Múlt szombaton ünnepeltük házasságunk 25. évfordulóját. Erre a jeles napra készítettem ezt a finom tortát.
Túró Rudi tortának indult, aztán folyamatosan alakítottam rajta. Először a kekszes alapon akartam változtatni és így kakaós piskótát sütöttem. Aztán a túrós krémet szerettem volna egy picit színesíteni, úgy fehéren túl egyszerűnek tünt. Így került a tortába édes zamatos klementin is. Tetejét 200 g olvasztott tejcsokival vontam be.
Kakaós piskóta
Hozzávalók: (6 tojássárga+ 3 evk. cukor+ 3 evk. víz) + (6 tojásfehér+ 3 evk. cukor)+ (4 evk. liszt+ 2 evk. kakaó+ 1/2 kisk. sütőpor).
Piskóta lapot sütünk a fenti hozzávalókból a szokásos módon. Miután kihűlt kettévágjuk. A következő krémmel töltjük.
Klementines túrós krém
Hozzávalók: 500 g tehéntúró, 150 g cukor, 1citrom héja, 3 tasak vaníliapor, 500 g tejszín, 20 g zselatinpor, 200 g klementin.
Először a zselatinport 150ml vízbe beáztatjuk. A klementint megpucoljuk, cikkekre szedjük, majd feldaraboljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a túrót a kétféle cukorral meg a citromhéjjal habosra keverjük, majd e kettőt összevegyítjük. Beletesszük a klementindarabkákat és a végén a mikróban felmelegített zselatint is. Tortánkat ezzel a krémmel töltjük be, vigyázva, hogy kapcsos tortaformát használjunk, nehogy a krém elfolyon.
A tortát 200 g olvasztott csokival glazúrozzuk, majd 300 ml tejszínhabbal vonjuk be. Tetszés szerint díszítjük.
2013. november 25., hétfő
2013. november 18., hétfő
Sütőtökös sós lepénykék
Ki mondta, hogy sütőtökből csak édes finomságokat lehet készíteni? Íme, itt egy rendkívül ízletes sós lepény, amit egy tartalmas leves után is tálalhatunk, de vacsorára, tea mellé is kitűnő megoldás.
Hozzávalók: 200 g reszelt nyers sütőtök, 300 g liszt, 1/2 tasak sütőpor, 50 ml olaj, 200 g tejföl, 1 kisk. oregánó, 1 kisk. só.
Először a sütőtököt a kis lyuku reszelőn lereszeljük. Kiszorítjuk, azután a többi hozzávalókkal összegyúrjuk. Legalább 30 percig pihentetjük. Pihentetés után 6 részre osztjuk. Mindegyik golyócskát lisztes deszkán kinyújtjuk, majd serpenyőben olajat forralunk, amibe a lepényeket rendre megsütjük. Papírtörlőre szedjük, mindegyiket tejföllel megkenjük, apróra vágott zöldhagymát szórunk rá és azonnal tálaljuk.
2013. november 14., csütörtök
Darált húsos gulyás
Nem volt szándékomban újítani a gulyás recepten, az itthon levő hozzávalókból voltam kénytelen egy tartalmas ebédet főzni.
Hozzávalók (4 személyre): 250 g sertés darált hús, 3 hagyma, 500 g burgonya, 1 -2 sárgarépa, 2 evk. sóval eltett daráltpaprika, bors, pirospaprika, 50 ml olaj.
A darált húst forró olajon pirítani kezdjük, ha szint váltott, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és tovább pároljuk. Hozzáadjuk a daráltpaprikát meg a felszeletelt sárgarépát. Még egy pár percig dinszteljük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával. Miután hozzáadtuk a felkockázott burgonyát is, felöntjük vízzel és 15 perc alatt készre pároljuk.
2013. november 11., hétfő
Sütőtök pudingos tejbegríz
Tisztelettel jelentem, drága Magdus, ezzel a recepttel felhasználtam az egész ( nagy) sütőtököt. Az utolsó cikket egy különleges pudingnak szántam és nem bántam meg. Mivel a jégszekrényben felgyült tejet kellett felhasználnom, gyorsan tejbegrízet főztem, aztán ezzel a pudinggal tálaltam. Tetejét tört karamellizált dióval szórtam be.
Tejbegríz
Hozzávalók: 500 ml tej, 2 evk. cukor, 4 evk. búzadara(gríz), pici só. A tejbe beletesszük a cukrot , felforraljuk. Állandó kavargatás közben, hozzáadjuk kanalanként az átszitált bázadarát. Hogy ízletesbb legyen egy csipetnyi sót adunk hozzá, majd készre főzzük. Ha kész, azonnal tálacskákba merjük.
Sütőtökös puding
Hozzávalók: 300 g sütőtök, 300 ml víz, 4 evk. cukor, 1 vaníliaízű pudingpor.
A sütőtököt megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk, felkockázzuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Leszűrjük, pépesítjük. A visszamaradt sütőtökös lében elkavarjuk a vaníliapudingport, hozzáadjuk a cukrot meg a sütőtökpépet és addig főzzük, míg besűrűsödik.. Még melegen a tejbegrízre töltjük.
2013. november 9., szombat
Csokis sütőtökös kuglóf
Mint előző bejegyzésemben írtam, a főétel után egy nagyon finom sütőtökös kuglófot sütöttem. Annyira jól sikerült, hogy még melegen felét azonnal el is tüntettük. Csupán két szeletet tudtam megmenteni belőle a lányomnak.
Hozzávalók: 100 ml cukor(borospohárral mérve), 100 ml tej, 100 ml olaj, 3 tojás, 2 evk. íz, 2 evk. kakaó, 1 tasak sütőpor, liszt(annyi, amennyit felvesz, hogy egy piskóta tészta állagát kapjuk), 1/2 kisk. fahéj, 300 g sütőtök, 100 g tejcsoki.
Először a tököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. Kevés vízben 5 percig előfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük. A csokit nagyobb darabkákra tördeljük.
A cukrot a tojásokkal és a tejjel habosra kavarjuk, hozzákavarjuk az olajat, aztán az ízet, a kakaót, fahéjat meg a sütőporos lisztet. A végén hozzáadjuk a csokitörmeléket meg az előfőzött sütőtököt is.
Sütőpapírral bélelt kuglóf formába töltjük, majd előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Én most kalácsformában sütöttem, mert az volt kéznél.
2013. november 6., szerda
Sült borjúmáj kenyér gombóccal meg sütőtök szósszal
Hol volt , hol nem volt, volt egyszer egy megmaradt fél sütőtök. Ott várt szép csendben a kamrában, hátha észreveszi valaki. Megsajnáltam , két finomságot is készítettem belőle: egy ízletes szószt meg egy fahéjas kuglófot( és még mindig van belőle).
Sült borjúmájHozzávalók: borjúmáj, mustár, bors. olaj.
A májat átmossuk, felszeleteljük, borsózzuk, mustárral bekenjük , majd bő olajban megsütjük. Csak sütés után sózzuk.
Kenyér gombóc
Hozzávalók( személyre): 4 szelet kenyérpirítóban pirított kenyér, 100 ml tej, 2 tojás, 1 evk. dinsztelt hagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt.
A pirított kenyeret kis kockákra vágjuk , tejbe áztatjuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a dinsztelt hagymát. Ízesítjük sóval, kevés borssal meg apróra vágott petrezselyemzölddel. Megszórjuk annyi liszttel, hogy gombócokat tudjunk formálni. Forró sós vízbe tesszük és készre főzzük. Szűrőlapáttal kivesszük és petrezselyemzöldbe forgatjuk.
Sütőtökös szósz
Hozzávalók(4 személyre): 250 g nyers sütőtök, 2 evk. liszt, 300 ml tej, 2 evk. olaj, 2 darab babérlevél, só, bors, cukor, citromlé.
A tököt meghántjuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk és felkockázzuk. Kevés vizzel főni tesszük. Ha megpuhult, leszűrjük és botmixereljük.
Kevés olajon a lisztet egy picit megpirítjuk, hozzáadjuk a tökpépet meg a babérlevelet, felöntjük tejjel és állandó kavargatás mellett készre pároljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral, majd a legvégén citromlével.
2013. november 2., szombat
Diós sütőtökös rétes
Szomszédasszonyomtól, Magdustól, az idén is kaptam egy óriás sütőtököt. Nagyon jól esett figyelmessége, már hazafele cipelve a tököt kigondoltam, mennyi finomságot fogok majd készíteni belőle. Először erre a finom rétesre esett a választásom. Most a mákot pergelt dióval helyettesítettem, így jobban ízlett a családnak, mint mákosan.
Hozzávalók 5 rúdhoz: 400 g réteslap (15 lap volt benne), 500 g nyers sütőtök, 15 evk. darált dió, 15 evk. cukor, 5 evk. búzadara(gríz), 250 g télire eltett meggy (esetleg áztatott mazsola), 100 ml olaj a lapok lekenéséhez, fahéj.
A réteslap csomagot szobahőmérsékleten kifagyasztjuk. Egy rúdhoz 3-3 lapot használunk
.
A lapokat lekenjük olajjal, a legfelsőt megszórjuk először búzadarával, aztán reszelt nyers sütőtökkel, pergelt örölt dióval, cukorral, megggyel és fahéjjal. Feltekerjük, mindegyik rudat tojással lekenjük, majd előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)