2014. szeptember 29., hétfő

Bundás padlizsán gombás spagettivel

      
Már nagyon megkívántuk a miccshúst. Ha jól emlékszem májusban ettünk utoljára, amikor kint jártunk az erdőn kirándulni. Most egy kicsit változtani szerettem volna, valami újat kitalálni. Töltött padlizsánt már készítettem, ezúttal a töltelék szerepét a zöldség kapta.
    Bundás padlizsán
Hozzávalók(2 szemály részére): 1 kicsi(200 g-os) padlizsán, 250 g miccshús, só, 1 jénai tál.
A padlizsánt megsütjük, héját eltávolítjuk, ügyelve arra , hogy szép egészben maradjon, a szárával együtt.
Egy darab alufóliát beolajozunk rásímítjuk a húst, közepére helyezzük a megsült padlizsánt, sózzuk, majd szép óvatosan feltekerjük. Egy jénai tálat kiolajozunk, beletesszük a bundázott padlizsánt(fólia nélkül) és előmelegített 180 fokos sütőbe 30 percre sülni tesszük. 

Ha megsült felszeleteljük.
Krumplipüréhez, vagy akár gombás spagettihez feltétként tálaljuk.

2014. szeptember 23., kedd

Banán torta

       
       Szülinapomra készült ez a finom csokis banán torta. A maga egyszerűségével az ünnepi ebédünk fénypontja volt.
Köszönöm drága kislányom a segítséget és a családomnak ezt a szép napot.
     Hozzávalók egy kakaós piskótalaphoz: 6 tojás, 3 evk. víz, 6 evk. cukor, 4 evk. liszt, 2 evk. kakaópor, 1/2 tasak sütőpor, egy 27 cm átmérőjű tortaforma.
A tojásokat felütjük, a sárgákat fele cukorral meg a vízzel habosra kavarjuk, a tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. Összevegyítjük a lisztet a kakaóval meg a sütőporral, majd rendre adagoljuk felváltva a tojáshabbal a tojássárgás tálba. Sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük. A kész, kihűlt piskótalapot kettévágjuk és a következő krémmel töltjük.
      Banán krém
Hozzávalók: 200 g cukor, 400 ml tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 4 banán, 200 g margarin.
A pudingot a cukorral megfőzzük, kihűtjük. Amikor még langyos hozzákavarjuk a kockára vágott margarint, valamint a két banánból készült pépet. Ezzel a krémmel töltjük be a piskótalapot, ügyelve hogy a krémre még banánkarikák is kerüljenek.
A tortát tejszínhabos csokis krémmel vonjuk be.
   Hozzávalók: 200 ml tejszín, 300 g tejcsoki.
A feldarabolt csokit a folyékony tejszínnel lassú tűzön(gőz felett) addig kavarjuk míg elolvad.  Egy lapos késsel a tortára símítjuk, tetszés szerint díszítjük. Felvágásig  jégszekrényben tarjuk.

2014. szeptember 10., szerda

Koktélparadicsomos- sajtos kenyérfelfújt

     Idő hiányában egy gyorsan elkészülő ebédet kellet összehoznom maradékokból. A tegnaptól maradott pár kanál hagymatokány, pár szelet kenyér, tojás, sajt, kevés tej és sok sok koktéparadicsomból jött létre ez a finom kenyérfelfújt.Fűszerként sót, borst meg friss oregánólevelet használtam.
   Egy nagyobbacska jénai tálat kivajaztam, kimorzsáztam.
A kétnapos kenyérszeleteket kettészeltem és mindegyikre tettem a maradék hagymatokányból.
Mindegyikre egy -egy szelet sajtot helyeztem, majd szép sorba a tálba rendeztem. Mindegyik szelet kenyeret kevés hideg tejjel meglocsoltam. 4 tojást feltörtem, villával habosra vertem, sóztam, borsoztam majd  az egészet a kenyérre töltöttem. Előmelegített 180 fokos sütőbe 20 percre sülni tettem. Sütőből kivéve megszórtam koktélparadicsommal és reszelt sajttal. Újra visszatettem sülni a sütőbe, de most csak 5 percre.
Tálaláskor friss oregánóval szórtam be.

2014. szeptember 5., péntek

Sültpaprikás nokedlis gombapörkölt

Már itt volt az ideje, hogy bejegyzést írjak. Egy picit nehéz heteket éltem, éltünk át. Romboltunk, bontottunk, építettünk, falaztunk, vakoltunk, gitteltünk, festettünk. A visszapakolásról hadd ne számoljak be. Most is van ami nincs teljesen a helyén, és mindez az én konyhámban történt. Két hét után, nagy örömömre, végre nyugodtan főzhetek.
Hozzávalók: 500g friss gomba, 3 hagyma, 3 paprika, 50 ml olaj, só, bors, fűszerpaprika.   A nokedlihez: 200 g liszt, 1 tojás, só, víz.
Először 2 piros paprikát megsütünk, megtakarítjuk, torzsájukat eltávolítjuk, feldaraboljuk, félretesszük.
A  gombát megtakarítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott megmaradt paprikát, tovább pároljuk, majd miután a feldarabolt gombát is hozzáadtuk, fűszerezzük: sóval, borssal, fűszerpaprikával meg a feldarabolt sültpaprikával. Készre főzzük.
A nokedlihez összekavarjuk a lisztet a tojással, sózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy egy lágyabb tésztát kapjunk. Kiskanállal kiszaggatva, lobogó sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és a kész gombapörkölthöz adjuk.
Mégegyszer így együtt felmelegítjük és azonnal tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...