2011. december 29., csütörtök

Tejcsokis diós szelet



Ezen a néven szerepel füzetemben, gondoltam most hirtelen megkeresztelem, de nem kaptam egy fülbemászós nevet, így hát marad a fenti cím.
Ezt sütit is Karácsonyra készítettem, mindenkinek tetszett, igaz nem olyan magas, mint a citromszelet, de ugyanolyan finom, talán még finomabb.
Hozzávalók az alaplaphoz: 5 tojásfehér, 100 g cukor, 200 g darált dió, 4 evk. liszt, 1 tasak sütőpor.
A fenti hozzávalókból egy diós lapot sütünk, tepsiből kivéve, azonnal ráreszelünk 200 g fehér csokit, majd hűlni hagyjuk.
150 g cukror karamellizálunk, hozzáadunk 200 g vajat, majd rendre óvatosan a tojások sárgáját. Visszatéve a tűzre, addig kavarjuk míg besűrűsödik, a végén még hozzáadunk 200 g durvára vágott pirított diót is.
Ezt a keménykés krémet rátöltjük a fehércsokis lapra és egyenletesen elsimítjuk.
Tetejét glazúrozzuk.
Hideg glazúr: 140 g porcukor, 2 evk kakaó, 3 evk. forró víz, 2 evk. olaj.
Mivel még két nap és lejár ez a év, megszeretném köszönni minden blogtársamnak a szép megjegyzéseket, az olvasóimnak is köszönöm, hogy követik bejegyzéseimet és nem utolsó sorban a családomnak köszönöm, hogy mindig mindenkor mellettem álltak és segítettek.
Mindenkinek egy boldogabb, zökkenőmentes, egészségben gazdag ÚJ ÉVET kívánok!
És bónuszként egy pár fotó az ikrekkel:







Igaz mekkorát nőttek?

2011. december 26., hétfő

Citromszelet



Nekem van egy jól kikísérletezett Citromszelet receptem. Mert bizony az idők folyamán gyűjtöttem egy párat amelyek 4 tojással, 1 tojással, olajjal, margarinnal, sütőporral, szalakáléval készültek. Ezekből aztán sikerült egy elfogadható receptet összehoznom. Tudom, sokan idegenkednek tőle, mert ragad a tésztája, szagos a szalakálé, elvágódik, azaz kicsapódik a citromlétől a krém és még sorolhatnám...
Ezt a receptet használva garantált a siker.
Hozzávalók: 3 tojás, 8 evk. olaj, 8 evk. porcukor, 6 evk. tej, 1 csapott kisk. szalakálé, 1 citrom héja, liszt amennyit felvesz .
Krém: 250 g vaj, 250 g cukor, 500 ml tej, egy tasak vaníliás pudingpor, 1 citrom leve.
A porcukrot a tojásokkal, az olajjal és a citromhéjjal elkeverjük, hozzáadjuk a forró tejjel leforrázott szalakálét és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy jó gyúrható tésztát kapjunk. Tésztánkat legalább 2 órát jégszekrényben pihentetjük, majd 4 lapot sütünk belőle(tepsi háton).
Közben elkészítjük a krémet.
Tejben megfőzzük a pudingport a cukor hozzáadásával. Amikor még langyos, hozzáadjuk a vajat is. Mondom, a vajat és nem margarint. Ha kihűlt a krém csak azután adjuk hozzá a citromlevet, de csak cseppenként.
Betöltjük a lapokat, a tetejére is hagyunk két evőkanálnyit, majd beszórjuk fehér kókuszreszelékkel, vagy esetleg porcukorral.
Csak másnap vágjuk fel!!

2011. december 21., szerda

Színes jégvirágok


Ne tévesszen meg senkit a cím, mert az eredeti recept szerint ezek az aprósütik fehérek, csak mi tettük egy kicsit változatosabbá őket :).
Na de lássuk a hozzávalókat: 3 keményre főtt tojássárga, 1 friss tojássárga, 100 g porcukor, 200 g vaj, 200 g liszt. Rá: 150 g porcukor, fél citrom leve(3-4 evk.), színes kókuszreszelék, bonbonok.
A tojássárgákat szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot meg a friss tojássárgát, majd jól összedolgozzuk a lisztben elmorzsolt vajjal. Félórára jégszekrényben pihentetjük.
Tésztánkat vékonyra nyújtjuk, különböző kiszúrókkal kivágjuk, sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük, lassú tűznél sütjük.
Tetejüket hideg citromos glazúrral vonjuk be. Tetszés szerint díszítjük. Ebből az adagból 70 darab lesz.

2011. december 15., csütörtök

Virslis virágocskák



Elnéztem, már mindenki ünnepi sütikkel foglalkozik, nekem még a listám sincs kész. Majd lesz valahogy, szerintem még ráérek. Ma jöttek a madárkáim haza, várni kellett valami finomsággal őket. Ezekre a virslis virágocskákra esett most a választásom, már nagyon rég sütöttem ilyet, gondoltam lesz estére egy kis meglepi.
Hozzávalók 9 drb-hoz: 500 g liszt, 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 4 evk. olaj, 1,5 kisk. só, 300 ml langyos tej, 1 tojássárga. Továbbá: 9 drb. virsli, 1 tojásfehér, szezámmag.
Kelttésztát készítünk a szokásos módon. Ha megkelt, kilenc részre osztjuk.
A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, ráhelyezzük a virslit, feltekerjük, ötbe vágjuk. Vigyázat, nem teljesen.





Mindegyikből virágocskákat formálunk és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe helyezzük.



Megkenjük felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal és sülni tesszük.
Ketchuppal vagy mustárral fogyasztjuk.

2011. december 10., szombat

Ehető emberkék



Az az igazság, hogy először malackákat akartam sütni, aztán hirtelen támadt ez az ötletem.
De nem bántam meg, az első adag olyan vészesen fogyott, hogy nem volt mit fotózni, aztán lecsillapodott a társaság, meggyőztem őket, hisz 80 darab lett összesen.
Hozzávalók fél adaghoz 40 darabhoz: 500 g liszt, 25 g friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 5 evk. olaj, 2 tojássárga, 1 csapott kisk. só, 300 ml langyos tej. A tetejére 2 tojásfehérje, mák, szezámmag.
Felfuttatjuk az élesztőt, azaz elkavarjuk a cukorral, hozzáadunk egy kis tejet és lisztet. Közben kimérjük a lisztet, a gépbe töltjük, hozzá az olajat, a sót, a tejben elkavart tojássárgákat és rá a felfuttatott élesztőt. Húsz percnyi dagasztás után a tésztát kelni hagyjuk (egy jó órát). Ha megkelt, kinyújtjuk, pohárral, vagy fánk szaggatóval köröket vágunk. Minden köröcskét oválissá formálunk(sodrófával, kézzel), szemet, szájat vágunk, amiket aztán füleknek és orrnak ragasztunk vissza.
A megmaradt tojásfehérjével lekenjük, megszórjuk tetszés szerint mákkal vagy szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt 180 fokos sütőben szép mosolygósokra sütjük.

2011. december 7., szerda

Zakuszkás pizzarudak



Egy tartalmas leves után, második fogásként tálaltam ezeket a finom csavart zakuszkás pizzarudakat.
Elkészítése roppant egyszerű.
Hozzávalók: 500 g liszt, 25 g élesztő, 2 evk. olaj, egy csapott kisk. só, 1 kisk. cukor, 300 ml langyos víz, pár evk. zakuszka.
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, egy jó órát kelesszük. Ha duplájára nőtt, háromba osztjuk, mindegyik adagot tepsi nagyságúra nyújtjuk, megkenjük zakuszkával, majd széltébe 2 cm csíkokra vágjuk. Óvatosan feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Azonnal tálaljuk.

2011. december 4., vasárnap

Mini fánkocskák



Mikulásra készítettem ezeket a fánkocskákat. Hozzánk ma jött a Mikulás, egy picivel hamarabb, mert ma még együtt a család, mindenki itthon van. A legjobban a férjem örvendett nagyon, amikor bejelentettem hogy fánkot sütünk.
Hozzávalók: 1 kg finom liszt, 2 evk. cukor, 2 evk. olaj, 4 tojássárga, 50 g friss élesztő, 600 langyos tej, 1 kisk. só.
Az élesztőt a cukorral kikavarjuk, meghintjük 2 evk. liszttel és hozzátöltünk 1 dl langyos tejet. Amig készül a cökk, addig kimérjük és átszitáljuk a lisztet, majd a dagasztógépbe töltjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet az elkavart tojássárgákkal, a sót, majd a felfuttatott élesztőt. Húsz percig hagyjuk a gépet dagasztani. Ha kész a tésztánk egy jó órát kelni hagyjuk.
Szaggatás előtt mégegyszer átgyúrjuk, azaz levegőztetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk majd tetszés szerint pohárral vagy éppen sütis kiszúrókkal kiszaggatjuk.
Forró olajban kisütjük, tetejüket vaníliás porcukorral jól behintjük.

2011. december 1., csütörtök

Majonézes burgonya párizsival



Ezeket a szendvicseket ma reggel készítettem. Mától mindenki itthon van egész vasárnapig. Egy mini vakáció. Ilyenkor reggel nincs rohanás , mindenki nyugodt és ha későn is kelnek, akkor is reggeliznek. Nagy kedvenc a bundás kenyér,tükörtojás vagy éppen omlett, az a fő, hogy valami tartalmas kaja legyen.
Hozzávalók 4 személyre: 6 közepes krumpli, egy hagyma, 300 g párizsi, majonéz, bors, friss paprika.
A krumplit héjastól megfőzzük, kihűtjük. Míg hűl, elkészítjük a majonézt.
Egy tojássárgát egy kiskanál mustárral és sóval elkeverünk, közben lassan óvatosan hozzákavarjuk az 1 dl olajat is.
A hagymát apróra vágjuk, ugyanúgy a krumplit is kis kockákra, majd mindkettőt hozzáadjuk a majonézhez. Sózzuk, borsozzuk és már kenhetjük is a kenyérszeletekre.
A párizsit felszeleteljük és a sütis kiszurókkal kis virágokat, csillagocskákat esetleg szívecskéket vágunk ki. Tetejüket friss paprikával díszítjük.

2011. november 28., hétfő

Havas háztető



Ezt a mutatós és finom sütit többnyire télen szoktam készíteni. Ilyenkor időmilliómos vagyok, ráérek ilyen pepecs munkával foglalkozni. Elkészítése nem olyan nehéz , csak több fázisból áll, de higgyétek el megéri...
Hozzávalók: 250 g cukor, 50 g zsír, 600 g liszt, 3 evk. méz, 4 evk. tej, 2 tojás, 1 csapott evk. szódabikarbona.
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, fél órát pihentetjük. Háromba osztjuk.
Két részből 1-1 lapot sütünk (tepsi háton). A harmadik adag tésztánkhoz 2 evk. kakaót szitálunk, jól összedolgozzuk, 12 dr.-ba osztjuk majd tepsi hosszúságú rúdakká formáljuk és sütjük.
Az előző 2 fehér lapot még melegen hosszába három egyenlő részre vágjuk.
Krém: 2 tasak vaníliás puding, fél liter tej, 120 g cukor, 1 tasak vaníliapor. Ezekből sűrű pudingot főzünk, kihűtjük, majd hozzáadunk 250 g habosra kikavart vajat.
Összeállítása: A kémet két részre osztjuk(mivel két háztetőnk lesz): egy darab tésztalap rá a krém, rá a három tésztarúd, megint krém megint két tésztarúd , krém és még egy tésztarúd. Széleit is jól befogjuk krémmel majd ráhelyezzük az oldalára a megmaradt két tészta darabot.
Glazúrozzuk: 150 g porcukorból, 2 evk.kakaóból, 2 evk. olajból és 3 evk. forró vízből hideg glazúrt készítünk. Ezzel vonjuk be a háztetőket. A végén megszórjuk kókuszreszelékkel és figyelem CSAK MÁSNAP vágjuk fel.
ÁLDOTT ADVENTET!!!

2011. november 25., péntek

Rántott krumpli füstölt kolbásszal


Gondolom minden háziasszony tud rántott krumplit készíteni. Bevallom, én sokáig kísérleteztem, amíg az uram azt mondta, na most kezd hasonlítani a Gy.Irma (volt kolleganője) rántott krumplijához .
Aztán utána is kérdeztem Irma nénitől, hogy hogyan készíti és mi a titka a finom rántott krumplinak... Ezt szeretném nektek is elárulni.
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes burgonya, 2 hagyma, 2 evk. dísznózsír, 1 kisk. pirospaprika, só.
A krumplikat héjastól főni tesszük. Ha kész, megtakarítjuk, és még forrón áttörjük.
A két hagymát apróra vágjuk és a forró zsírban üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, majd hozzáadjuk az áttört krumplit. Sózzuk, majd jól összekavarjuk.
Azonnal tálaljuk.
Megjegyzendő: a krumplit törjük és nem reszeljük, újramelegítve már nem olyan finom.
Füstölt kolbásszal, egy finom savanyúsággal kitűnő ebéd lehet.

2011. november 20., vasárnap

Meggyes rizs koch



A múlt héten láttam az ATV-én Laci bácsit, rizs kochot készített. Nagyon megkívántam, így el is készítettem vasárnapi desszertként. Egy picit változtattam a recepten, mint mindig...
Hozzávalók: 1 liter tej, 200 g rizs, 130 g cukor, 200 ml víz, pici só. Tovább: 4 tojás, 200 g eltett meggy, 2 tasak vaníliapor.
Tejberizset készítünk a szokásos módon, kihűtjük. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejberizshez.
A tojások fehérjét habbá verjük és ezt is óvatosan hozzákavarjuk a tejberizshez.
Egy kalácsformát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a massza felét, megszórjuk gazdagon meggyel, majd rátöltjük a maradék tejberizset.
Előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

2011. november 18., péntek

Zsemlemorzsás szója szelet krumplisalátával



Nagyon megkívántam a rántott szója szeletet. Eredetileg majonézes krumplival szerettem volna tálalni, de az estére egy kicsit nehéz étel és akkor maradt a hagyományos krumplisaláta.
Hozzávalók: 100 g szója szelet(1o dr), 1 evk. vegeta, 2 tojás, kevés liszt , zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez.
A szója szeleteket forró vegetás vízben hagyjuk párolódni kb. 40 percig , lassú tűznél.
A vízből kivéve lecsöpögtessük, szalvétára téve felitatjuk a felesleges levet és hülni hagyjuk. Sózzuk, borsozzuk. Lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk és forró olajban kisütjük.
A krumplisalátához a hozzávalók: 500 g héjában főtt burgonya, 2 közepes hagyma, 1 zöld paradicsom(savanyúság), 2 evk.olaj, só, bors, pici ecet.
A főtt burgonyát kockára, a hagymát meg a paradicsomot szeletekre vágjuk, összevegyítjük, majd tetszés szerint ízesítjük. Paradicsom helyett savanyú uborkát is használhatunk.

2011. november 13., vasárnap

Brownie



Egy kókuszos browniet készítettem a tegnap. Mostanában olyan sütit kell választanom amit a lányom el is tud vinni és egy pár napig el is áll. Persze, hogy ebből is dupla adag készült, na de lássuk a hozzávalókat:
350 g cukor, 250 g margarin, 4 tojás, 100 g liszt, 100 g kókuszreszelék, 100 g kakaópor, 1 tasak sütőpor.
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukor felével habosra kavarjuk, hozzászitáljuk a kakaót meg a sütőporos lisztet. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a masszához adagoljuk, felváltva a kókuszreszelékkel.
Ha azt szeretnénk, hogy süteményünk magasabb legyen, ezt az adagot egy kisebb tepsiben süssük (előmelegített 180 fokos sütőben).

2011. november 10., csütörtök

Döblöcös krumpli leves



Mára egy hús nélküli levesre esett a választásom, egy egyszerű krumpli levesre. Krumpli hámozás közben eszembe jutott, hogy nekem még jócskán maradt abból az ízetlen sütőtökből. Mi lenne ha tennék a levesbe egy kis döblöcöt is. Már csak a leves ízesítésen kellett törnöm a fejem, mivel is párosítsam e két zöldséget. A zellerre esett a választásom és jelentem nem csalódtam, a leves igen ízletes lett, még a férfi társaságnak is tetszett.
Hozzávalók 4 személyre: 250 g közepes burgonya, 200 g sütőtök, egy hagyma, 1 paprika, egy alma nagyságú zeller, zellerlevél, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, 1 kisk. ételízesítő, só, piros paprika.
Egy fazékba vizet teszünk, ételízesítőt, sót. Amikor már forr a víz tehetjük a hagymát, paprikát(egészben), a kockákra vágott zellert és a krumplit, majd a végén a döblöcöt. Levesünket berántjuk, meghintjük apróra vágott zellerlevéllel. Tejföllel tálaljuk.

2011. november 7., hétfő

Szilvaízes tökpogácsák



Ma nem voltam valami szerencsés. Egy gyönyörű sütőtököt vágtam szeletekre és sülni tettem. Nagy meglepetésemre a kész sült tök ízetlen volt, nem volt édes. Sajnáltam eldobni az egész tepsivel, így recept után kellett nézzek a neten. Kaptam is (egy kínai blogon), ezeket az olajban sült pogácsákat. El is készítettem és naaagyon finomak lettek.
Hozzávalók: 150 g porcukor, 150 g sütőtök püré, 200 g rizsliszt, 3 evk. szezámmag, olaj a sütéshez, íz.
Rizslisztem az igaz nem volt idehaza, de rizsem az igen. A kávédaráló segítségével megdaráltam a kívánt mennyiséget.
A pürét a porcukrot és a lisztet összedolgozzuk, azaz gyúrjuk. Ping pong nagyságú golyócskákat szakítunk, majd miután pogácsa formára laposítottuk, szezámmagba forgatjuk. Kevés, de forró olajon hirtelen kisütjük. Aromás ízzel tálaljuk. Ebből az adagból nekem 17 darab lett.

2011. október 30., vasárnap

Sültpaprikás borjú pörkölt



Ez volt a mai ebédünk. Egyszerű, de nagyon ízletes. Ne kérdezzétek, hogy honnan a recept, mert már nagyon rég készítem. Ha jól emlékszem a Nagyitól tanultam.
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, 4 közepes hagyma, 2 evk. örölt friss paprika (amit télire tettem), 4 cikk fokhagyma, bors, pirospaprika, olaj és ami a legfontosabb 10 dr piros kaliforniai paprika.
A húst megmossuk, esetleg leforrázzuk, nagyobb kockákra vágjuk és a többi hozzávalóval pörköltet készítünk. Amig készül a pörköltünk, addig a paprikákat megsütjük, megtisztítjuk, belsejüket eltávolítjuk majd nagyobb darabokra vágjuk.
Csak akkor adjuk a pörkölthöz, ha már megpuhult a hús. Öt percig hagyjuk így együtt főni, hogy az ízek összeérjenek.

2011. október 26., szerda

Reszelt leves


Most nem a hagyományos reszelt levest mutatom be, mert azt már nagyon rég nem készítem.
Ezt a változatát családom szívesen fogyasztja, mert nem pergelem meg a hagymát és benne a reszeltkét, így nem úszik a hagyma a leves felületén és az epebetegek is meg tudják enni.
Hozzávalók 4 személyre a reszelthez: 1 tojás, 150 g liszt, só, pici víz.
Még: 3 sárgarépa, 2 peszternák, 1 kisebb karalábé, 1 hagyma, zellerlevél, 2 evk. olaj, só.
Először elkészítjük a reszeltkét. Keményebb laskatésztát gyúrunk a fenti hozzávalókból. Lereszeljük, majd egy tiszta abroszra kiterítjük és hagyjuk száradni.



A zöldségeket megtakarítjuk, megmossuk és a hagyma kivételével lereszeljük. Olajon egy pár percig dinszteljük, majd felöntjük vízzel. Sózzuk és hozzátesszük az egész hagymát is.
Ha már puha a zöldség, beletesszük a reszeltkét meg az apróra vágott zellerlevelet. Ennyi.
Sokan berántják, vagy tejföllel tálalják, mi csak így egyszerűen szeretjük.

2011. október 23., vasárnap

Almás tallérok



Két tojásfehérje árválkodott a jégszekrényembe. Fellapozván füzetemet ráakadtam egy régi receptre: tepsiben sült alma tallérok. Egyszerű és aránylag olcsó is.
Hozzávalók: 2 tojásfehér, 5 evk. porcukor, 5 evk. liszt, 3 evk. olvasztott vaj, 1 kk. vanília eszenc, 1 alma.
A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, rendre hozzáadjuk a cukrot, lisztet, vajat meg az eszencet. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kis lemezkékre szeleteljük és a masszába szórjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk,majd egy kiskanállal kis halmokat rakunk, jól elsimítjuk. Ne féljünk, mert úgy is felnőnek, sütés után pedig nagyon könnyen ki vehetjük a tepsiből, mert nem ragadnak oda. Előmelegített 180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütjük. Ebből az adagból kb. 15 dr lesz.

2011. október 16., vasárnap

Pillangós muffinok



Már olyan rég készülök muffint sütni. Még a lányom is megjegyezte, hogy itt lenne már az ideje. Ne mosolyogjatok, nem sikerültek valami szépekre, de azért nagyon finomak voltak. Főleg a fiúk dicsérték nagyon, csak nem tudták hogy kell enni. A harmadik muffin után aztán kitapasztalta a fiam, hogy először a pillangó szárnyát kell megenni, aztán szép lassan lefejteni a muffinpapírt és hamm!
Hozzávalók a muffinokhoz: 3 tojás, 10 evk. cukor, 7 evk. olaj,200 ml joghurt, 13 evk. liszt, fél tasak sütőpor.
A krémhez : 200 ml tejszín, 1 tasak eperízű pudingpor, 400 ml tej, 6 evk. cukor.
A díszítéshez gyümölcsíz és színes bonbonok.
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk, majd előmelegített sütőben , muffinformákban muffinokat sütünk. Ha kihűltek tetejüket egy éles késsel levágjuk, egy kiskanál segítségével a muffinok közepét is kivájjuk, majd tejszínes-pudingos krémmel töltjük.
A hideg tejhez hozzáadjuk a cukrot meg a pudingport és megfőzzük. Kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük majd szép óvatosan összevegyítjük a hideg pudinggal.
Ezzel a krémmel töltjük be a muffinkákat. A maradék krémmel a muffinok kalapját is bevonjuk, majd mindegyiket kettészeljük és feltesszük egy-egy muffin tetejére. A két szárnyacska közé egy kis ízet teszünk, bonbonokkal díszítjük.

2011. október 12., szerda

Sárgarépás cvekedli



Nemrég ástuk ki a sárgarépát. Az idén elég szépek lettek, de azért akadt egy pár aprócska is. Azokat nem is vittem le a pincébe, hanem igyekszem minél hamarabb felhasználni. Azért is készült ma nálunk ebédre murok torta.
Hozzávalók 4 személyre: 300 g sárgarépa, 300 g spaghetti, 200 g sonka, 5 tojés,1 hagyma, kevés olaj, só, bors, babérlevél.
Először a spaghettit megfőzzük, kihűtjük.
A sárgarépát megtakarítjuk, megreszeljük és egy diónyi hagymával kevés olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk két babérlevelet is. Ha kész, kihűtjük.
Egy nagyobb edényben habosra keverjük a tojásokat, hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, majd rendre a sárgarépát és a spaghettit is. Szép óvatosan összekavarjuk, ha szükséges még fűszerezzük. Az így előkészített masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk.
Savanyú uborkával, esetleg tejföllel tálaljuk.

2011. október 9., vasárnap

Körtés Duna hullám



Már itt volt az ideje, hogy egy finom sütit készítsek. Erre a finom sütire esett a választásom. Most meggy helyett körtét tettem bele. Mit mondhatok-szenzációs lett.
Hozzávalók: 3 tojás, 175 g cukor, 175 ml olaj, 175 ml tej, 350 g liszt, 1 evk kakaó, 1 tasak sütőpor, 3-4 darab körte. A krémhez: 200 g cukor, 200 g vaj, 1 tasak vaníliás pudingpor, 400 ml tej. Még 250 ml tejszín, 50 g csoki.
A tojásokat a cukorral, az olajjal meg a tejjel habosra kavarjuk amíg elolvad a cukor, aztán szép lassan hozzáadjuk a sütőporos lisztet is.
A kész masszát kettéosztjuk. Felét tepsibe simítjuk. A másik felébe egy jó evk. kakaót szitálunk, jól összekavarjuk, majd a sárga tésztára simítjuk. Kirakjuk felszeletelt körtével, majd előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a pudingos krémet. A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a pudingport, megfőzzük, majd ha meghűlt, hozzáadjuk a habosra kavart vajat is. Ha kész a krémünk, a süti tetejére simítjuk.
A régi recept szerint erre csak olvasztott csoki kerül, de én most tejszínhabbal is bővítettem.

2011. október 5., szerda

Rántott zöld paradicsom



Bundázott zöld paradicsomot ilyenkor, ősszel szoktam készíteni. A gyermekek nem nagyon szeretik de mi az öregek szívesen megesszük. Különösen, ha sütés után a széleit egy kis reszelt sajtba forgatom.
Hozzávalók: zöld paradicsom, liszt, tojás, zsemlemorzsa, sajt, só, bors, olaj a sütéshez.
A zöld paradicsomot éles késsel karikára vágjuk, úgy félcentis szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe ,felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk és forró olajban hirtelen kisütjük. Még melegen reszelt sajtba forgatjuk.

2011. szeptember 25., vasárnap

Pufi kiflicskék



Nem is tudtam hirtelenjében, milyen nevet adjak ezeknek a finom kiflicskéknek. A receptet a korházban jegyeztem le, egy kedves nénikétől. Ilonka néni drága, mégegyszer nagyon szépen köszönöm a receptet és megfogadom, hogy ezentúl csak így készítem.
A nagy titkot nektek is elárulom: a tésztájába tejpor is kerül, attól finom omlósok lesznek és másnap is puhák maradnak.
Hozzávalók: 700 g liszt, 1 dl olaj, 1 dl cukor (ugyanazzal a pohárral mérve), 5 evk. tejpor, 2 tojásfehérje, 1 citrom héja, 30 g élesztő, 400 ml langyos víz, 1 kisk. só.
Először az élesztőt folyékonnyá kavarjuk 2 evk. cukorral. A megmaradt cukorral habbá verjük a tojásfehérjéket. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor a többi hozzávalóval a dagasztógépbe pakoljuk és hagyjuk, hogy dolgozzon. Ha kész a tésztánk 40 percig kelni hagyjuk.
Addig előkészítjük a tepsiket, mindegyiket sütőpapírral béleljük ki.
Tésztánkat hat részre osztjuk. Mindegyik gömböt átgyúrjuk, majd kör alakúra nyújtjuk 12-be vágjuk és tetszés szerint töltjük.
Én most mogyorókrémmel töltöttem. Kifliket formázunk, mindegyiket megkenegetjük tejjel elkavart tojássárgával, de mielőtt sütőbe tolnánk megszórjuk cukorral is, vagy vaníliaporral.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt szép mosolygósokra sütjük.

2011. szeptember 22., csütörtök

Kekszes tejszínhabos torta



Aki figyelmesen követi a blogomat az most tudja, hogy kinek készítettem ezt a finom tortát.
Csak az volt a kívánságom, hogy csokis, tejszínhabos legyen. A díszítéssel meg voltam elégedve, egyszerű és mégis csinos.
Hozzávalók: egy kakaós piskótalap amit 5 tojásból, 1o evk. cukorból, 8 evk. lisztből, 2 evk. kakaóból, 5 evk vízből, fél tasak sütőporból sütünk.
A tojássárgákat a cukorral meg a vízzel habosra kavarjuk, majd felváltva hozzáadjuk a tojáshabot meg a sütőporos lisztet.
A piskótalapot háromba vágjuk és a következő krémmel töltjük: csokoládés pudingot főzünk 4oo ml tejből 2oo g cukorból és egy csokis pudingporból. Amikor majdnem kihűlt, hozzákeverjünk 2oo g vajat, majd két részre osztjuk. Mindegyik puding adaghoz hozzámorzsolunk 5 dr Oreo kekszet és 1oo g jó minőségű csokit.
A tortát tejszínhabbal vontam be, amihez 25o ml tejszínt és egy tasak habfixálot használtam. Továbbá kekszekkel díszítettem, most éppen nem kaptam Oreo kekszet, de a Tempo keksz is nagyon megfelelt.

2011. szeptember 18., vasárnap

Diós darázsfészek



Ma három hete, hogy írtam a tejberizses bejegyzést. Azóta sok víz lefolyt a Dunán.
Kezdjem azzal, hogy meszeltünk. Először a konyhát pakoltuk ki, aztán mindent vissza. Rögtön következett a fürdő: az már csak 2 napot vett igénybe. Aztán a kamra... Második hét közepén már kezdtem nagyon elfáradni, mindenem fájt, kezem, hátam, de leginkább a lábaim dagadtak el. Persze, hogy a korházban kötöttem ki. Ott pihentem hét napot, amig az injekciós kezelést befejeztem. Hazaérve azt sem tudtam mihez kezdjek. Ízet főztem szilvából, kompótot tettem el, két nagy adag zakuszkát főztem, csalamádét készítettem, persze mindent a családom segítségével. Be kell valljam a számítógép elvonási tünetei már az első nap jelentkezdtek, aztán a korházban fokozódtak, csak a gyerekek néztek még be és hozták a híreket, ki milyen finomakat főzőtt és hogy kerestetek, ami azt jelentette, hogy hiányoztam. Nyugodjatok meg, most aránylag jól vagyok, igyekezni fogok bepotolni a lemaradásaimat.
Ezt a sütit csak azért választottam, mert volt megtakarítva dióm és persze a dagasztó gépemet is munkába állítsam.
Hozzávalók: 400 g liszt, 2 evk. cukor, 20 g élesztő, 2 tojássárga, 3 evk. olaj, 2,5 dl tej, egy citrom héja, só.
Az élesztőt a cukorral kikavarjuk, rátöltjük a langyos tejet, majd a többi hozzávalókkal egy könnyű rugalmas tésztát gyúrunk. 45 percig kelni hagyjuk.
Majd lisztes deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, bőven meghintjük cukros dióval és mint a bejglit feltekerjük. 3 cm darabkákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor majdnem kész vaníliás cukros tejjel tetejüket meglocsoljuk.

2011. augusztus 28., vasárnap

Mazsolás tejberizs



Egy könnyű deszertet készítettem ma délután, a lányom kedvencét: a tejberizset.
Nem vállalkoztam másra ugyanis holnap jön a mester, meszelünk. Gondolom nem vagytok kiváncsiak mi történik ilyenkor az ember lakásán. Na de ez nem tart mig a világ, csak egy pár napig...
A tejberizset a jól bevált receptem szerint készítettem, azzal a különbséggel, hogy most 3 evk. mazsolát is tettem bele, de csak a végén, amikor a rizs teljesen megfőtt. A mazsolát nem áztattam semmibe csak úgy beleszórtam a forró rizsbe.
Egy fél órát hagytam kihűlni, majd egy kis merengető segítségével kis gombócokat szakítottam ki, a végén pedig leöntöttem forró karamellel.

2011. augusztus 25., csütörtök

Szilvás gombóc



És eljött a szilvás gombóc készítésének ideje is. Az idén már harmadszor készítem és csak most vettem észre, hogy nem írtam bejegyzést róla.
Egy kicsit pepecs munka, de higgyétek el, megéri.
40 darabhoz a hozzávalók: 1 kg burgonya, 350 g liszt, 3 tojás, 1 evk. disznózsír vagy 100 g vaj, pici só.
Továbbá 25 szem szilva, 250 g zsemlemorzsa, 100 g vaj, cukor, fahéj.
A burgonyát megmossuk és héjastól főni tesszük. Miután megfőtt, még melegen meghámozzuk, áttörjük, vagy megreszeljük, hűlni hagyjuk.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk.
Egy nagyobb edénybe vizet forralunk, amibe aztán a gombócokat kifőzzük.
Ha már meghűlt az áttört burgonyánk, összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal, a vajjal meg egy kis sóval. Tésztánkat kettéosztjuk, felét deszkára borítjuk, rúd formájára alakítjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.



Mindegyik szeletkét tenyerünkben jól szétlapítjuk, egy-egy szilvát teszünk a közepébe, majd gömböket formálunk.
Ha netán éretlen a szilvánk egy kis cukrot is tehetünk rá még mielőtt felhasználjuk.
A gombócokat forró, lobogó, sós vízbe tesszük főni egy pár percre, addig amíg feljönnek a víz felszínére. A zsemlemorzsát vajban megpirítjuk, ebben hengergetjük meg majd a kész gombócokat. Fahéjas cukorral még melegen tálaljuk.
Így járunk el a tészta másik felével is.
A tegnap megkaptam a dagasztógépet drága jó Édesanyámtól. Nagy meglepetés volt számomra, még álmomba sem gondoltam volna, hogy ilyen hamar megkapom.
Drága jó Édesanyám, még egyszer nagyon szépen köszönöm! A Jó Isten adjon erőt egészséget továbbra is.

2011. augusztus 22., hétfő

ISLER



Még pénteken készítettem ezeket a mutatós islereket. Vasárnapra nagyon finomak lettek, mert addig megpuhultak. Egy nagyon ünnepi közös ebédre vittem nagy-nagy szeretettel.
Az idén ünnepelte református templomunk fennállásának 100. évfordulóját.
Hozzávalók: 250 g porcukor, 250 g dió, 400 g vaj, 500 g liszt, pici só.
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk, félcentis vékonyra kinyújtjuk, pohárral kivágjuk, lassú tűznél sütjük.
Felét leglazúrozzuk: 200 g porcukorból, 2 evk. kakaóból, 3 evk. forró vízből, 2 evk. olajból elkészítjük a hideg glazúrt. Tetejüket kókuszreszelékkel, apró színes bonbonokkal díszítjük. A megmaradt islerkarikákat, csokikrémmel kenjük meg, majd mindegyikre ráillesztünk egy-egy glazúros tetőt.

2011. augusztus 18., csütörtök

Ratatouille by Juci



Ratatouille = sült lecsó. Ilyenkor nyáron gyakran készítem vacsorára. Gyorsan elkészíthető, ízletes és nagyon mutatós étel. Én még sajtot is szoktam tenni a tetejére.
Hozzávalók (4 személy részére): 1 kisebb padlizsán, 1 kisebb cukkini, 2 nagyobbacska paradicsom, 2 hagyma, 1 paprika, 3 evk. zsemlemorzsa, 200 g sajt, 4 cikk fokhagyma, kevés olaj, só, bors.
A zöldségeket megmossuk. A cukkinit, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
A fokhagyma kivételével minden zöldséget félcentis karikákra vágunk. Egy jénai tál aljára 2 evk olajat teszünk, majd körberakjuk a zöldségekkel.



Sózzuk, borsózzuk, meglocsoljuk még egy kis olajjal és rászórjuk a zsemlemorzsát meg a fokhagymacikkeket is.



30 percre előmelegített sütőbe toljuk, amikor majdnem kész, megszórjuk reszelt sajttal, visszatesszük még 5 percre, hadd piruljon.
Forrón tálaljuk.

2011. augusztus 14., vasárnap

Káposztás lepény




Sikerült álmomat valóra váltanom. Egy igazi káposztalevélen sült káposztás lepényt kívántam. Álmom csak részben valósult meg, mert ugyan lepénynek lepény lett, méghozzá jó sok káposztával, káposztalevélen sült, ellenben nem sütőkemencében (búbos), hanem az én szerény aragázos sütőmben.
Tésztája: 20 g élesztőből, 1 evk. cukorból, 1 kk. sóból, 6 evk. olajból, 500 g lisztből, 3 dl vízből készült.
A fenti hozzávalókat összevegyítjük, addig dagasztunk, amíg a tésztánk szép hólyagos lesz és kezünkről leválik. Egy jó órát kelni hagyjuk.
Míg kel, elkészítjük a tölteléket.
Egy kg káposztát egy diónyi hagymával, kevés olajon megdinsztelünk. A kelletnél jobban borsozzuk meg sózzuk.
A tepsit kibéleljük megmosott, megszárított káposztalevéllel, ráhelyezünk egy tészta lapot megrakjuk jó sok dinsztelt káposztával, majd egy újabb tésztalappal szépen befedjük.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Ez esetben a lepény tetejét sem sütés előtt, sem sütés után nem kentem be semmivel, egy hagyományos parasztos káposztás lepényt akartam végre enni.
Két és fél lepény lett ebből az adagból. Mondom fél, mert az utolsónak nem jutott tészta a tetőnek, de így is fenséges volt.
Megjegyzem, hogy a fenti lepényt fotózáskor egy friss kelkáposztalevélre helyeztem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...