2014. január 30., csütörtök

Mazsolás kekszgolyók

   Ezeket a vitaminbombákat a gyerekeknek készítettem, vizsgaidőszak van, elkell egy kis nasi , édesség. Mondom vitaminbombák, mert minden jó benne van: csoki, dió, mazsola.
   Hozzávalók: 250 g margarin, 200 g porcukor, 200 g olvasztott csoki, 150+ 100  g darált dió, 100 g mazsola, 500 g keksz. 
A margarint meg a csokit felolvasztjuk, a kekszet apróra törjük. Egy nagyobb edényben az olvasztott csokit meg a margarint a porcukorral elkavarjuk,  hozzáadjuk rendre a kekszet meg a darált diót, a végén pedig a beáztatott mazsolát. Kézzel kis golyókat formálunk és darált dióba forgatjuk.


2014. január 21., kedd

Karamellpudingos sült alma

Anyukám szerint, a mai desszert volt a legfinomabb,  amit eddig valaha is készítettem. Amiután a fiúk is megettek 2-2 belőle,  igazat adtak Neki. Bevallom nekem is nagyon ízlett, sajnálom, hogy a lányom nem kóstolhatta meg, Ő most két hétig Szebenben lesz , megkezdődtek a vizsgái.
Hozzávalók: 7 alma, 2 tojás, 150 ml tej, csipetnyi liszt, 2+ 3 evk. cukor.
Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk, majd egy hegyes késsel magházukat eltávolítjuk.


A tojást a tejjel meg a cukorral elkavarjuk, beleszórjuk a csipetnyi lisztet  és az előkészített almákba töltjük. A betöltött almákat tepsibe helyezzük(a kalapkákkal) és 45 percre sülni tesszük.
Ha kész, 3 evk. cukrot 1 kisk. víz hozzáadásával karamellizálunk,  majd  mindegyik sült almát óvatosan meglocsoljuk vele.



2014. január 18., szombat

Rántott húsrolád


      Nem is olyan rég készült ez a finom vacsora. Többnyire a lányom meg a barátja eredménye ez az ízletes étel, én csak mint bámészkodó, tanácsadó meg kóstolgató voltam jelen.
     Amit a tányéron láttok: a töltött húsrolád, a sajtos gomba meg a tepsis burgonya, mind-mind az ők kezemunkájukat dícséri.
        Rántott -töltött húsrolád
    Hozzávalók (6 darabhoz): 800-900 g sertéscomb, 6 szelet főtt, füstölt sonka, 1 paprika, 1 hagyma, 3 gomba,  fél sárgarépa, kevés olaj, só bors. Még: 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, 500 ml olaj a sütéshez.


         A sertéshúsból szép vékony szeleteket vágunk, kikloffoljuk, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát meg sárgarépát. Pár percig dinszteljük, aztán hozzáadjuk az apróra vágott gombát is. Sózzuk, borsózzuk, kevés vízzel felöntjük és készre pároljuk. Kihűtjük. A kikloffolt hússzeletekre egy-egy szelet főtt, füstölt sonkát teszünk, rá egy  kanál zöldségragut. Óvatosan feltekerjük, fogpiszkálóval összetűzzük. Mindegyik hústekercset lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.

2014. január 15., szerda

Kekszes almás karamellpuding



      Gyakran készítek karamellpudingot. Szeretem, mert gyorsan elkészül és nagyon finom. Többször megtörtént már, hogy a megmaradt szirupot (a karamellpudingtól), nekem kellett kikanalaznom. Így jött az ötlet, hogy sütés előtt a pudingba szórjak nagyobb kekszdarabokat. Nagyon jól tettem, mert a keksz felszívta a felesleges szirupot és ezzel még alapja is lett a pudingnak. Aztán tovább kísérleteztem a recepten, így a pudingba  alma  is került...
       Hozzávalók: 5 tojás, 500 ml tej, 5 + 4 evk. cukor, 1 evk. pudingpor (vagy liszt), 2 tasak vaníliapor. Még: 2 alma, 50 g keksz.
      Egy 2 l lábosban 4 evk. cukrot 2 evk. vízzel karamellizálunk. Az almákat megpucoljuk és tetszés szerint feldaraboljuk, majd a karamellizált cukorra szórjuk. (Nincs semmi értelme elrendezni, vagy kereken kirakni a lábosban az almákat, mert sülés közben úgy is feljönnek a puding tetejére.) A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a pudingport,  majd a hideg tejet. Ezt is a lábosba töltjük, megszórjuk kekszdarabkákkal. Pudingos edényünket egy másik, vízzel telt edényre helyezzük és előmelegített 180 fokos sütőbe körülbelül 30-40 percre sülni tesszük.

2014. január 11., szombat

Majonézes rizses saláta

Ma esti vacsoránk egy finom majonézes,  rizses saláta volt. A fotóval nem vagyok megelégedve, sajnálom, de megint este kellett lekapnom...
Hozzávalók: 100 ml rizs, 4-5  virsli (esetleg 200 g füstölt sonka), 5 tojás, 4 savanyú uborka, majonéz(1 tojássárga+1 kisk. mustár+200 ml olaj+ pici só), só, bors.
A rizset kevés só hozzáadásával puhára főzzük, kihűtjük.A virsliket megfőzzük, kihűtjük, feldaraboljuk. A tojásokat is megfőzzük és jó nagy darabokba vágjuk. A savanyú uborkát hosszába kettészeljük és felaprítjuk. Az előre elkészített majonézhez adjuk a rizset, a virslit, az uborkát meg a tojást. Sózzuk borsózzuk és óvatosan összevegyítjük. Tálalásig jégszekrényben tarjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

2014. január 8., szerda

Meggyes huszárcsók

Karácsonyra készítettem,  ezeket a meggyes huszárcsókokat. Közkedvelt, finom,, száraz sütemény. Fogyott is,  főleg a fiúknak ízlett nagyon.
Hozzávalók:
Hozzávalók: 350 g liszt, 150 g cukor, 200 g zsír vagy margarin, 1 tojás és kettőnek a sárgája, 1 rum eszenc, fél tasak sütőpor. Még 2 tojásfehér, 200 g darált dió, 400 g meggybefőtt.
A cukrot elkavarjuk a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztben elmorzsolt, fagyos zsírt vagy margarint, aztán az eszencet meg a sütőport. Jól összegyúrjuk, majd 30 percet jégszekrényben pihentetjük.
Tésztánkat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, egyenlő darabkákra vágjuk, majd kis gömböket formálunk.



Ezeket a gömböket tojásfehérjébe mártjuk, majd mindegyiket dióba forgatjuk.


Mindegyik gömb közepébe egy kimagolt meggyet teszünk.
Megjegyzés:
-ha van otthon friss disznózsírunk, inkább azt használjuk margarin helyett, mert hamarabb megpuhulnak a kekszecskéink.
-a gömböcskék cseresznye nagyságúak legyenek, vagy még kisebbek
-a tojásfehérjéket nem kell teljesen felverni, csak éppen a villával megmozgassuk
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, lassú tűznél sütjük.
.


2014. január 4., szombat

Lencsés egytál

      Nagy örömömre, a mai ebédet a lányom főzte. Már rég készültünk lencsét enni, az idén, hát itt volt  az ideje. A lányom oly ügyesen forgolódik a konyhában, hogy öröm nézni. Mindent rutinosan végez, bármit megfőz recept után és érdekes, hogy ez a lencsés egytál is, mintha finomabbra sikerült, mint az enyém.
    Hozzávalók: 250 g zöld lencse, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 250 g kaizer, 4 paradicsom (borkánból is lehet), 200 ml paradicsomlé, 2 evk. olaj, 2 babérlevél, bors, csombor, só, cukor. 


     A lencsét beáztatjuk és legalább 3 órát duzzadni hagyjuk. (Ha ezt elfelejtettük, akkor 10 percig a lencsét előfőzzük, leszűrjük.) A kaizert kisebb kockákra, kevés olajban megpirítjuk, a leszűrt lencséhez adjuk. Az egyik hagymát apróra vágjuk, kissé azt is megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, csomborozzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomokat, a levet is, a zúzott fokhagymát és pár percig összefőzzük, aztán a lencséhez öntjük. Mindezeket egy jénai tálba öntjük, beleszúrjuk a  babérleveleket, tetejét kirakjuk hagymakarikákkal. Mindegyik hagymakarikát egy pici pirospaprikával szórunk be és mehet az előmelegített sütőbe kb. 30 percet sülni.

2014. január 1., szerda

Újévi kürtőskalács


     Tudom, hogy az igazi kürtőst kint a szabadban, parázson sütik. De mi van, ha az ember fia télen rendeli meg és a ház asszonya nem szeretne kint fagyoskodni, akkor megsüti a sütőben. Igen, igen, jól olvastátok. A képen látható gyönyörű kürtőskalácsokat sütőben sütöttük szilveszter napján. Meg szoktam gyűjteni a papírtőrlőktől a kemény papírkorongokat,  méretre faragom (hogy a tepsibe férjenek), 8 darabot. Alufóliával bevonom, kevés olajjal lekenem és jöhet rá a tészta. Aztán, hogy ne érjenek le a tepsi aljára a kész tésztás korongokat egyenként egy-egy fapálcikára (a nyársak sütésénél szoktunk használi ilyeneket) húzom és úgy teszem be a tepsibe. 4 kürtős fér el egy tepsibe és 15-20 perc alatt sülnek meg.
       Kürtőskalács
    Hozzávalók: 500 g finom liszt, 20 g friss élesztő, 4 evk. cukor, 2 tojássárga, 50 g olvasztott vaj, 1 kisk. só, 300 ml langyos tej. Még: 250 g darált dió, 200 g cukor, 2 tojásfehér.
   A fenti hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, 30 percig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a papírkorongokat, pálcikákat, diót, a tojasfehérjéket habbá verjük, előmelegítjük a sütőt.
    A kelttésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, a korongokra feltekerjük, megkenjük felvert tojásfehérjével, majd diós cukorba forgatjuk. A korongokat pálcákra húzzuk, tepsibe, majd sütőbe tesszük sülni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...