2011. június 28., kedd

Gyümölcsös joghurtos szülinapi torta



Nemrég ünnepelte a lányom a szülinapját. Erre a jelentős alkalomra egy gyümölcsös joghurtos tejszínhabos tortát rendelt a lelkem. Meg is lett ahogy kérte, a díszítése elég egyszerűre sikerült, de ugyis percek alatt elfogyott.
Hozzávalók: 500 ml tejszín, 2 doboz nagy 500 g-os epres joghurt, 6 evk. cukor, 3 tasak zselatin (30 g), egy nagy tasak babapiskóta, gyümölcsök: 5 drb. kivi, 3 közepes banán, 500 g cseresznye.
A zselatint 3 dl vízbe tesszük duzzadni. Egy kapcsos tortaformát celofánnal kibélelünk. A piskótákból levágunk egy egy centit és szépen körberakosgatjuk a formát, az alját és a peremét. A gyümölcsöket megmossuk, felkockázzuk, illetve kimagozzuk.
A tejszínt kemény habbá verjük. A cukorból és 1 dl vízből szirupot készítünk, tűzről levéve hozzákavarjuk a zselatint, a joghurtokat és a tejszínhabot. A tejszínhabból egy pár kanállal tegyünk félre a torta díszítésére. Az előkészített gyümülcsöket is hozzáadjuk a joghurtos masszához, majd szép óvatosan a piskótákra töltjük.
Másnapig hűtőszekrényben tesszük, majd tejszínhabbal, gyümölccsel, színes bonbonokkal díszítjük.

2011. június 23., csütörtök

Orosz pillecukor-Zefír



Még mielőtt megkezdeném a recept leírását, engedjétek meg, hogy köszöntsem a 150. olvasómat, követőmet, Tücsi személyében.
Ezt a receptet már nagyon rég egy orosz blogról írtam ki, akkoriban még nem volt blogom.
Elkészítettem többször is, nagyon ízlett mindenkinek.
Hozzávalók: 1 kg cukor, 25 g zselatin (2,5 evőkanál), 18 g citromsav (1 evk.), 1 tasak vaníliapor, 5 g szódapor (1 kisk.).
A zselatint vízbe tesszük duzzadni, legalább 2 órát. A cukrot feltesszük 200 ml vízzel főni 8 percig. Ha levettük a tűzről azonnal hozzákavarjuk a zselatint és tíz percig mixerrel habosra keverjük, amig a massza megvastagszik és szépen kifehéredik.
Hozzáadjuk a citromsavat meg a vaníliaport is, ezzel is 5 percig kavarjuk. A végén pedig a szódaport hintjük bele. Színezhetjük tetszés szerint. Nyomózsákba töltjük és szép csillagocskákat nyomunk tiszta papírra. 4 órát hűvős helyen száradni hagyjuk.

2011. június 19., vasárnap

Töltött omlett



Ma ezzel a finom vacsorával kedveskedtem családomnak. Már rég kinéztem magamnak ezt a receptet, szegény anyósomtól maradt receptes füzetből.
Hozzávalók az omletthez: 6 tojás, 200 g joghurt, 2 evk. liszt, 100 g maszlina, egy csokor petrezselyemzöld, só, bors.
A töltelékhez: 6 szelet sonka, 6 szelet sajt.
A fenti hozzávalókból omlettet készítünk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe sütünk a lerben meg és nem serpenyőben.
Ha megsült még melegen megtöltjük sajttal és sonkával, óvatosan feltekerjük.
Tálaláskor szeletekre vágjuk és friss zöldséget adunk hozzá.

2011. június 16., csütörtök

Töltött paradicsom



A tegnap a borsót szedtem le, egy pár tasakkal már eltettem télire is. Vacsorára készültek ezek a töltött paradicsomok. 8 darabot készítettem, persze nem volt elég, de megígértem, hogy hamarosan újra elkészítem.
Hozzávalók: 8 drb. nagyobbacska kemény paradicsom, 6 drb. közepes burgonya, 3 szál zöldhagyma, egy marék zöldborsó, 4 drb. virsli, majonéz.
A burgonyát héjastól feltesszük főni. Míg fő elkészítjük a majonézt és megfőzzük a virsliket. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk. Ha meghűlt a burgonya, megpucoljuk, kockára vágjuk, a zöldhagymát is felaprítjuk, karikára vágjuk a virsliket is. Egy tálban összevegyítjük a burgonyát, a hagymát, a virslit meg a borsót, amihez annnyi majonézt adunk, hogy csak éppen összefogja a zöldségeket. Ezzel a finom salátával betöltjük a paradicsomokat és azonnal tálaljuk.

2011. június 14., kedd

Epres szelet



Ezt a finom sütit az idén már negyedszer sütöttem meg.
Fotót csak most sikerült készíteni róla. Gondolom, tudjátok miért.
Hozzávalók: egy piskóta lap, 1 kg megmosott eper, 250 g vaj, és 250 g porcukor.
6 tojásból, 8 evk. cukorból, 150 g lisztből és egy fél sütőporból piskóta tésztát sütünk. Miután kihült kettévágjuk, és megtöltjük. Mi kerül bele? Hát a megmosott 1 kg eper, amit szépen, óvatosan hozzáadunk a habosra kikavart cukros vajhoz. Az epreket egészbe tesszük a krémhez. A tetejét szórjuk be porcukorral, tehetünk tejszínhabot is, de szerintem fölösleges, úgy is perceken belül elfogy.

2011. június 12., vasárnap

Visszajöttem!

Egy picit elhanyagolni kényszerültem a blogocskámat. Ezennel mindenkitől bocsánatot kérek. Ballagás, kert, egy kicsit betegeskedtem is, 2 szóbeli vizsgája a lányomnak, a fiam szessziója, aztán megint egy ballagás, szóval ritkán jutottam a gép közelébe.
Megigérem, hogy holnaptól új erővel kezdem a recepjeim feltöltését.
Most pedig engedjétek meg, hogy beszámoljak egy örvendetes eseményről: a násznagyunk lánya sikeresen elvégezte a marosvásárhelyi orvosi egyetemet.
Nagyon ügyes kislány Margitka, okos, szép és komoly.


Szülei, nagyszülei, testvére, keresztszülei, szerettei mind ott voltunk a ballagásán.
Mit mondhatok? Csodálatos volt. Az eskű letétele nagyon felemelő volt. Nem mondom itt is végig bőgtem az egész ceremóniát, arra gondolván, hogy jövőbe végez a fiam is.


Az ünneplést vendéglőben folytattuk.
Nagyon finom és gazdag volt az előétel.


Utánna egy finom tejfölös, tárkonyos marhahúslevest hoztak.


A második fogás pedig egy nagy szelet disznó flekken és egy szelet csirkemell natúr burgonyával.


A desszertről nem sikerült fotót készítenem, de elmondom, hogy többféle finom házi sütemény volt, amit gondolom Margit édesanyja készített.

Kívánunk továbbra is sok sikert, erőt egészséget és vágyaid teljesülését!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...