2014. december 25., csütörtök

Diós aszaltszilvás kekszgolyók

    
Az idén karácsonyra több sütit is készítettem. 4 diósbejglit, egy finom rahátos szeletet, egy meggyes pudingkrémest, egy adag mézes puszerlit és ezeket a kekszes golyócskákat. Talán az utóbbinak volt a legnagyobb keletje, mert új volt és érdekes.
    Hozzávalók: 15 szem aszaltszilva, 15 dió. Még: 100 g cukor, 15 evk. víz, 125 g vaj, 4o g tejcsoki, 100 g és 50 g darált dió , 150 g darált keksz.
A szilvákat vízbe áztatjuk, kimagoljuk és mindegyiket  megtöltjük egy-egy egész dióbéllel.
A vízet a cukorral főni tesszük, amikor a cukor sziruppá vált hozzáadjuk  vajat és  addig kavarjuk míg a vaj is felolvad. Tűzről elvéve hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a darált diót meg a darált kekszet. Kihűtjük.
Ha  meghűlt, tenyerünket beolajozzuk, majd kanállal szakítunk a masszából , mindegyik közepébe egy-egy töltött aszaltszilvát szúrunk, gömbbé formáljuk és darált dióba forgatjuk. Felvágás előtt legalább 2 órára mélyhűtőbe tesszük(szebben szeletelhető).


2014. december 17., szerda

Macisajtos tepertyűkrém

     
A tegnapi vacsoránk egy nagyon finom tepertyűkrém volt. Ebből a krémből hiányzott a főtt burgonya meg a főtt tojás, most macisajttal készítettem. Ízesítésként ecetes tormát használtam, sót, borst. Nem is tudom még érdemes, hogy a receptet leírjam?Hisz,  már mindent elmontam.
     Hozzávalók: 150 g tepertyű(ledarálva), 100 g macisajt(5 darab), 2 evk. ecetes reszelt torma, só, bors.
Villával elnyomkodjuk a sajtocskákat, hozzáadjuk a darált tepertyűt, az ecetes tormát, sózzuk borsozzuk, majd jól összekavarjuk. Pirítossal meg hagymával fogyasztjuk.

2014. december 9., kedd

Gombás szójapörkölt

      
Megint egy finom szójás kaja. Szójapörkölt gombával és sárgarépával.
 Hozzávalók: 100 g szójafalatkák, 3 hagyma, 350 g gomba(konzerv), 2 sárgarépa, 1 evk. darált paprika(amit télire tettünk el üvegbe), só, bors, fűszerpaprika, 1 evk. vegeta, olaj. Még: 150 g rizs, 1 evk. vegeta, só.
A szójára vizet töltünk, hozzáadjuk a vegetát és 15 percig főzzük. Leszűrjük.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, ezt is egy picit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a leszűrt szóját meg a gombát. Fűszerezzük: darált paprikával, borssal, fűszerpaprikával, sóval. Kevés vizet öntünk rá és készre pároljuk. Főtt vegetás rizzsel tálaljuk.
Megjegyzés: másnap a maradék pörköltet összevegyítettem a maradék rizzsel, így is nagyon finom volt.

2014. december 3., szerda

Buggyantott tojássaláta

   
Amióta felásták a kertet és sok friss torma előkerült, tormás ételekre váltottunk. Tormás leves, tormás joghurt, tormás szósz, tormás cékla és ez most itt egy finom saláta. Elkészítése csupán 20 percet vesz igénybe, még a kezdő háziasszonyoknak sem okoz gondot.
     Hozzávalók: 5 tojás, 400 ml tejföl, 1 cikk fokhagyma, 1 szál torma, só, bors. Tetejére: 1 evk. olvasztott vaj+késhegynyi fűszerpaprika, reszelt torma.
Buggyantott tojást főzünk mind az 5 tojásból.(Egy edényben ecetes sós vizet melegítünk és amikor fő, egyenkét beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy ne ragadjanak össze. 2 percig főzzük, szűrőlapáttal kiszedjük, kihűtjük.)
A tejfölt összevegyítjük a reszelt fokhagymával meg a reszelt tormával, ízesítjük sóval borssal, majd a megfőtt tojásokra símítjuk.Tetejére reszelt tormát szórunk meg olvasztott vajat csepegtetünk, amit előzőleg fűszerpaprikával színeztünk. Pirítossal kínáljuk.

2014. november 24., hétfő

Császárszalonnás krumplitorta

        
Nagyon finom füstölt kolbászt hozott az uram az ismerős hentestől. Első nap káposztát rántottam hozzá, de már másnap krumplipüré volt a listán. Így született meg ez a csodálatos krumplitorta...
   Hozzávalók(4 személyre): 700 g krumpli, 100 g vaj, 4 tojás, 200 g reszelt trapista sajt, só, 8 szelet császárszalonna.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, majd sós vízbe főni tesszük. Ha a krumpli megpuhult, megtörjük, hozzáadjuk a vajat, a sajtot, majd egyenként a tojásokat. Sózzuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a császárszalonna szeleteket kör alakba lefektetjük, erre kanállal ráhalmozzuk a kész krumplimassszát, ráhajtjuk a szalonnaszéleket és előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük. 3o-4o perc alatt készre sütjük.( Sütés közben megszórjuk reszelt sajttal). Még melegen szeletekre vágjuk, sült kolbásszal meg tormás céklával tálaljuk.

2014. november 21., péntek

Tormás leves(második verzió)

Nézem   fb-on a levesek fotóit, hát nagyon szörnyülködöm. Mindenki túl akar tenni  másokon és úgy megpakolja azt a tányért hússal meg zöldséggel, hogy a lé szinte nem is látszik. Sokszor inkább főzeléknek néz ki nem is levesnek. A magyar ember nagy leveses,  sok levet, folyadékot fogyaszt. Hát akkor hagyjuk a levest levesnek, mert úgy is követi azt a főfogás, ami szintén jó tartalmas, aztán rögtön jön az elmaradhatatlan desszert. A tegnap főztem egy nagyon finom tormás levest. Már van egy fenn a blogon, de ez egy gyorsabb, úgymond letisztult változat.
Hozzávalók: főtt sonka, füstölt szalonna, füstölt kolbász, torma, rizs, liszt, joghurt, vegetakocka, 1 hagyma,  só, bors, fűszerpaprika.
Egy nagyon kevés szalonnát(egy ujjnyit), felkockázunk és sülni tesszük. Azonnal rátesszük a felvágott főtt sonkát és elkezdjük pirítgatni. Amikor már  szalonna pörccé változott,  meg a sonka is egy picit megpirult meghintjük liszttel(2 evk.), jól elkavarjuk amíg egy nagyon világos rántást kapunk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük kb másfél liter vízzel. Ha már kezd főni, hozzáadjuk a reszelt tormát, a vegetakockát, a hagymát, a feldarabolt füstölt kolbászt és 3-4 evk. rizst. Sózzuk borsozzuk, majd ha a rizs már puha, a joghurtot is hozzákavarjuk és azonnal tálaljuk.

2014. november 14., péntek

Majonézes karfiolkrém

  
Az utolsó karfiolból, ami a kertünkben termett, egy finom karfiolkrémet készítettem. Csak egyszerűen: majonézzel, pici fokhagymával ízesítve.
Hozzávalók: 1 fej karfiol(500-700 g), 1 cikk fokhagyma, só, bors. A majonézhez: 1 tojássárga, 1 kisk. mustár, só, 200- 250 ml olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megtakarítjuk, megmossuk, majd bő fővő sós vízbe főni tesszük. Ha megfőtt leszűrjük, kihűtjük, majd egy villa segítségével megtörjük. A fenti hozzávalókból a szokásos módon majonézt készítünk.
A karfiolt összekeverjük a majonézzel, ízesítjük sóval borssal és reszelt fokhagymával.
Tálalásig jégszekrényben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

2014. november 10., hétfő

Háromszínű pudingos kocka

       
Ma egy nagyon egyszerű desszertet szeretnék bemutatni. Sütés nélkül pikk pakk gyorsan összeállítható. Igaz a felvágásával egy pár órát várni kell, de  szerintem így is megéri. Ha jól megfigyeltétek a fotót, ez a süti 3 különböző színű lapból áll: egy barna, egy rózsaszínű és egy sárga lapból. Sajnálom, hogy nem fényképeztem le mielőtt megszórtam fehér kókuszreszelékkel(majd legközelebb).
       Hozzávalók: 3x 500 ml tej, 3x 8 evk. cukor, 3x 4 evk. búzadara(gríz), 3 tasak pudingpor: 1 csokis, 1 epres, 1 vaníliaízű. Még: egy 20x 30 cm-es tepsi, 100 g kókuszreszelék.
Először a tepsit celofánnal vagy egy nagyobb nylonnal kibéleljük.
Rendre megfőzzük a pudingokat: először a csokist, aztán az eprest majd a vaníliást.
Kezdjük az elsővel. A hideg tejben elkavarjuk pudingport, hozzáadjuk a cukrot és főni tesszük. Még mielőtt besűrűsődne hozzáfőzzük a búzadarát is. Ha elkészült, úgy forrón a tepsibe töltjük. Elkészítjük a rózsaszínű, majd a sárga lapot is. Pár órát hűlni hagyjuk, majd kis kockákra vágjuk és mindegyiket kókuszreszelékbe forgatjuk.

2014. november 5., szerda

Karfiolos csorba

   
Nem én vagyok az egyedüli háziasszony, aki főzi ezt  finom levest. Kedvelem,  mert amellett hogy húsmentes tele van vitaminnal. Ilyenkor ősszel, amikor tele van a kamránk friss zöldségekkel gyakran készítem.
   Hozzávalók: 1 hagyma, 4 sárgarépa, 2 peszternák, 3 krumpli, 1 fej (500 g-os) karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld. Még: 2 evk. liszt, 1 vegetakocka, 2 evk. olaj, 1 tojássárga, 100 ml tejföl, citromlé, só.
A sárgarépát meg a peszternákot megtakarítjuk, megmossuk és tetszés szerint feldaraboljuk. 
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A krumplit meg a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A feldarabolt sárgarépát meg a peszternákot kevés olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát meg a vegetakockát. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a kockára  vágott burgonyát meg a petrezselyemzöldet, sózzuk. Amikor a burgonya majdnem puha, hozzáadjuk a leveshez a lisztes eresztéket.
A végén pedig  a karfiolt tesszük a levesbe, ami nagyon gyorsan megpuhul. Tűzről levéve a levest,  tejfölös tojássárgával behabarjuk. Ha savanykásabbra szeretnénk pár csepp cirtomlével ízesítjük.

2014. október 29., szerda

Zöldséges szójafasírtok krumplisalátával

Ha szerda, akkor nálunk mindig szójás kaja szerepel az étlapon. Ma zöldséggel dúsított szójafasírtocskákat sütöttem. Most  nem olajban sütöttem, hanem a sütőben készültek. Mellé finom, színes krumplisalátát tálaltam. 
Zöldséges szójafasírtok
Hozzávalók: 1 tasak 100 g-os szójagranulátum, 1tasak mexikói zöldségkeverék 450 g (fagyasztott), 2 tojás, 2 cikk fokhagyma, 2 evk. liszt, 2  evk. zsemlemorzsa, 1 vegetakocka, só, bors, pici olaj.
A szójaport a vegetakockával kevés vízzel(éppen, hogy ellepje), 15 percig főzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
A fagyasztott zöldégkeveréket kevés vízben pár percig pároljuk, leszűrjük, kihűtjük.
Egy nagyobb tálban az előfőzött szójához hozzáadjuk az előkészített zöldségkeveréket, a tojásokat, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd annyi lisztet és zsemlemórzsát adunk hozzá, hogy a massza összeálljon és formázható legyen.
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és abba tesszük szép sorban a kis fasírtocskákat. Mindegyik tetejére egy fél kiskanál olajat töltünk és 25 percre előmelegített 180 fokos sütőbe, sülni tesszük. Krumplisalátával tálaljuk.

2014. október 22., szerda

Karfiol főzelék burgonya bundás párizsival

Ma ebédre egy nagyon finom főzeléket készítettem. Petrezselymes karfiol főzeléket rántott párizsival.
Karfiol főzelék
Hozzávalók: 500 g karfiol, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evk. liszt, 200 ml tejföl vagy 500 ml tej, olaj, só, bors.
A rózsáira szedett karfiolt megmossuk. A hagymát apróra vágjuk kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a megmosott karfiolt és annyi vizet öntünk rá éppen, hogy ellepje. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk és félpuhára főzzük. Lisztes tejfölös( én házi tejet használtam) habarással besűrítjük, jól kiforraljuk és azonnal tálaljuk.
Burgonyás rántott párizsi
Hozzávalók: párizsi, liszt, tojás, nyers reszelt burgonya, só, bors, olaj a sütéshez.
A párizsit felszeleteljük. Mindegyik szeletet rendre: lisztbe, felvert(sózott, borsozott) tojásba, majd reszelt nyers burgonyába forgatjuk. Bő,  forró olajban kisütjük.

2014. október 17., péntek

Házi tortilla zöldségraguval töltve

Egy kiadós vacsorára vágytam. Tortillát sütöttem, hozzá pedig egy finom zöldségragut készítettem. Bevallom a tortilláim nem lettek valami vékonyak, de annak ellenére ehetők voltak.
Házi tortilla
Hozzávalók: 500 g liszt, 50 ml olaj, 1 kisk. só, 1 sütőpor, 300 ml víz.
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 30 percet pihentetjük.
Aztán a tésztából kis gömböket szakítunk, kinyújtjuk, és forró serpenyőben( OLAJ NÉLKÜL!!!), rendre megsütjük.
Cukkinis kukoricás ragu
Hozzávalók: 1 hagyma, 2 paprika, 500 g cukkini, 150 g kukorica(konzervből), 10 darab cherry paradicsom, olaj, só, bors, pici csombor.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, ezzel is pároljuk, majd  a kockára vágott cukkinit is. Fűszerezzük sóval borssal, csomborral. Ha megpuhultak a zöldségek megszórjuk cherry paradicsommal , még pár percig összefőzzük, vigyázva hogy a paradicsomok ne törjenek teljesen szét. Még melegen a tortillákba töltjük és azonnal tálaljuk.

2014. október 14., kedd

Szójaszeletes káposztafőzelék

Mindig van tartalékban préselt szójaszelet a kamrámban. Szeretjük is az urammal, ezért gyakran  készítem.
Most paradicsomos káposztafőzelékkel főztem össze. Nagyon finom volt.
Hozzávalók: 4 préselt szójaszelet, 1 vegetakocka. Még: 1hagyma, 500 g káposzta,  2 evk.liszt, 500 ml paradicsomlé, kevés olaj, só, bors, csombor, pici cukor.
A szójaszeleteket vegetás vízben előfőzzük. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt káposztát, fűszerezzük sóval borssal csomborral, majd kevés víz hozzáadásával roppanós puhára főzzük. Behabarjuk lisztes paradicsomlével, hozzáadjuk az előfőzött szójaszeleteket és készre pároljuk.

2014. október 9., csütörtök

Birskörte befőtt és lekvár

Tegnap a piacon gyönyörű birskörtékre leltem. Frissek és szép nagyok voltak. Csak 2 kg-ot vettem, de most már bánom.
Birskörte befőtt
Hozzávalók: 2 kg birskörte, 35 evk. cukor, 2 és fél liter víz, 1/2 kisk. szalícil. Még 5 darab 550 ml befőttesüveg.
Egy nagyobb edénybe a  vízet meg a cukrot főni tesszük. A körtéket alaposan megmossuk, meghámozzuk,( ügyelve hogy a héj egy külön tiszta edénybe kerüljön, mert  végén lekvárt főzünk ebből), tetszés szerint feldaraboljuk és fővő  cukros sziruphoz adjuk. Ha a gyümölcs félig megpuhult, kanállal tiszta befőttesüvegekbe szedjük, a visszamaradt lébe elkeverjük a szalícilt és az üvegekbe töltsük  a birskörtére.
Mindegyiket befedjük, majd másnapig száraz dunsztban tartjuk.
Birkörte lekvár
Hozzávalók: a visszamaradt héj, cukor, víz, szalícil.
A birskörte héját annyi vízzel tesszük főni, éppen, hogy ellepje. tetszés szerint cukrozzuk. Ha megpuhult mixerrel pürésítjük, mégegyszer felforraljuk, üvegbe töltjük. Tetejére késhegy szalícilt teszünk és ez is mehet másnapig pihenni a száraz dunsztba.
Megjegyzés: A befőttbe vagy a lekvárba citromot, szekfűszeget fahéjat, esetleg vaníliát is lehet tenni. Én nem szoktam.

2014. október 7., kedd

Mézes csokis kukoricapehely

  
Ebben a szomorkás időben egy kis édességre vágytam. Nem sütire,  hanem valami csokis ropogósra. Aztán eszembe jutott ez a régi jól bevált receptem.
   Hozzávalók: 100 g tejcsokoládé, 20 g vaj, 1 evk. méz, 50-80 g kukoricapehely.
A feldarabolt csokit a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, majd tűzről elvéve megszórjuk kukoricapehellyel. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk és kisknállal kis halmokat szakítunk a kukoricapelyhes masszából. Egy órát jégszekrénybe tartjuk és utána fogyasztjuk.

2014. október 2., csütörtök

Céklás sárgarépás káposzta, csalamádé2


        Amint a képen látható, az idén is készítettem csalamádét. Vegyes savanyúságom összetevői: káposzta, zöldparadicsom, paprika és sárgarépa. Érdekes módon az idén pici cherry zöldparadicsomot használtam, mert ebből volt bőven. Aztán, hogy még színesebbé tegyem, egy nagyon kevés sárgarépa is került bele.
   A recept leírását megtalálhatjátok itt . A cékla csak később jutott eszembe, amikor már a három üveget lekötöttem. Rögtön gyalultam még káposztát, sárgarépát és céklát reszeltem.
        Céklás sárgarépás káposzta
    Hozzávalók: (1500 ml üveghez): 1 kg káposzta, 500 g sárgarépa, 1 cékla. Még: 2 torma, csombor, kapor.
    Az öntethez: 2 evk.só, 150 g cukor, 250 ml ecet, 1/2 kisk. szalícil.
         A zöldségeket előkészítjük (gyaluljuk, reszeljük). A káposztát összevegyítjük a céklával, hogy szép színes legyen. Az öntethez való hozzávalókat megfelezzük, egyik felét a céklás káposztához adjuk, a másikat pedig a sárgarépához vegyítjük. Az üveg aljára tormát, csombort meg kaprot helyezünk és erre rétegezzük az előbb beízesített zöldségeket. Tetejére újabb torma, csombor meg kapor kerül. Celofánnal duplán lekötjük. Kamrapolcra tesszük, 30 nap múlva fogyasztjuk.

2014. szeptember 29., hétfő

Bundás padlizsán gombás spagettivel

      
Már nagyon megkívántuk a miccshúst. Ha jól emlékszem májusban ettünk utoljára, amikor kint jártunk az erdőn kirándulni. Most egy kicsit változtani szerettem volna, valami újat kitalálni. Töltött padlizsánt már készítettem, ezúttal a töltelék szerepét a zöldség kapta.
    Bundás padlizsán
Hozzávalók(2 szemály részére): 1 kicsi(200 g-os) padlizsán, 250 g miccshús, só, 1 jénai tál.
A padlizsánt megsütjük, héját eltávolítjuk, ügyelve arra , hogy szép egészben maradjon, a szárával együtt.
Egy darab alufóliát beolajozunk rásímítjuk a húst, közepére helyezzük a megsült padlizsánt, sózzuk, majd szép óvatosan feltekerjük. Egy jénai tálat kiolajozunk, beletesszük a bundázott padlizsánt(fólia nélkül) és előmelegített 180 fokos sütőbe 30 percre sülni tesszük. 

Ha megsült felszeleteljük.
Krumplipüréhez, vagy akár gombás spagettihez feltétként tálaljuk.

2014. szeptember 23., kedd

Banán torta

       
       Szülinapomra készült ez a finom csokis banán torta. A maga egyszerűségével az ünnepi ebédünk fénypontja volt.
Köszönöm drága kislányom a segítséget és a családomnak ezt a szép napot.
     Hozzávalók egy kakaós piskótalaphoz: 6 tojás, 3 evk. víz, 6 evk. cukor, 4 evk. liszt, 2 evk. kakaópor, 1/2 tasak sütőpor, egy 27 cm átmérőjű tortaforma.
A tojásokat felütjük, a sárgákat fele cukorral meg a vízzel habosra kavarjuk, a tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. Összevegyítjük a lisztet a kakaóval meg a sütőporral, majd rendre adagoljuk felváltva a tojáshabbal a tojássárgás tálba. Sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük. A kész, kihűlt piskótalapot kettévágjuk és a következő krémmel töltjük.
      Banán krém
Hozzávalók: 200 g cukor, 400 ml tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 4 banán, 200 g margarin.
A pudingot a cukorral megfőzzük, kihűtjük. Amikor még langyos hozzákavarjuk a kockára vágott margarint, valamint a két banánból készült pépet. Ezzel a krémmel töltjük be a piskótalapot, ügyelve hogy a krémre még banánkarikák is kerüljenek.
A tortát tejszínhabos csokis krémmel vonjuk be.
   Hozzávalók: 200 ml tejszín, 300 g tejcsoki.
A feldarabolt csokit a folyékony tejszínnel lassú tűzön(gőz felett) addig kavarjuk míg elolvad.  Egy lapos késsel a tortára símítjuk, tetszés szerint díszítjük. Felvágásig  jégszekrényben tarjuk.

2014. szeptember 10., szerda

Koktélparadicsomos- sajtos kenyérfelfújt

     Idő hiányában egy gyorsan elkészülő ebédet kellet összehoznom maradékokból. A tegnaptól maradott pár kanál hagymatokány, pár szelet kenyér, tojás, sajt, kevés tej és sok sok koktéparadicsomból jött létre ez a finom kenyérfelfújt.Fűszerként sót, borst meg friss oregánólevelet használtam.
   Egy nagyobbacska jénai tálat kivajaztam, kimorzsáztam.
A kétnapos kenyérszeleteket kettészeltem és mindegyikre tettem a maradék hagymatokányból.
Mindegyikre egy -egy szelet sajtot helyeztem, majd szép sorba a tálba rendeztem. Mindegyik szelet kenyeret kevés hideg tejjel meglocsoltam. 4 tojást feltörtem, villával habosra vertem, sóztam, borsoztam majd  az egészet a kenyérre töltöttem. Előmelegített 180 fokos sütőbe 20 percre sülni tettem. Sütőből kivéve megszórtam koktélparadicsommal és reszelt sajttal. Újra visszatettem sülni a sütőbe, de most csak 5 percre.
Tálaláskor friss oregánóval szórtam be.

2014. szeptember 5., péntek

Sültpaprikás nokedlis gombapörkölt

Már itt volt az ideje, hogy bejegyzést írjak. Egy picit nehéz heteket éltem, éltünk át. Romboltunk, bontottunk, építettünk, falaztunk, vakoltunk, gitteltünk, festettünk. A visszapakolásról hadd ne számoljak be. Most is van ami nincs teljesen a helyén, és mindez az én konyhámban történt. Két hét után, nagy örömömre, végre nyugodtan főzhetek.
Hozzávalók: 500g friss gomba, 3 hagyma, 3 paprika, 50 ml olaj, só, bors, fűszerpaprika.   A nokedlihez: 200 g liszt, 1 tojás, só, víz.
Először 2 piros paprikát megsütünk, megtakarítjuk, torzsájukat eltávolítjuk, feldaraboljuk, félretesszük.
A  gombát megtakarítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott megmaradt paprikát, tovább pároljuk, majd miután a feldarabolt gombát is hozzáadtuk, fűszerezzük: sóval, borssal, fűszerpaprikával meg a feldarabolt sültpaprikával. Készre főzzük.
A nokedlihez összekavarjuk a lisztet a tojással, sózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy egy lágyabb tésztát kapjunk. Kiskanállal kiszaggatva, lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és a kész gombapörkölthöz adjuk.
Mégegyszer így együtt felmelegítjük és azonnal tálaljuk.

2014. augusztus 22., péntek

Sarvalt káposzta

Ha ráuntunk az uborkasalátára meg a paradicsomos hagymára, itt az ideje, hogy sarvaljunk egy nagy üveg káposztát. Előnye, hogy egyszerre nagyobb adagot tudunk készíteni,  ami több napig eláll.
Hozzávalók: káposzta, kapor, csombor, só, víz, egy nagyobb üvegkanna.
A káposztát legyaluljuk. Egy tiszta üvegkanna aljára megmosott kaprot meg csombordot helyezünk, rá gyalult káposztát nyomkodunk. A megtelt üveg káposztára is teszünk a fűszernövényekből, majd langyos sós vízzel felöntjük. Kistányérral lefedjük és kötelezőmódon egy nagyobb edénybe állítjuk. Meleg napos helyre tesszük. Míg megérik naponta legalább háromszor átszűrjük, de levét mindig visszatöltjük a káposztára.

2014. augusztus 20., szerda

Szedres parasztlepény

Nagyanyáink régen kenyértésztából készítették a lepényt. Tésztájába nem járt tojás meg tej,  azonban a tetejét illett cukrozott tejföllel lekenni amibe tojást is kavartak, ha volt. Tetszés szerint megszórták valamilyen friss gyümölccsel, búboskemencébe dugták és piros mosolygósra megsütötték. Ezt  finomságot csak részben tudtam megvalósítani, sütőkemence hiányában aragázsütőben sütöttem meg a lepényt.
Hozzávalók a tésztához: 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 500 g liszt, 1 kisk. só, 3oo ml víz.
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, kelni hagyjuk.
Feltét :       300 ml tejföl, 4 tojás, 9 evk. cukor.    Még :500 g szeder.
A tésztát három részre osztjuk, mindegyik darabot kinyújtjuk és egy- egy kerek tepsibe helyezzük.
A tejfölt a cukorral meg  tojásokkal jól elkeverjük, a lepényeket lekenjük vele, megszórjuk szederrel, majd előmelegített 180 fokos sütőbe 20 percre sülni tesszük.                                 

2014. augusztus 14., csütörtök

Töltött padlizsán

              Tegnap készítettem ezt a remek ebédet. A padlizsánt  eddig mindig félbevágtam  és úgy töltöttem. Most egy új variációra került sor.
      Hozzávalók(2 személyre): 1 nagyobb (300 g) padlizsán, 250 g darált  disznóhús, 1 hagyma, 1 paprika, 1 tojás, 1 cikk fokhagyma, pár szem koktélparadicsom, 50 ml olaj, só , bors, petrezselyemzöld.
A padlizsánt megmossuk,  egy szeletet levágunk belőle  és egy hegyes kés segítségével belsejét kikaparjuk. A megmaradt (amit eltávolítottunk) részeket felaprítjuk, félretesszük.
Az apróra vágott hagymát forró olajon üvegesre pároljuk, rátesszük az apróra vágott paprikát meg a cikk fokhagymát, majd miután kellően megdinsztelődőtt hozzáadjuk a daráthúst is. Sózzuk, borsózzuk, és ha már zsírjára pirult hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánt is,  tűzről levéve hűlni hagyjuk. Ha meghűlt egy felvert egész tojást adunk hozzá. meg egy csokor apróra vágott petrezselymet, jól összedolgozzuk és a előkészített padlizsánba töltjük. 
A megtöltött padlizsánt egy jénai tálba helyezzük, mellé kanalazzuk a megmaradt húst, majd előmelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütjük.Utolsó percekben koktélparadicsommal szórjuk meg.
Krumplipürével tálaljuk.

2014. augusztus 11., hétfő

Almafánk

   
Már többször is megsütöttem, fotó is készült  róla, de valahogy mindig elmaradt a recept bejegyzése.
Most tessék itt van 2 fotó, két kivitelezés és egy jól kikísérletezett recept.
Hozzávalók: 1 kg alma(pucolás után kb. 800 g marad), 2 tojás, 2 evk. cukor, 350 g liszt, 1 tasak sütőpor, pici só, kevés őrőlt fahéj.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. 

Egy nagyobb tálban a tojásokat a cukorral, a fahéjjal meg a sóval elkavarjuk, hozzáadjuk a kiszorított almát,a sütőport és annyi lisztet, hogy kanállal vagy kézzel formázható legyen. Kis galuskákat szaggatunk(vagy vizes kézzel kis pogácsákat formálunk), majd bő forró olajban, rendre kisütjük. Papírtörlőre szedjük ki, porcukorral behintjük és azonnal tálaljuk.

2014. augusztus 7., csütörtök

Karalábéfőzelék paprikában sült tükörtojással

                 A mai ebédben sincs semmi érdekesség, semmi nagyvonalúság , talán csak annyi, hogy a tükörtojásokat paprikaszeletkékben sütöttem meg, de ilyent egy óvodás is tud készíteni.
    Karalábéfőzelék
Hozzávalók: 250 g karalábé, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evk. liszt, 500 ml házitej, 50 ml olaj, só, bors, pici cukor.
A karalábét megtakarítjuk, megmossuk, tetszés szerint felszeleteljük.
Forró olajban először megdinszteljük az apróra vágott hagymát, aztán a feldarabolt karalábét. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyemzölddel, egy pici cukrot is adunk hozzá, majd annyi vizet öntünk rá éppen hogy ellepje és így puhára főzzük.
A lisztet hideg tejjel elkeverjük, rátöltjük a főzelékre és addig főzzük míg jól besűrűsődik.

2014. augusztus 4., hétfő

Rizses borjúmáj kovászos ubival

          Benke Laci bácsi szerint, hogy ne töltsük a fiatalságunkat a konyhában,  meg a naaagy melegre hivatkozva, most a gyorsan elkészülő kajákra illik összpontosítani. Aztán lehet 40 fokos meleg, de egy idő után az ember fia csak megéhezik( a sok dinnnye meg fagyi után...)Ilyenkor, jól jön egy jó adag rizses borjúmáj jéghideg kovásos uborkával. Nyammmi!
Azoknak, akik nem szeretnek receptet olvasni: külön-külön elkészítem a resztelt (lepírított)májat, meg a sárgarépás rizset és a végén összevegyítem.
       Resztelt borjúmáj
 Hozzávalók: 500 g friss borjúmáj, 3 hagyma, olaj, fűszerpaprika, majoránna, bors, só.
A májat megmossuk és felszeleteljük. Az apróra vágott  hagymát forró olajban üvegesre dinszteljük,  hozzáadjuk a májat, megszórjuk majorannával, fűszerpaprikával meg borssal és készre pirítjuk. Csak az elkészült májat sózzuk meg.
    Sárgrépás főtt rizs
Hozzávalók: 1 hagyma, 2 sárgarépa, 200 ml rizs, 50 ml olaj, só, bors.
A hagymát meg a sárgarépát apróra vágjuk, forró olajon kissé megpírítjuk, hozzáadjuk a megmosott rizset, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és puhára pároljuk. A végén  összevegyítjük a pirított májjal és azonnal tálaljuk.

2014. július 29., kedd

Almás krémes béles torta

        
A múlt héten ünnepelte az uram a szülinapját, de hogy ne igyunk előre a medve bőrére, hát csak vasárnapra készítettem el ezt a finom tortát, ilyenkor van együtt  a család. Megint egy réteslapos krémesre esett a választás, aztán, hogy még ízletesebbé tegyem, most almás krémmel is dúsítottam. Tetejére tejszínhab került,  jó vastagon.
          Hozzávalók: 800 g fagyasztott réteslap, 500 ml tejszín
      Az almás krémhez: 1 és 1/2 kg alma, 250 g cukor, 150 g mazsola, 80 ml konyak, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 100 g margarin.
          A krémes béles krémhez: 500 ml tej, 3 tojás, 2 vaníliás pudingpor, 150 g cukor.
A réteslapot kifagyasztjuk, 2 egyenlő téglalapot vágunk belőle(amiből aztán két lapot sütünk sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon). A maradék tésztából tetszés szerint virágokat, szíveket vágunk ki tésztakiszúró segítségével, ezeket is megsütjük.
Az almás krémhez az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és nagyobb darabokra felkockázzuk.
A mazsolát beáztatjuk(konyakba). A cukrot karamellizáljuk , hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a beáztatott mazsolát és a kockákra vágott almát. Addig főzzük, amíg a karamell felolvad(3 perc), majd a pudigporral besűrítjük( amit előzőleg pár evk. vízzel elkevertünk,  és úgy adjuk az almához). Még forrón rátöltjük a megsült réteslapokra, vigyázva, hogy egyformán jusson mindkettőre.
A második krémhez a 300 ml tejet forrni tesszük. A 3 tojássárgát a 100 g cukorral a pudingporokkal meg a 200 ml tejjel jól elkeverjük, szép óvatosan a forrásban levő tejhez adjuk és jól besűrítjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és a forró krémhez adjuk. Kihűtjük, majd ezt is ketté osztjuk.
A torta összeállítása: az első réteslapra (amire már rákentük a almás krémet) rákenjük a krémes béles krém felét. Erre jön megint egy réteslap, rá az almás krém, erre pedig megint a krémes béles krém.
A tortát tejszínhabbal vonjuk be és a megsült tésztavirágokkal díszítjük.

2014. július 25., péntek

Húsmentes lecsó cukkini virágos sajtpuffancsokkal

            
        Ne ijedjetek meg, nincs benne semmi cifraság, csak a sajtpuffancsokat akartam színezni egy picit, de úgy látszik kevés cukkinivirágot vágtam bele. Megjegyzem az ízén semmit sem változtatott, de a lecsót, azt nagyon feldobta.
      Húsmentes lecsó
Hozzávalók: 3 hagyma, 8 paprika, 5 paradicsom, olaj, fűszerpaprika, só, bors.
A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon pirítani kezdjük. Rendre hozzáadjuk a feldrabolt paprikát aztán a héjától megszabadított paradicsomot. Tetszés szerint fűszerezzük és egy pici víz hozzáadásával készre pároljuk. 
      Cukkini virágos sajtpuffancsok
Hozzávalók: 250 g sajt, 4 tojás, 5 cukkinivirág, 2 evk. liszt, zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a reszelt sajtot. Kevés liszttel megszórjuk, sózzuk, borsozzuk. A végén hozzákavarjuk a megmosott, apróra vágott virágokat, kis golyókat formálunk, mindegyiket zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.

2014. július 22., kedd

Sütőben sült töltött paradicsom potyolt krumplival

  
             Szándékosan választottam a potyolt krumpli nevet a krumplipüre elnevezés helyett. A fiam  gyermekkori  kedvence, most is így nevezi. A sütőben sült töltött paradicsom az uram szülinapjára készült, szerettem volna valami finom nyárias étellel meglepni. És sikerült.
    Sütőben sült töltött paradicsom
          Hozzávalók(3 személyre): 250 g darált hús, 1 tojás, 1 kisebb hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evk. petrezselyemzöld, csipet oregánó, só, bors. Még: 3 nagyobb paradicsom, 50 ml olaj, 100 ml víz, kevés oregánó.
A húst a tojással a reszelt hagymával, fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemzölddel, oregánóval jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsomokat megmossuk bevagdossuk, majd az előbb elkészített fasírt masszával betöltjük. Egy nagyobb jénai tálba vízet, olajat töltünk, megszórjuk egy csipet oregánóval és erre helyezzük a hússal töltött paradicsomokat.
Mindegyiket meglocsoljuk egy-egy evőkanál olajjal, aztán előmelegített 18o fokos sütőbe 40 percre sülni tesszük.
Potyolt krumplival tálaljuk.
Ez a 4oo. bejegyzésem. Igeeeeeen!!!!!!!

2014. július 18., péntek

Sárgarépás tejes tökfőzelék

               
                Az idén rengetegszer hagyta el ajkamat a nálunk jól ismert varázsszó: tökfőzelék. Péntek lévén, csakis ez lehetett az ebéd. Most tejjel készítettem, finom, vastag házi tehéntejjel. Feltétként csupán főtt, kemény tojás volt. Az uram szerint:... megettük.
          Hozzávalók: 1 kg főzőtök, 3 sárgarépa, 1 hagyma, 2 evk. liszt, 400 ml tej, 1 csokor kapor, kevés olaj, só, bors, pici cukor.
Először a tököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, megreszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk, a megtakarított sárgarépát megreszeljük, majd mindkettőt kevés olajon megpírítjuk.
Hozzáadjuk a  kiszorított tököt, fűszerezzük borssal meg apróra vágott friss kaporral és tovább pároljuk. A végén lisztes tejes habarással besűrítjük. Jól kiforraljuk, ha nem elég édes, utánaízesítünk és azonnal tálaljuk. Tükörtojás, sültszalonna, kolbász illik hozzá.

2014. július 15., kedd

Fasírt golyók tárkonyos mártásban spagettivel

            Biztosra veszem, hogy nálatok is meg szokott maradni fasírt másnapról. Hidegen is finom, de nem mindenki szereti így. Ilyenkor mindig valamilyen szószban,  mártásban szoktam felmelegíteni. Most tárkonyos mártást készítettem. Spagettivel tálaltam és nagyon eltaláltam...
      Tárkonyos mártás
   Hozzávalók: 1 hagyma, 2 evk. olaj, 2 evk. liszt, 4oo ml tej, friss tárkonylevél, fűszerpaprika, bors, só.
Az apróra vágott hagymát forró olajon enyhén megpirítjuk, megszórjuk liszttel, fűszerpaprikával, sóval, borssal, majd felöntjük hideg tejjel. Még mielőtt besűrűsődne apróra vágott tárkonylevelet adunk hozzá, majd készre pároljuk. Tálalás előtt a hideg fasírt golyókat a  forró mártásba tesszük, hogy átmelegedjenek. Spagettivel vagy más tésztával tálaljuk.

2014. július 10., csütörtök

Fokhagymás krémsajttal töltött rántott tökvirágok

          
            Reggel amikor kimondtam  a varázsszót, hogy tökfőzelék, mindenki(a fiúk) sóhajtozott.  Aztán tudattam,  hogy rántott pulykamell és spagetti is lesz ebédre, akkor megnyugodtak, hogy finom ebéd lesz a mai is. A rántott tökvirágokat bónuszként sütöttem, nagyon finomak voltak...
            Hozzávalók: tökvirágok, krémsajt, fokhagyma, só, bors. Még: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A virágokat szárastól szedjük , kivül- belül megmossuk, aztán a következő krémmel töltjük.
A krémsajtot sózzuk, borsozzuk, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá,  elkeverjük, majd egy kiskanál segítségével a virágokba töltjük.
A megtöltött virágokat egyenként lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük.

2014. július 5., szombat

Kovászolt tök

           
       Rengeteg főzőtök lett az idén is kertünkben. Kirántottam, főzeléket főztem belőle, fasírtokat is készítettem már... Most egy kis kovászolt tököt állítottam össze. Lefotóztam, hátha kedvet kaptok és ti is elkészítitek.
          Hozzávalók(egy 5 litres üvegkannához): 2 kg tök, 4 hagyma, 1 cékla, 1/2 csípőspaprika, 1csokor csombor, 1 csokor kapor, 2 szelet kenyér, 3 l víz, 3 evk só.
A főzőtököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk és két ujjnyi hasábokra feldaraboljuk.
A céklát megtakarítjuk, felszeleteljük. A hagymákat megpucoljuk , félbevágjuk. A csípőspaprikát kárikára vágjuk.
Egy tiszta üvegkanna aljára egy szelet kenyeret helyezünk, rá csombortot meg kaprot teszünk, aztán szép sorban tököt, céklát , hagymát és csípőst. Végezzük ezt mindaddig míg üvegünk megtelik. A végén megint teszünk a csombortból meg kaporból. Felöntjük langyos sós vízzel, tetejére egy szelet pirítóskenyeret helyezünk. Az üveget kistányérral lefedjük, egy nagyobb tálba tesszük és napos helyre állítjuk, hogy megérjen. Másnap eltávolítjuk a kenyeret, naponta legalább kétszer átszűrjük. Ha elkészült a savanyúságunk, az üveget hűvősebb helyre tesszük(kamrába). Nagyon finooom!

2014. július 1., kedd

Piros ribizli leves vaníliás habgaluskával

       
       Megint egy finom nyári gyümölcslevessel jövök. Lehet, hogy már előző bejegyzéseimben már említettem, e leveseket hús nélkül készítem. Tudom, sokan füstölt ízzel párosítják, esetleg baromfihúsra főzik, az én családom csak így egyszerűen szereti : mentásan, vaníliásan, tejfölösen vagy tejszínnel és persze cukorral. Ha több időm marad főzni(mint most is),   habgluskát is főzők bele.
       Hozzávalók: 300 g piros ribizli, 2 evk. vaníliás pudingpor, 1 szál mentlalevél,1 evk. olaj, 1 tojássárga, tejszín(vagy tejföl).
Még: 2 tojásfehérje, 1 tasak vaníliapor.
A ribizlit leszemeljük, megmossuk és másfél liter vízben főni tesszük. Hozzáadjuk az olajat, a mentát, sózzuk, cukrozzuk. A pudingport pár evőkanál  vízzel elkavarjuk , ezt is a leveshez adjuk. Mielőtt a kész levest  tojássárgás tejszínnel(vagy tejföllel) behabarnánk, először belefőzzük a habgaluskákat.
A tojásfehérjéket a vaníliaporral kemény habbá verjük és egy kisknállal galuskákat szaggatunk a gyümölcslevesbe. Forrón vagy behűtve tálaljuk, kinek kinek ízlése szerint.

2014. június 29., vasárnap

Fehércsokis tejszínhabos cseresznyetorta

        
Most a lányomnak készítettem ezt a finom gyümölcstortát. Csak a gyümölcsöt választotta ki, minden mást rám  hagyott. Ezúttal egy kávés piskótát sütöttem, amit vajas pudingos krémmel töltöttem, tetejét barackízzel kentem meg, amire nagyon sok kimagolt cseresznyét pakoltam. Aztán mindezekre fehércsokis tejszínhabos krémet halmoztam. Nagyon meg volt elégedve vele az Ünnepelt és nem csak Ő, az egész család is.
         Hozzávalók a kávés piskótalaphoz: 7 tojás, 7 evk. cukor, 2 evk. kakaó, 1 evk. nesszkávé, 7 evk. liszt, 1/2 tasak sütőpor.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, aztán rendre hozzáadjuk a sárgákat, a kakaót, a kávéport, meg a sütőporos lisztet. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, ebbe töltjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Ha kihűlt kettévágjuk és vajas pudingos krémmel töltjük.
         Hozzávalók: 500 ml tej, 1 tasak eperízű pudingpor, 200 g cukor, 200 g vaj. Még 200 g keksz.
A pudingot megfőzzük, kihűtjük. A cukrot a vajjal habosra kavarjuk, majd a pudinggal összevegyítjük.
Ezzel a krémmel töltjük be a piskótalapot. Miután felét a krémnek rásímítottuk a piskótára, kis kerek kekszecskékkel rakjuk ki. Erre tesszük a második adag krémet, aztán betakarjuk a második piskótalappal.
Tetejét 2 evk. barackízzel  lekenjük, majd kirakjuk sok sok kimagolt cseresznyével(1 kg).
Rá fehércsokis tejszínhabos krémet símítunk.
         Hozzávalók: 1000 ml tejszín, 500 g fehércsoki, 2 tasak  zselatin.
A tejszínt forráspontig melegítjük, tűzről levéve hozzáadjuk a feldarabolt fehércsokit és símára keverjük, kihűtjük. A zselatint 200 ml vízbe áztatjuk, majd mikróban felmelegítjük és úgy töltjük a krémhez. Azonnal a tortára öntjük, másnapig a jégszekrényben pihentetjük. 
Pillecukorral, cseresznyével meg színes bonbonokkal díszítjük.

2014. június 26., csütörtök

Újkrumplis egytál

           Most egy finom újkrumplis ételt hoztam, amit vacsorára készítettem. Mostanában a fiam későn jön munkából és megpróbálom mindig valami finom meleg étellel várni.
       Hozzávalók: 500 g újkrumpli, 200 g csirke sonka, só, olaj. Még: 2 evk. liszt, 300 ml tej, vaj, friss kapor, só,bors.
A krumplikat megtakarítjuk, megmossuk, félbevágjuk. Egy jénai tálat kiolajozunk, belehelyezzük a félbevágott krumplikat, sózzuk, kevés olajjal meglocsoljuk és 25 percre előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük. Ha eltelt a sütési idő, a tálat kivesszük és a sült krumplikat feldarbolt sonkával rakjuk ki. Újra visszatesszük sülni 10- 15 percre.
    Kapros besamel mártás
A felhevített vajra rászórjuk a lisztet, kicsi megpirítjuk hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot, sózzuk borsózzuk, felöntjük tejjel és besűrítjük. Ezzel a finom kapros mártással vonjuk be a  sonkás sültkrumplit, még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
Melegen tálaljuk.

2014. június 21., szombat

Resztelt borjúmáj egres szósszal és krumplipürével

        
Megint egy szezonális recept. Az egres (pöszméte), az idén nagyon későn ért be, bizonyára a hideg időjárásnak köszönhető.
     Egres szósz
Hozzávalók: 250 g egres, egy csokor petrezselyemzöld, 2 evk. liszt, 300 ml tejszín vagy házitej, 2 evk.olaj, cukor, só.
Az egrest megtakarítjuk, megmossuk. Egy lábosban kevés vízzel, az apróra vágott petrezselyemmel meg  az olajjal puhára főzzük. Cukrozzuk, sózzuk, majd tejszínes lisztes habarással besűrítjük.
      Resztelt borjúmáj
Hozzávlók: 500 g friss borjúmáj, 3 hagyma, olaj, fűszerpaprika, majoránna, bors, só.
A májat megmossuk és felszeleteljük. Az apróra vágott  hagymát forró olajban üvegesre dinszteljük,  hozzáadjuk a májat, megszórjuk majorannával, fűszerpaprikával meg borssal és készre pirítjuk. Csak az elkészült májat sózzuk meg.

2014. június 16., hétfő

Daragaluskás karalábé leves

       
        Szeretjük  az egyszerű nyári leveseket, amibe a zsenge sárgarépa meg karalábé mellé egy kis csirkehús is kerül. Aztán, hogy ünnepélyesebbé váljon levesünk daragaluskát főztem bele.
      Hozzávalók: 2 darab csirkefarhát, 2-3 karalábé, pár szál sárgarépa, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só. Még: 2 tojás, búzadara, pici sütőpor, 1 vegetakocka.
A húst megmossuk, feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Ha felfőtt habját leszedjük.  A zöldségeket megtakarítjuk, tetszés szerint apróra vágjuk és a leveshez adjuk.( A hagymát egészben hagyjuk és úgy adjuk a leveshez.) Egy másik lábosba vízet töltünk, hozzáadjuk a vegetakockát és főni tesszük. Míg forr elkészítjük a daragaluskát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, lassú mozdulatokkal hozzákavarjuk a sárgákat, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egy nem túl kemény masszát kapjunk. Egy csipetnyi sütőport keverünk még hozzá. Egy kiskanállal a fővő vízbe kis galuskákat szaggatunk és puhára  főzzük. A galuskákat a kész leveshez adjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és pár percig összefőzzük.

2014. június 10., kedd

Lajcsi szelet

           
Vasárnapi és ugyanakkor pünkösdi desszertként a Lajcsi szeletet sütöttem meg. Nagyon egyszerű, de egyben nagyon finom süti. Bánom, hogy nem dupla adaggal készítettem...

       Hozzávalók: 200 g cukor, 2 evk. méz, 2 tojás, 2 evk. kakaó, 3 evk. olaj, 400 g liszt, 1/2 evk. szódbikarbóna.

A cukrot a mézzel, a kakaóval, az olajjal meg a tojásokkal jól elkeverjük, gőz felett addig főzzük, míg elolvad a cukor(5 percig). Kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet amibe a szódaport vegyítettük.(Én a szódaport 1 kisk. ecettel feloldom és úgy adom a liszthez).

A tésztát három felé osztjuk és darabonként 1-1 lapot nyújtunk belőle. A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon. 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

  Krém : 200 g cukor, 250 g margarin, 1csomag vaníliás puding, 1csomag puncs (eper, málna, a lényeg hogy rózsaszín legyen), 2 X 300  ml tej,  rum aroma, vaníliapor.
 A 300  ml hideg tejhez hozzádjuk a 100 g cukrot aztán a pudingport,  megfőzzük. Ha kész akkor a vaníliásba a vaníliás cukrot, a rózsaszínbe pedig a rumot tesszük. Megvárjuk míg a pudingok majdnem  kihűlnek. Akkor a margarint kis kockákra vágjuk és hozzákavarjuk a pudingokhoz.  Először a vaníliás pudinggal kenjük meg az első lapot, a következőt a rózsaszín pudinggal, és ráhelyezzük a 3. lapot. Legalább 1 napig állnia kell, hogy megpuhuljon. A tetejét csokimázzal is be lehet vonni, de anélkül is finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...