2011. december 29., csütörtök
Tejcsokis diós szelet
Ezen a néven szerepel füzetemben, gondoltam most hirtelen megkeresztelem, de nem kaptam egy fülbemászós nevet, így hát marad a fenti cím.
Ezt sütit is Karácsonyra készítettem, mindenkinek tetszett, igaz nem olyan magas, mint a citromszelet, de ugyanolyan finom, talán még finomabb.
Hozzávalók az alaplaphoz: 5 tojásfehér, 100 g cukor, 200 g darált dió, 4 evk. liszt, 1 tasak sütőpor.
A fenti hozzávalókból egy diós lapot sütünk, tepsiből kivéve, azonnal ráreszelünk 200 g fehér csokit, majd hűlni hagyjuk.
150 g cukror karamellizálunk, hozzáadunk 200 g vajat, majd rendre óvatosan a tojások sárgáját. Visszatéve a tűzre, addig kavarjuk míg besűrűsödik, a végén még hozzáadunk 200 g durvára vágott pirított diót is.
Ezt a keménykés krémet rátöltjük a fehércsokis lapra és egyenletesen elsimítjuk.
Tetejét glazúrozzuk.
Hideg glazúr: 140 g porcukor, 2 evk kakaó, 3 evk. forró víz, 2 evk. olaj.
Mivel még két nap és lejár ez a év, megszeretném köszönni minden blogtársamnak a szép megjegyzéseket, az olvasóimnak is köszönöm, hogy követik bejegyzéseimet és nem utolsó sorban a családomnak köszönöm, hogy mindig mindenkor mellettem álltak és segítettek.
Mindenkinek egy boldogabb, zökkenőmentes, egészségben gazdag ÚJ ÉVET kívánok!
És bónuszként egy pár fotó az ikrekkel:
Igaz mekkorát nőttek?
2011. december 26., hétfő
Citromszelet
Nekem van egy jól kikísérletezett Citromszelet receptem. Mert bizony az idők folyamán gyűjtöttem egy párat amelyek 4 tojással, 1 tojással, olajjal, margarinnal, sütőporral, szalakáléval készültek. Ezekből aztán sikerült egy elfogadható receptet összehoznom. Tudom, sokan idegenkednek tőle, mert ragad a tésztája, szagos a szalakálé, elvágódik, azaz kicsapódik a citromlétől a krém és még sorolhatnám...
Ezt a receptet használva garantált a siker.
Hozzávalók: 3 tojás, 8 evk. olaj, 8 evk. porcukor, 6 evk. tej, 1 csapott kisk. szalakálé, 1 citrom héja, liszt amennyit felvesz .
Krém: 250 g vaj, 250 g cukor, 500 ml tej, egy tasak vaníliás pudingpor, 1 citrom leve.
A porcukrot a tojásokkal, az olajjal és a citromhéjjal elkeverjük, hozzáadjuk a forró tejjel leforrázott szalakálét és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy jó gyúrható tésztát kapjunk. Tésztánkat legalább 2 órát jégszekrényben pihentetjük, majd 4 lapot sütünk belőle(tepsi háton).
Közben elkészítjük a krémet.
Tejben megfőzzük a pudingport a cukor hozzáadásával. Amikor még langyos, hozzáadjuk a vajat is. Mondom, a vajat és nem margarint. Ha kihűlt a krém csak azután adjuk hozzá a citromlevet, de csak cseppenként.
Betöltjük a lapokat, a tetejére is hagyunk két evőkanálnyit, majd beszórjuk fehér kókuszreszelékkel, vagy esetleg porcukorral.
Csak másnap vágjuk fel!!
2011. december 21., szerda
Színes jégvirágok
Ne tévesszen meg senkit a cím, mert az eredeti recept szerint ezek az aprósütik fehérek, csak mi tettük egy kicsit változatosabbá őket :).
Na de lássuk a hozzávalókat: 3 keményre főtt tojássárga, 1 friss tojássárga, 100 g porcukor, 200 g vaj, 200 g liszt. Rá: 150 g porcukor, fél citrom leve(3-4 evk.), színes kókuszreszelék, bonbonok.
A tojássárgákat szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot meg a friss tojássárgát, majd jól összedolgozzuk a lisztben elmorzsolt vajjal. Félórára jégszekrényben pihentetjük.
Tésztánkat vékonyra nyújtjuk, különböző kiszúrókkal kivágjuk, sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük, lassú tűznél sütjük.
Tetejüket hideg citromos glazúrral vonjuk be. Tetszés szerint díszítjük. Ebből az adagból 70 darab lesz.
2011. december 15., csütörtök
Virslis virágocskák
Elnéztem, már mindenki ünnepi sütikkel foglalkozik, nekem még a listám sincs kész. Majd lesz valahogy, szerintem még ráérek. Ma jöttek a madárkáim haza, várni kellett valami finomsággal őket. Ezekre a virslis virágocskákra esett most a választásom, már nagyon rég sütöttem ilyet, gondoltam lesz estére egy kis meglepi.
Hozzávalók 9 drb-hoz: 500 g liszt, 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 4 evk. olaj, 1,5 kisk. só, 300 ml langyos tej, 1 tojássárga. Továbbá: 9 drb. virsli, 1 tojásfehér, szezámmag.
Kelttésztát készítünk a szokásos módon. Ha megkelt, kilenc részre osztjuk.
A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, ráhelyezzük a virslit, feltekerjük, ötbe vágjuk. Vigyázat, nem teljesen.
Mindegyikből virágocskákat formálunk és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe helyezzük.
Megkenjük felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal és sülni tesszük.
Ketchuppal vagy mustárral fogyasztjuk.
2011. december 10., szombat
Ehető emberkék
Az az igazság, hogy először malackákat akartam sütni, aztán hirtelen támadt ez az ötletem.
De nem bántam meg, az első adag olyan vészesen fogyott, hogy nem volt mit fotózni, aztán lecsillapodott a társaság, meggyőztem őket, hisz 80 darab lett összesen.
Hozzávalók fél adaghoz 40 darabhoz: 500 g liszt, 25 g friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 5 evk. olaj, 2 tojássárga, 1 csapott kisk. só, 300 ml langyos tej. A tetejére 2 tojásfehérje, mák, szezámmag.
Felfuttatjuk az élesztőt, azaz elkavarjuk a cukorral, hozzáadunk egy kis tejet és lisztet. Közben kimérjük a lisztet, a gépbe töltjük, hozzá az olajat, a sót, a tejben elkavart tojássárgákat és rá a felfuttatott élesztőt. Húsz percnyi dagasztás után a tésztát kelni hagyjuk (egy jó órát). Ha megkelt, kinyújtjuk, pohárral, vagy fánk szaggatóval köröket vágunk. Minden köröcskét oválissá formálunk(sodrófával, kézzel), szemet, szájat vágunk, amiket aztán füleknek és orrnak ragasztunk vissza.
A megmaradt tojásfehérjével lekenjük, megszórjuk tetszés szerint mákkal vagy szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt 180 fokos sütőben szép mosolygósokra sütjük.
2011. december 7., szerda
Zakuszkás pizzarudak
Egy tartalmas leves után, második fogásként tálaltam ezeket a finom csavart zakuszkás pizzarudakat.
Elkészítése roppant egyszerű.
Hozzávalók: 500 g liszt, 25 g élesztő, 2 evk. olaj, egy csapott kisk. só, 1 kisk. cukor, 300 ml langyos víz, pár evk. zakuszka.
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, egy jó órát kelesszük. Ha duplájára nőtt, háromba osztjuk, mindegyik adagot tepsi nagyságúra nyújtjuk, megkenjük zakuszkával, majd széltébe 2 cm csíkokra vágjuk. Óvatosan feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Azonnal tálaljuk.
2011. december 4., vasárnap
Mini fánkocskák
Mikulásra készítettem ezeket a fánkocskákat. Hozzánk ma jött a Mikulás, egy picivel hamarabb, mert ma még együtt a család, mindenki itthon van. A legjobban a férjem örvendett nagyon, amikor bejelentettem hogy fánkot sütünk.
Hozzávalók: 1 kg finom liszt, 2 evk. cukor, 2 evk. olaj, 4 tojássárga, 50 g friss élesztő, 600 langyos tej, 1 kisk. só.
Az élesztőt a cukorral kikavarjuk, meghintjük 2 evk. liszttel és hozzátöltünk 1 dl langyos tejet. Amig készül a cökk, addig kimérjük és átszitáljuk a lisztet, majd a dagasztógépbe töltjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet az elkavart tojássárgákkal, a sót, majd a felfuttatott élesztőt. Húsz percig hagyjuk a gépet dagasztani. Ha kész a tésztánk egy jó órát kelni hagyjuk.
Szaggatás előtt mégegyszer átgyúrjuk, azaz levegőztetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk majd tetszés szerint pohárral vagy éppen sütis kiszúrókkal kiszaggatjuk.
Forró olajban kisütjük, tetejüket vaníliás porcukorral jól behintjük.
2011. december 1., csütörtök
Majonézes burgonya párizsival
Ezeket a szendvicseket ma reggel készítettem. Mától mindenki itthon van egész vasárnapig. Egy mini vakáció. Ilyenkor reggel nincs rohanás , mindenki nyugodt és ha későn is kelnek, akkor is reggeliznek. Nagy kedvenc a bundás kenyér,tükörtojás vagy éppen omlett, az a fő, hogy valami tartalmas kaja legyen.
Hozzávalók 4 személyre: 6 közepes krumpli, egy hagyma, 300 g párizsi, majonéz, bors, friss paprika.
A krumplit héjastól megfőzzük, kihűtjük. Míg hűl, elkészítjük a majonézt.
Egy tojássárgát egy kiskanál mustárral és sóval elkeverünk, közben lassan óvatosan hozzákavarjuk az 1 dl olajat is.
A hagymát apróra vágjuk, ugyanúgy a krumplit is kis kockákra, majd mindkettőt hozzáadjuk a majonézhez. Sózzuk, borsozzuk és már kenhetjük is a kenyérszeletekre.
A párizsit felszeleteljük és a sütis kiszurókkal kis virágokat, csillagocskákat esetleg szívecskéket vágunk ki. Tetejüket friss paprikával díszítjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)