2013. augusztus 28., szerda

Rizses lecsó sült borjúmájjal


     Nálunk eléggé lehűlt az idő, kisebb megszakításokkal esik az eső Még szerencse, hogy a tegnap leszedtük a paradicsomot, ma pedig ki is főztük. Így adagban sok volt, azonban levet nem nagyon eresztett, de azért egy pár liter csak lett.


      Az ebédet még reggel paradicsom paszirozás közben megbeszéltük, a tegnaptól maradt karfiol leves után egy rizses lecsót terveztünk, amihez aztán sütünk egy kis májat. Én a lecsót szinte mindig rizsesen készítem, így szoktuk meg, a gyerekek is így kérik és laktatós is.
      Rizses lecsó
     Hozzávalók: 3 hagyma, 6 paprika, 6 paradicsom, pár szem koktélparadicsom, 50 ml olaj, só, bors, 8 evk. rizs, egy kis vegeta. 
     Először a rizset vegetás vízben megfőzzük. A hagymát megtakarítjuk, apróra vágjuk és forró olajon egy picit megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt paprikát, sózzuk, borsózzuk. Ha a paprika kezd lágyulni és a hagyma is kezd barnulni, hozzáadhatjuk a lehéjazott paradicsomokat és a kis koktélparadicsomokat is. Így együtt készre pároljuk. A végén összevegyítjük a megfőtt rizzsel, összeforraljuk és azonnal tálaljuk. A borjúmáj sütését  több receptemben is megtalálhatjátok.

2013. augusztus 25., vasárnap

Szilvás lepény


        Gyermekkoromban évekig egy kedves idős családtól, Mari néniéktől hoztuk a tejet. Nagyon finom sütiket tudott készíteni, többször is megkínált. Egyszer el is kértem az egyik lepény receptjét, úgy írom le, ahogy akkor nekem lediktálta.
        Hozzávalók: 4 tojás, 1 rózsás csupor cukor (250 g), 1 boros pohár tej (100 ml ), 1 boros pohár olaj (100 ml) , 1 rózsás csupor liszt (250 g ), 1/2 tasak sütőpor. Még: 500 g szilva, kevés cukor, fahéj.
     Először a tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, kettévágjuk vagy feldaraboljuk, majd kevés cukrot meg fahéjport hintünk rá. A tojássárgákat a cukorral meg a tejjel jól elkeverjük (amíg a cukor teljesen elolvad), hozzátöltjük cseppenként az olajat, azzal is elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, meg a tojáshabot felváltva. Sütőpapírral bélelt tepsibe símítjük és tetszés szerint kirakjuk szilvával. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük és megsütjük.


2013. augusztus 21., szerda

Sült cukkinitallérok lecsóágyon


    Szerény ebédünket szeretném bemutatni. Tegnap még két szép friss cukkinit kaptam a kertben. A konyháig sem értem velük már a lányom felkiálltott: Ó neeem! Aztán kiegyeztünk, hogy lecsó is lesz, amit mindenki szeret, csak aztán a cukkinit oly leleményesen kell belevarázsolnom az ételbe, hogy még véletlenül se kerüljön az ifjúság tányérjába.
     Hozzávalók: 2 kisebb cukkini, 2 hagyma, 4 paprika, 3 sárgarépa, 3 burgonya, 4 paradicsom plusz pár koktélparadicsom, 1 cikk fokhagyma, 3 karika friss csipős paprika, 50 ml olaj, fél kisk. köménymag, bors, só.
    A cukkiniket meghámozzuk és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsózzuk, majd forró olajon mindkét oldalukat megsütjük, tálcára kiszedjük, félretesszük. Ugyanabban az olajban megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát, hozzáadjuk rendre a felszeletelt paprikát, sárgarépát, kockára vágott burgonyát, pár perc elteltével a leforrázott, lehéjazott feldarabolt paradicsomot is. Fűszerezzük: sóval, borssal, köménymaggal és tört fokhagymával. Kevés víz, esetleg paradicsomlé hozzáadásával a zöldségeket puhára pároljuk. Félidőnél a cukkinitallérokat és a koktélparadicsomokat is a lecsóra, a lábosba helyezzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemlevéllel szórjuk be.

2013. augusztus 19., hétfő

Töltött paprika leves


      Többféleképpen elkészíthető ez a finom leves. Sok háziasszony elköveti azt a hibát, hogy  zöldség nélkül (zeller, sárgarépa) főzi meg a darált hússal töltött paprikákat egy kis vegetás vízben, aztán egy rántásos paradicsomlével összefőzik és kész is a leves. Nagyon furcsállom, a családom meg se enné, igaz még nem kísérleteztem vele. Ime az én receptem:
     Hozzávalók: 400 g darált hús, 100 ml rizs, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, só, bors. Továbbá: 8 drb kisebb tölteni való paprika, egy zellergumó, 3 sárgarépa, 1 hagyma, 1 csokor zellerlevél. Még: 2 evk liszt, 2 evk. olaj, 500 ml paradicsomlé, só, cukor.
      A darált húst a megmosott rizzsel, a tojással meg a lereszelt nyers hagymával jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsózzuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtakarítjuk, a sárgarépát meg a zellert tetszés szerint feldaraboljuk, a paprikákat kicsumázzuk. Két liter vizet kevés sóval főni teszünk. Először a hagymát tesszük bele egészben, aztán a feldarabolt zöldségeket. A végén beleeresztjük a fenti masszával betöltött paprikákat is. A maradék húsmasszából kis gombócokat formálunk és ezeket is a leveshez adjuk. Amikor már a rizsszemek megduzzadtak, elkészítjük a rántást. Kevés olajon a lisztet enyhén megpirítjuk, felöntjük paradicsomlével és a leveshez adjuk. Levesünket meghintjük apróra vágott zellerlevéllel,  utánaízesítünk sóval meg cukorral és készre főzzük.

2013. augusztus 14., szerda

Kolbászos zöldséges rizottó medvesajtos besamel mártással


        A tegnapi pizzasütés után ma újra bekapcsoltam a sütőt. Valami finom, laktatós ebédre vágytunk, mert a kánikula idején nem volt étvágya senkinek, dinnyét dinnyével ettük, sok-sok fagyival. Ezt a ételkompoziciót külön-külön is szoktam tálalni, most így sikerült. Mutatós volt és ízletes.
         Hozzávalók: 6 személyre: zöldséges rizottóhoz: 200 ml rizs (egy teáscsupor), 150 g mélyhűtött zöldség (borsó, sárgarépa, paprika, zöldpaszuly...), 1 hagyma, 1 vegetakocka, 2 evk. olaj, só, bors.
     Az apróra vágott hagymát forró olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megmosott rizset, sózzuk, borsózzuk, felöntjük 450 ml vízzel, amibe előzőleg belemorzsoltuk a vegetakockát, majd hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket is. Lassú tűznél, fedő alatt készre pároljuk.
        500 g füstölt kolbászt egy kanál zsírral meg 100 ml vízzel megfőzzük, majd zsírjára sütjük.
     Medvesajtos besamel mártás: 500 ml tej, 2 evk liszt, 2 evk vaj vagy olaj, 5 darab medvesajt (háromszögű sajtocskák).
        A lisztet kevés olajon egy picit megpirítjuk, hozzáadjuk a hideg tejet, csomómentesre keverjük. Ha kezd vastagodni, hozzáadjuk a feldarabolt sajtocskákat és még  pár percig összefőzzük. 


         Összeállítás: Először bekapcsoljuk a sütőt. Egy tűzálló tál aljára a zöldséges rizottót símítjuk, tetszés szerint kirakjuk kolbászkákkal, majd ráöntjük a sajtos mártást.

         Előmelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.

2013. augusztus 11., vasárnap

Szezámmagos sült padlizsán szeletek


       Számtalanszor elkészítettem már ezt a receptet, mindig valamit változtatva rajta, de csak igazából most vagyok megelégedve vele. Egyszer sütőben sütöttem, máskor  szélesebbre sikerültek a szeletek, aztán úgy sem ízlett, amikor a padlizsánt sütés előtt szórtam be szezámmaggal. A mostani variáns a legjobb, be is jegyzem, amíg el nem felejtem.
       Hozzávalók: padlizsán, szezámmag, kevés olaj, só, bors.
      A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük és vékony karikákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajban megsütjük. Egy másik serpenyőben szezámmagot pirítunk, amibe aztán a megsült padlizsánszeleteket egyenként beleforgatjuk. Hagymás paradicsomsalátával meg tejfölös muzsdéjjal tálaljuk.

2013. augusztus 7., szerda

Paradicsomos zöldpaszuly


    Nagy a meleg, rekkenőség van, a növények nagyon megsínylik a csapadékhiányt, pedig az uram lelkiismeretesen öntöz minden reggel. Kertünkben a zöldpaszuly a végét járja, már alíg kaptam egy ebédre valót.
       Hozzávalók: 500 g zöldpaszuly, 1 hagyma, 4 paradicsom, 1 csokor zellerlevél, 2 evk. olaj, só, bors.
     A megtakarított, megmosott zöldpaszulyt enyhén sós vízben megfőzzük. Míg fő, addig a paradicsomokat leforrázzuk, héjukat eltávolítjuk és felkockázzuk. Kevés olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, meg az apróra vágott zellerlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ha levét elfőtte, hozzáadjuk a megfőtt, leszűrt zöldpaszulyt és pár percig összefőzzük.
        Buggyantott tojással tálaljuk. (Buggyantott tojás: forró, sós, ecetes vízben főzőtt tojás.)

2013. augusztus 4., vasárnap

Szavarin


         Tegnap majd szívinfarktot kaptam, amikor kiderült, hogy 107 receptet másoltak le blogomról ezen a napon. Eddig 45 volt a legtöbb és 3 a legkevesebb. Hát kedveseim, ennek csak örülni tudok. Továbbá pedig bocsánatot szeretnék kérni, hogy mostanában szinte senkinek sem kommentelek. Lehet, ha egy picit kipihenem magam újra a régi leszek. Addig is mindenkinek kellemes nyarat kívánok!!!
        Ezt a finom süteményt ma a lányommal készítettük közösen, a drága férjecskémet leptük meg vele. Pont a szülinapján és az elkövetkező hetekben fürdőszobáztunk, aztán csak most került idő az igazi ünneplésre.
        Hozzávalók: 5 tojás, 5 evk. cukor, 5 evk. zsemlemorzsa, 1 evk. liszt.
        A sziruphoz: 200 g cukor, 400 ml víz, rumaroma. Továbbá: 300 ml tejszín, 1 tasak habfixáló, meggybefőtt.
       A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Ha elolvadt már a cukor, akkor hozzáadjuk a zsemlemorzsát. a lisztet meg a tojáshabot, felváltva. Muffintepsinket vagy pici kalácsformáinkat kiolajozzuk,  muffinpapírral kibéleljük, majd a tésztát beletöltjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és 15 perc alatt készre sütjük.
     Míg sül elkészítjük a szirupot, kihűtjük. A tejszínt a habfixáló porral felverjük, felhasználásig jégszekrényben tartjuk. A kész, kihűlt szavarinokat szirupba áztatjuk, mindegyiket kettévágjuk és tejszínhabbal töltjük.

       Tetejüket beggybefőttel díszítjük.
DRÁGA SZÍVECSKÉM,  MI NAGYON SZERETÜNK TÉGED!!!

2013. augusztus 2., péntek

Tojásos zsemlemorzsás karfiol


     Reggel még nem is tudtam, hogy mit fogok főzni második fogásnak... Aztán terepszemlén voltam a kertben, ahol gyönyörű friss karfiolokra bukkantam. Sokféleképpen el lehet készíteni, levesbe főzni, majonézesen, panírozva, de így zsemlemórzsásan, főtt tojással is nagyon finom.
       Hozzávalók: 1 kg karfiol, 6 tojás, 4-5 evk. zsemlemorzsa, 2 evk. olaj, só, tejföl.
    A karfiolt rózsáira szedjük, megtakarítjuk, megmossuk, majd lobogó sós vízbe főni tesszük. Ha megpuhult, leszűrjük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Hozzáadjuk a megfőtt, karikára vágott tojást, sózzuk. Tejföllel tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...