2012. október 15., hétfő

Almás mézes szelet


           Bizonyára emlékeztek a Háztetős sütimre, annak mintájára akartam elkészíteni ezt a finom almást, de nem voltam valami túl szerencsés a elmúlt hétvégén. A sütés közben egy kis baki történt. Miután a tésztát háromba osztottam, mert ugye két lapot akartam sütni, a harmadik adagból pedig a rudacskákat, az történt hogy már az első megsült lapot sikerült összetörnöm. Nem volt más választásom, a harmadik adag tésztából is lapot sütöttem, aztán a másikat összemorzsoltam egy kis tejjel meg vajjal, majd golyókat formáltam és a pudingos almára helyeztem, rá megint alma és rá a lap.
           Hozzávalók: 600 g liszt, 50 g zsír, 2 tojás, 250 g cukor, 3 evk. méz, 4 evk tej, 1 kisk. szódabikarbona.
           A fenti hozzávalókat összedolgozzuk, legalább 30 percig jégszekrényben pihentetjük. Háromba osztjuk és lapokat sütünk tepsi háton. Az egyik lapot összemorzsoljuk, kevés tejet meg vajat adunk hozzá, majd kis golyókat formálunk.
           Töltelék: 1 kg  reszelt alma, 200 g cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 1/2 citrom leve, 600 ml víz.
           Feltesszük a vizet a cukorral és a citromlével főni. Ha forr, hozzáadjuk a reszelt almát és kb. tíz percíg tovább főzzük, majd 200 ml vízben feloldjuk a pudingport és az almához adjuk. Addig főzzük míg besűrűsődik. Még melegen töltjük rá a lapra, kirakjuk golyócskákkal, aztán rájön még egy adag almás puding, aztán a maradék lappal befedjük.
           Nem glazúrozzuk, csak símán behintjük egy kis porcukorral.

2012. október 13., szombat

Focaccia


          Focaccia, magyarul vegetáriánus pizza (szerintem). Készülhet olajbogyóval, koktélparadicsommal, vagy más zöldséggel, lekenve jó vastagon fokhagymás olívaolajjal és ki-ki maga ízlése szerint fűszerezve bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal stb... Tésztája majdnem megeggyezik a pizzatésztával, csak egy picivel több olaj meg só kerül bele.
         Hozzávalók 2 lepényhez: 500 g liszt, 25 g friss élesztő, 100 ml olaj, 1 evk. só, 300 ml langyos víz, 1 kisk. cukor. Továbbá: 50 ml olaj, 6 cikk fokhagyma, koktélparadicsom, bazsalikom, só.
         A fenti hozzávalókból egy könnyű rugalmas tésztát gyúrunk. Kelni hagyjuk, addig elkészítjük a fokhagymás olajat: a fokhagymacikkeket megtakarítjuk, összezúzzuk, majd az olajjal jól elkeverjük.
Ha megkelt a tésztánk kettéosztjuk, kirakjuk paradicsomokkal, lekenjük jó vastagon fokhagymás olajjal,  meszórjuk apróra vágott bazsalikommal és sülni tesszük.

 Ha megsült a lepénykénk, még melegen megszórjuk darabos sóval.


 Itt pedig mini focacciakat készítettem.


2012. október 9., kedd

Cékla leves

 Ezen a néven szeretném bejegyezni ezt a különleges, de egyben nagyon ízletes levest, amit kimondottan  ősszel készítek.Ilyenkor  bőven van friss cékla, torma és a többi hozzávaló. Még csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy pürésítve sokkal finomabb, ilyenkor még egy pár pirított kenyérkockát is szórok rá.
  Hozzávalók: 1 alma nagyságú friss cékla, 3 közepes murok, 2 krumpli, 1 hagyma, 2 evk. olaj, 1 vegetakocka, bors, cukor, só, kevés citromlé.
A céklát meg a murkokat megpucoljuk, lereszeljük,  kevés olajon megfonnyasztjuk,  felöntjük vízzel, hozzáadjuk a vegetát meg a hagymát és kb. 15 percig főzzük. Közben a krumplikat is megtakarítjuk, kockákra vágjuk és a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, kevés cukorral meg borssal. Ha kész mixerrel pürésítjük és egy pici citromlével savanyítjuk.
 

Tálaláskor reszelt tormát, pirított bacont meg krutonokat adunk hozzá.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...