2014. október 29., szerda

Zöldséges szójafasírtok krumplisalátával

Ha szerda, akkor nálunk mindig szójás kaja szerepel az étlapon. Ma zöldséggel dúsított szójafasírtocskákat sütöttem. Most  nem olajban sütöttem, hanem a sütőben készültek. Mellé finom, színes krumplisalátát tálaltam. 
Zöldséges szójafasírtok
Hozzávalók: 1 tasak 100 g-os szójagranulátum, 1tasak mexikói zöldségkeverék 450 g (fagyasztott), 2 tojás, 2 cikk fokhagyma, 2 evk. liszt, 2  evk. zsemlemorzsa, 1 vegetakocka, só, bors, pici olaj.
A szójaport a vegetakockával kevés vízzel(éppen, hogy ellepje), 15 percig főzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
A fagyasztott zöldégkeveréket kevés vízben pár percig pároljuk, leszűrjük, kihűtjük.
Egy nagyobb tálban az előfőzött szójához hozzáadjuk az előkészített zöldségkeveréket, a tojásokat, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd annyi lisztet és zsemlemórzsát adunk hozzá, hogy a massza összeálljon és formázható legyen.
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és abba tesszük szép sorban a kis fasírtocskákat. Mindegyik tetejére egy fél kiskanál olajat töltünk és 25 percre előmelegített 180 fokos sütőbe, sülni tesszük. Krumplisalátával tálaljuk.

2014. október 22., szerda

Karfiol főzelék burgonya bundás párizsival

Ma ebédre egy nagyon finom főzeléket készítettem. Petrezselymes karfiol főzeléket rántott párizsival.
Karfiol főzelék
Hozzávalók: 500 g karfiol, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evk. liszt, 200 ml tejföl vagy 500 ml tej, olaj, só, bors.
A rózsáira szedett karfiolt megmossuk. A hagymát apróra vágjuk kevés olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a megmosott karfiolt és annyi vizet öntünk rá éppen, hogy ellepje. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk és félpuhára főzzük. Lisztes tejfölös( én házi tejet használtam) habarással besűrítjük, jól kiforraljuk és azonnal tálaljuk.
Burgonyás rántott párizsi
Hozzávalók: párizsi, liszt, tojás, nyers reszelt burgonya, só, bors, olaj a sütéshez.
A párizsit felszeleteljük. Mindegyik szeletet rendre: lisztbe, felvert(sózott, borsozott) tojásba, majd reszelt nyers burgonyába forgatjuk. Bő,  forró olajban kisütjük.

2014. október 17., péntek

Házi tortilla zöldségraguval töltve

Egy kiadós vacsorára vágytam. Tortillát sütöttem, hozzá pedig egy finom zöldségragut készítettem. Bevallom a tortilláim nem lettek valami vékonyak, de annak ellenére ehetők voltak.
Házi tortilla
Hozzávalók: 500 g liszt, 50 ml olaj, 1 kisk. só, 1 sütőpor, 300 ml víz.
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 30 percet pihentetjük.
Aztán a tésztából kis gömböket szakítunk, kinyújtjuk, és forró serpenyőben( OLAJ NÉLKÜL!!!), rendre megsütjük.
Cukkinis kukoricás ragu
Hozzávalók: 1 hagyma, 2 paprika, 500 g cukkini, 150 g kukorica(konzervből), 10 darab cherry paradicsom, olaj, só, bors, pici csombor.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, ezzel is pároljuk, majd  a kockára vágott cukkinit is. Fűszerezzük sóval borssal, csomborral. Ha megpuhultak a zöldségek megszórjuk cherry paradicsommal , még pár percig összefőzzük, vigyázva hogy a paradicsomok ne törjenek teljesen szét. Még melegen a tortillákba töltjük és azonnal tálaljuk.

2014. október 14., kedd

Szójaszeletes káposztafőzelék

Mindig van tartalékban préselt szójaszelet a kamrámban. Szeretjük is az urammal, ezért gyakran  készítem.
Most paradicsomos káposztafőzelékkel főztem össze. Nagyon finom volt.
Hozzávalók: 4 préselt szójaszelet, 1 vegetakocka. Még: 1hagyma, 500 g káposzta,  2 evk.liszt, 500 ml paradicsomlé, kevés olaj, só, bors, csombor, pici cukor.
A szójaszeleteket vegetás vízben előfőzzük. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt káposztát, fűszerezzük sóval borssal csomborral, majd kevés víz hozzáadásával roppanós puhára főzzük. Behabarjuk lisztes paradicsomlével, hozzáadjuk az előfőzött szójaszeleteket és készre pároljuk.

2014. október 9., csütörtök

Birskörte befőtt és lekvár

Tegnap a piacon gyönyörű birskörtékre leltem. Frissek és szép nagyok voltak. Csak 2 kg-ot vettem, de most már bánom.
Birskörte befőtt
Hozzávalók: 2 kg birskörte, 35 evk. cukor, 2 és fél liter víz, 1/2 kisk. szalícil. Még 5 darab 550 ml befőttesüveg.
Egy nagyobb edénybe a  vízet meg a cukrot főni tesszük. A körtéket alaposan megmossuk, meghámozzuk,( ügyelve hogy a héj egy külön tiszta edénybe kerüljön, mert  végén lekvárt főzünk ebből), tetszés szerint feldaraboljuk és fővő  cukros sziruphoz adjuk. Ha a gyümölcs félig megpuhult, kanállal tiszta befőttesüvegekbe szedjük, a visszamaradt lébe elkeverjük a szalícilt és az üvegekbe töltsük  a birskörtére.
Mindegyiket befedjük, majd másnapig száraz dunsztban tartjuk.
Birkörte lekvár
Hozzávalók: a visszamaradt héj, cukor, víz, szalícil.
A birskörte héját annyi vízzel tesszük főni, éppen, hogy ellepje. tetszés szerint cukrozzuk. Ha megpuhult mixerrel pürésítjük, mégegyszer felforraljuk, üvegbe töltjük. Tetejére késhegy szalícilt teszünk és ez is mehet másnapig pihenni a száraz dunsztba.
Megjegyzés: A befőttbe vagy a lekvárba citromot, szekfűszeget fahéjat, esetleg vaníliát is lehet tenni. Én nem szoktam.

2014. október 7., kedd

Mézes csokis kukoricapehely

  
Ebben a szomorkás időben egy kis édességre vágytam. Nem sütire,  hanem valami csokis ropogósra. Aztán eszembe jutott ez a régi jól bevált receptem.
   Hozzávalók: 100 g tejcsokoládé, 20 g vaj, 1 evk. méz, 50-80 g kukoricapehely.
A feldarabolt csokit a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, majd tűzről elvéve megszórjuk kukoricapehellyel. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk és kisknállal kis halmokat szakítunk a kukoricapelyhes masszából. Egy órát jégszekrénybe tartjuk és utána fogyasztjuk.

2014. október 2., csütörtök

Céklás sárgarépás káposzta, csalamádé2


        Amint a képen látható, az idén is készítettem csalamádét. Vegyes savanyúságom összetevői: káposzta, zöldparadicsom, paprika és sárgarépa. Érdekes módon az idén pici cherry zöldparadicsomot használtam, mert ebből volt bőven. Aztán, hogy még színesebbé tegyem, egy nagyon kevés sárgarépa is került bele.
   A recept leírását megtalálhatjátok itt . A cékla csak később jutott eszembe, amikor már a három üveget lekötöttem. Rögtön gyalultam még káposztát, sárgarépát és céklát reszeltem.
        Céklás sárgarépás káposzta
    Hozzávalók: (1500 ml üveghez): 1 kg káposzta, 500 g sárgarépa, 1 cékla. Még: 2 torma, csombor, kapor.
    Az öntethez: 2 evk.só, 150 g cukor, 250 ml ecet, 1/2 kisk. szalícil.
         A zöldségeket előkészítjük (gyaluljuk, reszeljük). A káposztát összevegyítjük a céklával, hogy szép színes legyen. Az öntethez való hozzávalókat megfelezzük, egyik felét a céklás káposztához adjuk, a másikat pedig a sárgarépához vegyítjük. Az üveg aljára tormát, csombort meg kaprot helyezünk és erre rétegezzük az előbb beízesített zöldségeket. Tetejére újabb torma, csombor meg kapor kerül. Celofánnal duplán lekötjük. Kamrapolcra tesszük, 30 nap múlva fogyasztjuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...