2016. október 27., csütörtök

Magos grillázs

   
Tegnap a kamrában takarítgattam és ráakadtam valami maradék magokra: napraforgó, szezám és len. Elgondoltam, hogy egy kevés cukorral milyen finom magos grillázst lehetne belőlük készíteni.  Egy kis pergelt dió is került bele. Nagyon finomra sikerült, még langyos volt és az adag  egy negyedét már el is tüntettük.
      Hozzávalók: 500 g kristálycukor, 400 g magkeverék(100 g napraforgómag , 100 g lenmag, 100 g szezámmag , 100 g dió).  
Először egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A cukrot egy vaslábosban vagy serpenyőben karamellizáljuk, vigyázva, hogy ne égjen meg, mert akkor kesernyés lesz. 
A napraforgómagot a lenmaggal, meg a dióval megdaráljuk( ne éppen porrá) , hozzávegyítjük a szezámmagot is majd szép óvatosan a kész karamellre szórjuk. Jól elkeverjük és már töltjük is az előkészített tepsibe mert gyorsan  megszilárdul. Egy vizes kanállal tetejét szépen elsímítjuk, késsel bevagdossuk míg langyos a grillázs. Ha teljesen kihűlt darabkákra tördeljük és azonnal fogyasztjuk. 

2016. október 19., szerda

Almás krumplipüré füstölt házikolbásszal

Egyszerű, banális recept, de azért egy bejegyzést csak megér. Ha kipróbáljátok igazat adtok nekem.
Almás krumplipüré
Hozzávalók: 5oo g krumpli, 3 alma, 50 g vaj, kevés házi tehéntej, só.
A krumplit meg az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk.
Enyhe sós vízben először a krumplit feltesszük főni, majd  10 perc elteltével az almát is hozzáadjuk és mindkettőt puhára főzzük.
Leszűrjük, sózzuk, áttörjük, hozzáadjuk a vajat meg a tejet és pürésítjük.
Sült füstölt kolbásszal tálaljuk. Eszméletlen finom.

2016. október 12., szerda

Sós kiflik

Ebben a szomorkás időben, mit is tehetne az ember lánya: kiflit süt.
Bizony, nem is akármilyent: koktélparadicsommal meg magokkal díszítve.
Hozzávalók: 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 100 ml langyos tej, 2 evk. liszt, 500 g liszt, 1 tojás, 4 evk. olvasztott disznózsír, 1 és fél kisk. só, 200 ml tej.
Még: 1 tojás, pár szem érett koktélparadicsom, magok: köménymag, lenmag, szezámmag.
Kelt tésztát gyúrunk a fenti hozzávalókból, a szokásos módon. Ha a tésztánk duplájára kelt, átgyúrjuk, feldaraboljuk, mindegyik tésztadarabot tenyérrel rúd alakúra sodorjuk, felvert tojással lekenjük és tetszés szerint díszítjük. Ebből az adagból 16 darab kifli lett.

2016. október 5., szerda

Sütőben sült tejfölös-sajtos csirkecomb

Ezekben a borús októberi napokon, olyan jól esik bemelegíteni a sütőt. A finom gyümölcsös lepények mellett már céklát is sütöttem meg sütőtököt. Most egy egyszerű, finom csirkés főételt hoztam, gondolom tetszeni fog mindenkinek.
Hozzávalók: 2 dupla csirkecomb, 200 ml tejföl, 1 evk. mustár, 3 cikk fokhagyma, só, bors. Még: 100 g reszelt trapista sajt.
A tejfölt a mustárral elkeverjük, hozzáadjuk a tört fokhagymát, sózzuk, borsózzuk. A megtisztított, megmosott csirkecombokat a fenti pácba forgatjuk, alufóliával letakarjuk, majd másnapig hideg helyen pihentetjük.
Másnap a bepácolt húsokat jénai tálba helyezzük, alufóliával ismét betakarjuk, majd előmelegített sütőbe 30-40 percig sülni tesszük.
Ha a combok elkészültek, reszelt sajttal szórjuk be , aztán kitakarva megint sülni tesszük, amíg a sajt szépen ráolvad a húsra. Bármilyen körettel tálalható.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...