csokis cukorkákkal díszítjük.
2011. február 24., csütörtök
Kukoricapelyhes rántott csirkemell
Rántott csirkemellet rendelt ebédre a lányom. Nagy dilemmában voltam, hogyan is készítsem, azaz milyen panírban. Diósan, prézlisen már készítettem, szezámmmagom pillanatnyilag nem volt itthon, hát akkor maradt a kukoricapehely, a nagy kedvenc. Corn flakes, ahogy az enyémek mondják, abból van elég, mert egy nagy tasakkal vettem, nem is olyan rég.
Hozzávalók: kikloffolt csirkemell filék, liszt, tojás, kukoricapehely, só, bors, olaj.
A pelyhet felhasználás előtt apró darabokra törjük. A húst gyengéden kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, majd felvert tojásba és a végén kukoricapehelybe forgatjuk. Forró olajban szép pirosra sütjük.
Vigyázat! Csak a sütés előtt mártsuk panírba, mert ha túl sokat hagyjuk állni a pehely átázik és elveszti a ropogóságát. Kirántva is érvényes ez: csak annyit süssünk ki, amennyit azonnal elfogyasztunk, pár óra elteltével veszít élvezeti értékéből.
Krumplipürével és paradicsom szósszal tálaltam.
2011. február 21., hétfő
Kolozsvári rakott káposzta
Tegnap nagyon finomat ebédeltünk: kolozsvári rakott káposztát. Elkészítését édesanyámtól tanultam, aki gyakran főzte nekünk.
Hozzávalók: egy nagy fej savanyú káposzta, 750 g őrölt hús, 200 g rizs, 1 l tejföl, 1 hagyma, kevés olaj, só, bors, pirospaprika.
A káposztát több vízben kiáztatjuk, megvágjuk, kb. 2 órán át pároljuk. A húst egy hagymával megpároljuk, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. A rizset egy kis vegetával megfőzzük. Egy magas peremű lábast kizsírozunk, amiben majd rétegezzük az előre elkészített hozzávalókat a következő sorrendben: káposzta, rizs, hús, tejföl, káposzta, rizs, hús, tejföl. 20 percre a sütőbe tesszük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Fenséges!!!!
2011. február 19., szombat
Zsemlemorzsás betyár gombóc
A tegnapi ebédet szeretném bemutatni nektek, ami zsemlemorzsás húsgombóc volt, tejfölös gombával és spagettivel. Ezt a receptet Benke Laci bácsitól tanultam, gyorsan elkészül, egyszerű és nagyon ízletes.
Hozzávalók: a gombócokhoz: 300 g darált disznóhús, 1 tojás, 2-3 evk. zsemlemorzsa, só, bors, esetleg egy kis ételízesítő. Továbbá egy doboz gomba, egy kis doboz tejföl, 1 hagyma, 1 paprika, kevés olaj, só, bors, pirospaprika, 300 g spagetti tészta.
Először elkészítjük a gombócokat: a húst összedolgozzuk a tojással meg a zsemlemorzsával, ízesítjük sóval, borssal. Vizes kézzel apró kis gombóckákat formálunk. Készítünk egy pörkölt alapot: egy kevés olajban egy hagymát üvegesre pirítunk, rátesszük az apróra darabolt zöld friss paprikát, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, aztán felöntjük egy kis vízzel. Beletesszük a gombockákat és fedő alatt kb 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, ezzel is öt percet pároljuk, majd lisztes tejföllel behabarjuk. Pár perc múlva tálalható is, meleg spagettivel.
2011. február 16., szerda
Hájas tészta
Ma feb.16 Juliánna. Anyukám, az én meg a lányom névnapja. E neves alkalomra, hájas tésztát sütöttem. Három 500 g-os vajastésztát vettem a tegnap. Mára szépen kiengedtek a jégszekrényben. Egyforma négyszögekre vágtam, megtöltöttem szilvaízzel és színes raháttal. Forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem. Szépek lettek, kinyíltak. Miután meghűltek a sütik vaníliás porcukorba forgattam.
A családnaknak is tetszett meg a vendégeknek is, fogyott is nagyon.
2011. február 14., hétfő
Diós patkó
Egész héten nem voltam valami formában. A Bálint napi meglepit nem szerettem volna túl komplikálni, ezért is készültek ezek a szivecskék meg patkók.
Hozzávalók: 280 g vaj vagy margarin, 140 g porcukor, 140 g darált dió, 350 g liszt.
Miután jól összedolgoztuk a fenti hozzávalókat, a masszát legalább egy órára a jégszekrénybe tesszük.
Ceruza vastagságúra sodorjuk, majd kis patkókat, kiflicskéket, esetleg szivecskéket formálunk. 180 fokos sütőben 10- 12 perc alatt készre sütjük.
Vaníliás porcukorba forgatjuk.
2011. február 10., csütörtök
Mézes mustáros csirkecombok babérleveles dinsztelt sárgarépával + 2 díj
Ma átválogattam a maradék sárgarépát, amit az ősszel gondosan a pincénkben tároltam. Be kell valljam én nagyon sok répát használok fel salátába, levesbe, de dinsztelve meg főzeléknek is nagyon szeretjük. Válogatás közben állítottam össze a mai menüt: dinsztelt sárgarépa, mézes-mustáros sült csirkecombokkal.
Előszőr a combokat készítettem el, de mielőtt sütőzacskóba helyeztem volna, megszórtam szárnyas fűszerkeverékkel és tettem rá egy kis olajat. Amikor már majdnem elkészültek, kivettem a sütőből és a tasakból a húsikat, majd bekentem a mézes mustáros keverékkel, visszatoltam a sütőbe, amíg szépen megpirultak. A mézes mustáros keveréket 3 evk. folyékony mézből és 3 evk. mustárból állítottam össze.
Amíg a hús sült, elkészítettem a dinsztelt sárgarépát. Négy személyre 1 kg sárgarépát megpucoltam, karikára vágtam. Egy diónyi hagymát olajon megmelegítettem és hozzátettem a répát, 2 szép babérlevelet, sóztam, borsóztam és pár perc alatt puhára pároltam.
Nekünk nagyon ízlett ez a párosítás, de mivel a fiam semmilyen módon nem fogadja el a csirkehúst, neki kolbászt sütöttem.
Megint kaptam 2 díjat, egyet Cakenitől, a másikat pedig Katitól. Mindkét díjnak szívből örülök, és nagyon szépen köszönöm, Lányok aranyosak vagytok!!!!
2011. február 7., hétfő
Kekszes muffin
Van egy remek kekszes muffin receptem. Most megmutatom nektek is, egyszerű, olcsó és nagyon mutatós.
Hozzávalók: 160 g cukor, 110 g vaj, 3 tojásfehérje, 180 ml tej, 270 g liszt, 240 g kakaós keksz, 1 tasak vanília, 1 tasak sütőpor. A krémhez: 1 tasak vaníliás hidegen kötő pudingpor, 200 ml hideg tej.
Először a kekszet egy késsel felaprítjuk, vagy a nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A cukrot elkavarjuk a vajjal és a vaníliával, hozzáadjuk a habbá vert a tojásfehérjéket. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tejjel felváltva adagoljuk az előbbi masszához. A végén beleszórjuk az összetört kekszet is. Egy színes aromás masszát kapunk, amiből 20 drb. muffint süthetünk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.
Tetejükre vaníliás krémet teszünk majd tetszés szerint díszítjük.
2011. február 5., szombat
Három díj és a 100. olvasóm
Három díjat sikerült beszereznem megint. A múlt héten, jan 25-én Anikótól kaptam e díjat:
A héten Emi e díjjal örvendeztetett meg:
A harmadik Ottistól érkezett:
Lányok nagyon szépen köszönöm. Boldog és büszke vagyok, hogy közétek tartozhatok.
Áldom azt a napot, amikor bepötyögtettem laptopomba Ottis blogcímét és feltárult előttem a gasztronómia színes világa, ahol aztán sok-sok barátra leltem, akikkel nagy örömömre megoszthatom konyhatitkaimat.
Mindenkit szeretek, mindenkit tisztelek, ezért nagyon nehéz választani kinek is adjam tovább a díjakat. Legyen hát minden gasztroblogger jutalma, aki ezután hozzám betér és hozzászól.
Amíg itt szövegelek, megvan a 100. olvasóm, Melinda személyében. Kedves Melinda szeretettel köszöntelek olvasóim között. Téged is megillet e három díj, fogadd szeretettel.
A héten Emi e díjjal örvendeztetett meg:
A harmadik Ottistól érkezett:
Lányok nagyon szépen köszönöm. Boldog és büszke vagyok, hogy közétek tartozhatok.
Áldom azt a napot, amikor bepötyögtettem laptopomba Ottis blogcímét és feltárult előttem a gasztronómia színes világa, ahol aztán sok-sok barátra leltem, akikkel nagy örömömre megoszthatom konyhatitkaimat.
Mindenkit szeretek, mindenkit tisztelek, ezért nagyon nehéz választani kinek is adjam tovább a díjakat. Legyen hát minden gasztroblogger jutalma, aki ezután hozzám betér és hozzászól.
Amíg itt szövegelek, megvan a 100. olvasóm, Melinda személyében. Kedves Melinda szeretettel köszöntelek olvasóim között. Téged is megillet e három díj, fogadd szeretettel.
2011. február 4., péntek
Házi tejcsokoládé
Karácsonyra vettem egy 1 kg tejport, de csak felét használtam fel. Most nekifogtam csokit főzni. Számtalan receptet átböngésztem a neten, de végül úgy döntöttem maradok a magam kikisérletezett csokireceptemnél.
Hozzávalók: 600 g cukor, 250 g tejpor, 50 g kakaó, 2 dl tej, 80 g vaj.
A cukrot a tejjel egy edényben feltesszük főni 7 percig. Miután levettük a tűzről hozzáadjuk a vajat, amit előzőleg kis kockákra vágtunk, hogy gyorsabban elolvadjon, majd kanalanként hozzákeverjük a megszitált tejport és a kakaót.
A csokimasszát egy celofánnal bélelt tepszibe símítjuk, 24 óra múlva vizes késsel szeleteljük.
2011. február 2., szerda
Korhelyleves
Ezt a finom káposztalé levest Édesanyám szokta készíteni disznóvágáskor. Az Ő receptje csak abban különbözik, hogy még a disznóvelőt is belefőzi a levesbe, amit én nem szoktam.
Na de lássuk a hozzávalókat: friss disznóhús, murok, peszternák, hagyma, burgonya, liszt, tojás, tejföl, olaj, káposztalé, vegeta.
A murkot meg a peszternákot megtakarítjuk, apróra daraboljuk, majd egy kis olajon egy pár percig dinszteljük. Felöntjük vízzel, beledobunk egy vegetakockát meg egy hagymát egészben.
Ha már fő a levesünk, hozzáadjuk a kockákra vágott friss disznóhúst. Mikor majdnem kész a hús, a burgonyát is hozzáfőzzük. Feleresszük lisztes eresztékkel, káposztalével savanyítjuk, majd a tűzről levéve tojássárgás-tejföllel behabarjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)