2010. november 29., hétfő

Ehető mézes Mikulások és puszedlik



Igen, jól olvastátok: ehető Mikulások és puszedlik. Ezeket a finomságokat minden lelkiismeretfurdalás mellett el lehet fogyasztani.
Számtalan blogon láttam szebbnél szebb mézes finomságokat gyönyörűen megírva, hímezve, kidíszítve. Amit Ti csináltok lányok az kész művészet, hisz kézügyességet és sok munkát igényel.
Ha ajándékba kapnék egy ilyen szép megírt mézest sajnálnám megenni.
Ezért az én mézeseim csak ilyen egyszerűek...
A receptem is egyszerű, csak 3 egész tojás, 3 evőkanál méz, 4 evk. olaj, 250 g cukor, 1 kiskanál szódapor, 1 kiskanál fűszer [szegfűszeg és fahéj vegyesen], 500 g liszt.
A tojásokat a mézzel, olajjal, cukorral gőz felett addig kavarjuk amíg elolvad a cukor.
Ha kihűl hozzáadjuk a lisztet és a szódaport, amit előzőleg egy kis ecettel feloldottuk.
Ezt a masszát ajánlott 24 órát pihentetni, de legalább 2 órát hideg helyen.
Pihentetés után, fél centisre kiserítjük és különböző formákkal kivágjuk, 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Ha csak puszedliket akarunk akkor dió nagyságú golyócskákat formálunk, de vigyázat, ne tegyük sűrűn egymás mellé...
A fehér glazurt 1 tojásfehérjéből, 150 g porcukorból és pár csepp citromléből készítjük.
A díszitést mindenki fantáziájára bízom.

2010. november 24., szerda

Meglepetés!

Liana és Janet meglepett két újabb díjjal. Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen!
Vă mulțumesc frumos, sunteți tare draguțe!





Mivel közeleg a szeretet ünnepe szeretettel küldöm minden gasztrobloggernek.

Zabpelyhes puszedlik



Ezeket a finom puszedliket a krumplitorta után készítettem, egy szombati napon, szegénykék nem érték meg a vasárnapot, mind elfogyott.
Hozzávalók: 400 g zabpehely, 3 egész tojás, 200 g margarin, 150 g cukor, 2 tasak pudingpor, 4 evk. liszt, 1 tasak sütőpor, szőlő és dió (a díszítéshez).
A zabpelyhet világosbarnára pirítjuk, majd kihűtjük.
Egy tálban habosra kavarjuk a 3 tojássárgát, a cukrot és a margarint, beletesszük a zabpelyhet, majd hozzáadjuk óvatosan a tojásfehérjék kemény habját.
A masszát kettéosztjuk, az egyikhez egy kakaós pudingport vegyítünk, a másikhoz pedig eprest.
Mindegyik masszába még 2-2 kanál lisztet, egy-egy fél tasak sütőport is teszünk.
Kis golyócskákat formálunk, mindegyiket kidíszítjük, a barnákat dióval, az epreseket szőlővel. 180 fokos sütőben, 12 perc alatt készre sütjük.

2010. november 20., szombat

Töltött zsemle



Hozzávalók: 4 db nagyobbacska zsemle, szalámi, paprika, 4 tojás, 4 db kockasajt, 1 dl tej, 1 kis hagyma, só, bors.



A zsemlék tetejét levágjuk, és félretesszük, majd a belsejét kikaparjuk, és egy nagyobb tálba szórjuk. Mindegyik zsemlének belsejét egy kis tejjel meglocsoljuk. A szalámit apró kockákra vágjuk, és a zsemléhez adjuk a tojással együtt. Sózzuk, borsózzuk. Összekeverjük. A sajtot és paprikát kockára vágjuk, a hagymát megdinszteljük és úgy adjuk hozzá a már összekevert töltelékhez. Alaposan összedolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Beletöltjük a zsemlékbe a masszát. Ráhelyezzük őket egy sütőlemezre. A kalapjukat rátesszük, és vékonyan megkenjük olajjal. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
Figyeljünk oda, hogy ne égjen meg!
Egy nagyon finom vacsora!

2010. november 19., péntek

Díjat kaptam, megint...


A három jóságos tündér Ami, Edó, Dia megajándékozott. Díjat kaptam! Boldog vagyok.
Nagyon szépen köszönöm, kedvesek vagytok!

2010. november 14., vasárnap

38. VKF! Mustáros borjúmáj sült céklával


Hozzávalók: 500 g friss borjúmáj, 5 db közepes cékla, 2 db sárgarépa, 1 alma, 1 szál torma, mustár, tej, méz, só, bors, almaecet.

A májat pár órán át hideg tejben áztatjuk, aztán szeletkre vágjuk, megborsózzuk, s megkenjük mustárral. Kevés olajban készre sütjük.
A céklát héjastól 200 fokos sütőben 40 percig sűlni tesszük. Ne felejtsünk egy kis vizet tölteni alája. Ha kihűltek, megpucoljuk, és mindegyiket kettészeljük rózsa alakúra. Ezeket a rózsácskákat kb egy órara a következő salátaöntetbe tesszük: 2 evk. méz, 250 ml víz, egy kis só és almaecet, amibe még egy evk. reszelt torma és egy kis köménymag is kerül. Addig lereszeljük a sárgarépát, a megmaradt tormát és az almát, amellyel megtöltjük majd a céklákat. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék dresszinggel.
Egy rendkívül finom vacsora.

2010. november 10., szerda

Káposztás torta



Ma káposztát dinszteltem. Már rég készülök káposztás tortát sütni. Nagyon kedveli a család!
Hozzávalók: 1kg káposzta, 300 g csigatészta, 4 egész tojás, 1 kis fej hagyma, margarin, prézli, tejföl, olaj, só, bors.
A káposztát egy kis olajon a hagymával megdinszteljük. Sózzuk, borsózzuk, hűlni hagyjuk.
A csigatésztát megfőzzük, kihűtjük.
Amíg hűl a káposzta és a tészta, addig előkészítjük a tortaformát, kikenjük jó vastagon sütő margarinnal és behintjük prézlivel.
Egy nagyobb tálban összevegyítjük a káposztát a tésztával, hozzátesszük a 4 tojássárgát, majd a tojásfehérjék habját.
180 fokos sütőben kb 30 percig szép mosolygósra sütjük.
Tejföllel tálaljuk.

2010. november 7., vasárnap

Kávés habcsók


És eljött a habcsóknak is az ideje. Ott árválkodott 3 tojásfehérje a jégszekrényben és én rögtön tudtam mi lesz a sorsuk. Kávés habcsókot készítettem.
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 60 g cukor, 1 kiskanál kakaós pudingpor, 1 kiskanál instant kávé, pici só.
A három tojásfehérjét kemény habbá verjük egy pici sóval, rendre hozzáadjuk a cukrot, és amikor már kemény a hab, szép óvatosan a pudingport és a kávét.
Kiskanállal halmokat teszünk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egy órát a legalacsonyabb fokon sütjük, inkább szárítjuk.

2010. november 2., kedd

Gyermekkenyér



Már rég kinéztem a Dédi receptes füzetéből ezt a sütit.
A Drágám meg is könnyezte amikor megkostolta, rögtön ráismert Emma mama finom sütijére.
Ezt akkor készítette, amikor kevés volt a lisztje, nem volt sok tojás a háznál, de egy kis tej meg olaj és gyümölcsíz csak akadt.
Mondom, ez a süti egy kissé tömöttebb, laktatós, egyszóval gyermekkenyér.
Hozzávalók: 3 egész tojás, 1 boros pohár cukor, 1 bpohár olaj, 1 bpohár tej, 1 evk. finom lekvár, 1 kiskanál fahéj, fél sütőpor, liszt amennyit felvesz, hogy jó szotyogós legyen.
A fentieket a mixer segítségével jól összedolgozzuk, vigyázva a liszt mennyiségére.
Tepsibe téve megszórhatjuk szőlővel, de tehetünk bele diót is.
180 fokos sütőben kb 35 percig sütjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...