2024. március 26., kedd

Krémsajtos málna torta

Virágvasárnapra készült ez a finom torta. Csúnyácska szegény, mert fagyasztott málnából készült, de az a kevés pisztácia aztán helyrehozott mindent. Hozzávalók a piskótalaphoz: 3 tojás, 3 evk. cukor, 4 evk. liszt. A krémhez: 250 g mascarpone, 250 ml tejszín, kevés porcukor(ízlés szerint), 4 evk. málnapüré. Tetejére:150 g málna, 1 evk. cukor, 1/2 kisk. zselatinpor, 50 ml víz. Piskótalapot sütünk a szokásos módon. Kihűtjük. Amíg a tészta sül, a fagyasztott gyümolcsöt(250g) kevés cukorral összerotyogtatjuk, még melegen áttörjük, lehűtjük. 2 evőkanálnyit a málnapüréből a kész tortalapra kenünk. A krémsajtot a porcukorral jól elkeverjük , hozzáadjuk a tejszínt, felverjük, majd a végén a málnapürével ízesítjük azaz színesítjük és a tortára kenjük. A zselatint beáztatjuk és a felmelegített málnára öntjük vigyázva hogy a gyümölcs ne törjön nagyon össze. A tortára kanalazzuk és tört pisztáciával díszítjük.

2024. március 16., szombat

Habkönnyű túrógombóc

Ma kipróbáltam egy új receptet. Eddig a túrógombócot liszttel készítettem, most a lisztet búzadarával helyettesítettem. A netről vett recept bevált. A gombócok finomra sikerültek, pihe puhák lettek csak úgy falta a társaság...Tejfölt, csokikrémet, datolyaszirupot tettünk rá, de volt aki csak simán meghintve cukorral fogyasztotta. Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 2 egész tojás, 1 evk. cukor, 6-7 evk. búzadara, 1 citrom héja, pici só. Még: olaj, zsemlemorzsa. A tojásokat a cukorral meg a sóval lazán felverjük, a túróra öntjük, hozzáadjuk a búzadarát és a lereszelt citrom héját. Jól összedolgozzuk, letakarjuk és legalább egy órát jégszekrényben pihentetjük. Pihentetés után a masszából vízes kézzel gombócokat formázunk, majd enyhe sós vízben kifőzzük. Közben a zsemlemorzsát az olajon aranybarnára pirítjuk, majd a kész gombócokat rendre beleforgatjuk.

2024. március 9., szombat

Lencsetokány

Hétvégére ezt a finom ételt főztem. Igazán finomra sikerült. Próbáljátok ki ti is! Hozzávalók: 2 fej hagyma, 1 kisebb friss kápia paprika, 3 közepes krumpli, 1 nagyobb sárgarépa, 2 marék lencse, 2 evk. paradicsompüré, 2 babérlevél, só, bors, fűszerpaprika, kevés olaj, esetleg zsír. Először a lencsét beáztatjuk.A hagymát meg a paprikát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.Hozzáadjuk a feldarabolt répát és krumplit meg a megmosott, beáztatott lencsét. Ízlés szerint fűszerezzük. Felöntjük vízzel és párolódni hagyjuk. Amikor majdnem kész csak akkor adjuk hozzá a paradicsompürét. Jól összefőzzük és még melegen azonnal FOGYASZTJUK!

2024. március 3., vasárnap

Grízes, mézes krémes

Ez a lányom kedvenc süteménye. Naaagyon ritkán készítettem, mert a régi recept szerint nehezen ment a lapok nyújtása. Nemrég kipróbáltam egy újabbat a netről ,ez igen! Megéri hogy lejegyezzem és veletek is megosszam. Hozzávalók a lapokhoz:500 g liszt, 150 g cukor, 1 dr egész tojás,140 g méz, 70 g sertés zsír, 1 kisk. szódabikarbóna, 60 ml tej, csipet só. Grízes töltelék: 1 liter tej, 150 gríz, 250 g vaj, 200 g porcukor, 2 tasak vaníliás cukor.Még: 350 g savanykás lekvár. Először elmorzsoljuk a lisztben a zsírt, aztán rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót. Mindent hidegen, nem olvasztunk, nem melegítünk semmit.Miután összegyúrtuk a hozzávalókat, a tésztát 4 részre osztjuk , mindegyiket vékonyra nyújtjuk, lisztezett tepsiháton rendre megsütjük. A tejben megfőzzük a búzadarát, majd ha meghűlt rendre az elkevert cukros vajhoz adagoljuk.Ezzel a krémmel töltjük be a lapokat , a süti közepébe pedig a savanykás lekvár jön, ami bármi lehet. Nálam most vegyesíz került.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...