2012. július 30., hétfő

Almás lepény

               Amióta megvan a dagasztógépem, jóval többször készítek élesztős finomságokat, legyen az pizza, bukta, fánk, vagy éppenséggel lepény.
              Ez a lepény pont úgy készül mint a kapros ordás lepény, csak a tölteléken változtattam.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, egyik részét kinyújtjuk,  sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd töltjük.
              A töltelék 1,5 kg nyers reszelt alma, 200 g cukor, 1 evk. fahéj.
              Az almát, miután meghámoztuk és megreszeltük, jól kiszorítjuk és úgy szórjuk a tepsibe. Ráhintjük a cukrot meg a fahéjat. A második kinyújtott lappal betakarjuk.
Mielőtt sütőbe tennénk a lepényt, tetejét kenjük le egy egész felvert tojással, majd egy villával szurkáljuk meg. Előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

2012. július 26., csütörtök

Pikáns cukkinikrém


            A tegnap este egy finom cukkinikrémet készítettem. Már szerepel a bejegyzéseim között egy, az is nagyon finom, csak egy baja van, hogy majonézzel készül és most ebben a melegben nem ajánlott.
A mostanit Jamie Olivertől tanultam.
            Hozzávalók: 400 g cukkini, 3 cikk fokhagyma, 3 karika friss csipőspaprika, 3 mentalevél, só, bors,  4 evk. olaj, pár csepp citromlé.
            A forró olajon egy percig pirítjuk a  fokhagymát és a karikára vágott csipőst. A cukkinit megtakarítjuk, kockacukor nagyságúra aprítjuk, hozzáadjuk a fokhagymás csipőshöz és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (kb 15 percig).  Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, hozzáadjuk az apróra vágott mentalevelet, egy pici citromlevet, majd botmixerezzük.
            Paradicsomszeletekkel tálaljuk. Ezek a pici cherry paradicsomok a kertünkben teremtek .

2012. július 23., hétfő

Bundás hús pirított búzadarával és almaszósszal


           A tegnap az uramat ünnepeltük. Nagyon finom ebéd készült a tiszteletére: eperleveles zöldség leves,  óriás bundás húsok finom almaszósszal meg pirított búzadarával.Almás lepény volt a desszert, mert azt rendelte, az az Ő kedvence.
           Megint gyönyörű húst kaptam a hentesnél, csont nélküli karajt. Abból készítettem bundás húst, úgy 12 darabot. A pirított búzadara receptjét itt olvashatjátok.
           Most pedig az almaszószon lesz a hangsúly.
           Hozzávalók 4 személyre: 500 g alma, 2 evk. liszt, egy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín vagy 500 ml tej, só, cukor.
           Az almát megtakarítjuk, apró kockákra vágjuk, és egy pici vízzel főni tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd ha az alma már megpuhult lisztes tejszínnel besűrítjük. Cukorral és egy pici sóval ízesítjük. Finooom!

2012. július 20., péntek

Uborkasaláta télire


         A nagy meleg ellenére rengeteg uborka termett az idén is kertünkben. Az uramnak köszönhetem, ő ültette, öntözte, permetezte, gondozta. Tettem is el télire kb. 50 literrel, úgy hagyományosan, kovászos is készült és persze ebédre a salátákba mindig  4-5 darab elfogy.
         Egyik kedves szomszédasszonyomtól, Magdustól, tanultam egy újabb receptet, gondoltam megosztom veletek is.
         Pontos recept szerint: 1 kg friss uborka, 100 ml ecet, 2 evk. só, 100 g cukor, fél kiskanál szalícil.
Az uborkákat megmossuk, héjastól legyaluljuk, megszórjuk sóval, cukorral szalícillel, majd rátöltjük az ecetet. Összekavarjuk, majd az edényt lefedve 24 órára  hűvös helyen tartjuk.
         Másnap két 750 ml befőttesüveget mosunk, mindegyik aljára egy-egy szál tormát, kaprot meg csombordot teszünk. Rákanalazzuk az uborkát, majd a megmaradt uborkalével az üvegeket feltöljük.

2012. július 16., hétfő

Mókás főzelék feltét


            A fogorvos várótermében egy fiatal anyukával beszélgetve megtudtam, hogy a tíz éves fia nem hajlandó főzeléket enni. Amikor azt mondtam, hogy nálunk ebédre éppen paradicsomos tökfőzelék van, hosszasan mosolygott. Ezzel a tükörtojás emberkével szeretnék ötletet adni mindazoknak az anyukáknak akiknek csemetéik nem szeretik a főzeléket.:)
           Hozzávalók: 2 tojás, 4 szem fekete borsó, kevés ketchup, olaj a sütéshez.
           A tojásokat óvatosan szétválasztjuk, vigyázva, hogy a tojások sárgája ne sérüljön meg.
Először a tojások fehérjét kevés forró olajban egy picit elősütjük, majd a sárgákat szépen ráhelyezzük és tovább sütjük. Tetszés szerint díszítsük.

2012. július 12., csütörtök

Lestyános krumpligombóc leves


             A lestyánom a kertben kezd megsárgulni, gondoltam még egy finom levest hadd ízesítek vele. Erre a finom krumpligombóc levesre esett a választásom és most sem csalódtam: tartalmas és ízletes.
             Hozzávalók a gombócokhoz: 4 főtt krumpli, 1 tojás, 2 evk. búzadara, 2 evk. liszt, 1 kisk. zsír esetleg margarin, só, bors, apróra vágott lestyán. Tovább: 1 hagyma, 200 g sonka, 1 evk. vegeta, egy csokor lestyán, 2 evk liszt, pirospaprika, só, olaj, 2 l víz.
             A vizet feltesszük főni, hozzáadjuk az egész hagymát, a csíkokra vágott sonkát, sót, vegetát meg az apróra vágott lestyánt. Közben elkészítjük a gombóckákat. A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, majd kézzel apró meggy nagyságú gombóckákat formálunk. FIGYELEM!!! Először a levest berántjuk és csak utána főzzük bele a gombócokat. Tálaláskor tejfölt is adhatunk hozzá.

2012. július 9., hétfő

Mustáros sertéscomb petrezselymes burgonyával

      
           Tombol a nyár, nagy a hőség, vedeljük a hűtőből a vizet és csak vegetálunk. A sütemények készítése kizárt, csak gyümölcsleveseket kíván mindenki, utána esetleg egy kis egyszerű főzeléket. Aztán megint jöhet a hideg dinnye vagy fagyi, de abból ipari mennyiségben.
           A mai ebédet nagyon gyorsan összehoztam, mert ugye könnyű főzni, ha van miből.
           Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 3 közepes hagyma, 2 paprika, só, bors, 1 kisk. pirospaprika, 100 ml olaj, 2 evk. mustár, 1 evk. liszt.
            A felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát meg a paprikát, hozzáadjuk a kockákra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, felöntjük egy kis vízzel.és készre pároljuk. A mustárt a liszttel, egy kevés vízzel elkavarjuk, majd ezzel a kötéssel a pörköltet besűrítjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

2012. július 3., kedd

Tepsis tökkarikák

      
           Kezdjem azzal, hogy dűhös vagyok. A tegnap este, jobban mondva éjjel, recepteket keresgélve ráakadok egy régi tökfőzelékes fotómra, ami meglepetésemre más blogon szerepelt. Az volt az érdekes, hogy még a nevemet sem törölte és egy receptet írt mellé. Persze, hogy nem az én receptemet. Be akartam jelenkezni hozzá, hogy megjegyzést hagyhassak, de nem tudoooook!
            Ezt a finom vacsit ma készítettem. Karikára vágtam egy zsenge főzőtököt, sóztam, borsóztam, lisztbe mártottam, majd mindegyik szeletet sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, meglocsoltam egy kis olajjal és sűlni tettem. Kb. 20 perc múlva megfordítottam és készre sütöttem.
            Még melegen paradicsomszeletekkel meg apróra vágott fokhagymával tálaltam. Megszórhatjuk apróra vágott friss kaporral meg csomborddal is. Finooom!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...