2014. november 24., hétfő

Császárszalonnás krumplitorta

        
Nagyon finom füstölt kolbászt hozott az uram az ismerős hentestől. Első nap káposztát rántottam hozzá, de már másnap krumplipüré volt a listán. Így született meg ez a csodálatos krumplitorta...
   Hozzávalók(4 személyre): 700 g krumpli, 100 g vaj, 4 tojás, 200 g reszelt trapista sajt, só, 8 szelet császárszalonna.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, majd sós vízbe főni tesszük. Ha a krumpli megpuhult, megtörjük, hozzáadjuk a vajat, a sajtot, majd egyenként a tojásokat. Sózzuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a császárszalonna szeleteket kör alakba lefektetjük, erre kanállal ráhalmozzuk a kész krumplimassszát, ráhajtjuk a szalonnaszéleket és előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük. 3o-4o perc alatt készre sütjük.( Sütés közben megszórjuk reszelt sajttal). Még melegen szeletekre vágjuk, sült kolbásszal meg tormás céklával tálaljuk.

2014. november 21., péntek

Tormás leves(második verzió)

Nézem   fb-on a levesek fotóit, hát nagyon szörnyülködöm. Mindenki túl akar tenni  másokon és úgy megpakolja azt a tányért hússal meg zöldséggel, hogy a lé szinte nem is látszik. Sokszor inkább főzeléknek néz ki nem is levesnek. A magyar ember nagy leveses,  sok levet, folyadékot fogyaszt. Hát akkor hagyjuk a levest levesnek, mert úgy is követi azt a főfogás, ami szintén jó tartalmas, aztán rögtön jön az elmaradhatatlan desszert. A tegnap főztem egy nagyon finom tormás levest. Már van egy fenn a blogon, de ez egy gyorsabb, úgymond letisztult változat.
Hozzávalók: főtt sonka, füstölt szalonna, füstölt kolbász, torma, rizs, liszt, joghurt, vegetakocka, 1 hagyma,  só, bors, fűszerpaprika.
Egy nagyon kevés szalonnát(egy ujjnyit), felkockázunk és sülni tesszük. Azonnal rátesszük a felvágott főtt sonkát és elkezdjük pirítgatni. Amikor már  szalonna pörccé változott,  meg a sonka is egy picit megpirult meghintjük liszttel(2 evk.), jól elkavarjuk amíg egy nagyon világos rántást kapunk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük kb másfél liter vízzel. Ha már kezd főni, hozzáadjuk a reszelt tormát, a vegetakockát, a hagymát, a feldarabolt füstölt kolbászt és 3-4 evk. rizst. Sózzuk borsozzuk, majd ha a rizs már puha, a joghurtot is hozzákavarjuk és azonnal tálaljuk.

2014. november 14., péntek

Majonézes karfiolkrém

  
Az utolsó karfiolból, ami a kertünkben termett, egy finom karfiolkrémet készítettem. Csak egyszerűen: majonézzel, pici fokhagymával ízesítve.
Hozzávalók: 1 fej karfiol(500-700 g), 1 cikk fokhagyma, só, bors. A majonézhez: 1 tojássárga, 1 kisk. mustár, só, 200- 250 ml olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megtakarítjuk, megmossuk, majd bő fővő sós vízbe főni tesszük. Ha megfőtt leszűrjük, kihűtjük, majd egy villa segítségével megtörjük. A fenti hozzávalókból a szokásos módon majonézt készítünk.
A karfiolt összekeverjük a majonézzel, ízesítjük sóval borssal és reszelt fokhagymával.
Tálalásig jégszekrényben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

2014. november 10., hétfő

Háromszínű pudingos kocka

       
Ma egy nagyon egyszerű desszertet szeretnék bemutatni. Sütés nélkül pikk pakk gyorsan összeállítható. Igaz a felvágásával egy pár órát várni kell, de  szerintem így is megéri. Ha jól megfigyeltétek a fotót, ez a süti 3 különböző színű lapból áll: egy barna, egy rózsaszínű és egy sárga lapból. Sajnálom, hogy nem fényképeztem le mielőtt megszórtam fehér kókuszreszelékkel(majd legközelebb).
       Hozzávalók: 3x 500 ml tej, 3x 8 evk. cukor, 3x 4 evk. búzadara(gríz), 3 tasak pudingpor: 1 csokis, 1 epres, 1 vaníliaízű. Még: egy 20x 30 cm-es tepsi, 100 g kókuszreszelék.
Először a tepsit celofánnal vagy egy nagyobb nylonnal kibéleljük.
Rendre megfőzzük a pudingokat: először a csokist, aztán az eprest majd a vaníliást.
Kezdjük az elsővel. A hideg tejben elkavarjuk pudingport, hozzáadjuk a cukrot és főni tesszük. Még mielőtt besűrűsődne hozzáfőzzük a búzadarát is. Ha elkészült, úgy forrón a tepsibe töltjük. Elkészítjük a rózsaszínű, majd a sárga lapot is. Pár órát hűlni hagyjuk, majd kis kockákra vágjuk és mindegyiket kókuszreszelékbe forgatjuk.

2014. november 5., szerda

Karfiolos csorba

   
Nem én vagyok az egyedüli háziasszony, aki főzi ezt  finom levest. Kedvelem,  mert amellett hogy húsmentes tele van vitaminnal. Ilyenkor ősszel, amikor tele van a kamránk friss zöldségekkel gyakran készítem.
   Hozzávalók: 1 hagyma, 4 sárgarépa, 2 peszternák, 3 krumpli, 1 fej (500 g-os) karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld. Még: 2 evk. liszt, 1 vegetakocka, 2 evk. olaj, 1 tojássárga, 100 ml tejföl, citromlé, só.
A sárgarépát meg a peszternákot megtakarítjuk, megmossuk és tetszés szerint feldaraboljuk. 
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A krumplit meg a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A feldarabolt sárgarépát meg a peszternákot kevés olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát meg a vegetakockát. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a kockára  vágott burgonyát meg a petrezselyemzöldet, sózzuk. Amikor a burgonya majdnem puha, hozzáadjuk a leveshez a lisztes eresztéket.
A végén pedig  a karfiolt tesszük a levesbe, ami nagyon gyorsan megpuhul. Tűzről levéve a levest,  tejfölös tojássárgával behabarjuk. Ha savanykásabbra szeretnénk pár csepp cirtomlével ízesítjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...