2011. október 30., vasárnap
Sültpaprikás borjú pörkölt
Ez volt a mai ebédünk. Egyszerű, de nagyon ízletes. Ne kérdezzétek, hogy honnan a recept, mert már nagyon rég készítem. Ha jól emlékszem a Nagyitól tanultam.
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, 4 közepes hagyma, 2 evk. örölt friss paprika (amit télire tettem), 4 cikk fokhagyma, bors, pirospaprika, olaj és ami a legfontosabb 10 dr piros kaliforniai paprika.
A húst megmossuk, esetleg leforrázzuk, nagyobb kockákra vágjuk és a többi hozzávalóval pörköltet készítünk. Amig készül a pörköltünk, addig a paprikákat megsütjük, megtisztítjuk, belsejüket eltávolítjuk majd nagyobb darabokra vágjuk.
Csak akkor adjuk a pörkölthöz, ha már megpuhult a hús. Öt percig hagyjuk így együtt főni, hogy az ízek összeérjenek.
2011. október 26., szerda
Reszelt leves
Most nem a hagyományos reszelt levest mutatom be, mert azt már nagyon rég nem készítem.
Ezt a változatát családom szívesen fogyasztja, mert nem pergelem meg a hagymát és benne a reszeltkét, így nem úszik a hagyma a leves felületén és az epebetegek is meg tudják enni.
Hozzávalók 4 személyre a reszelthez: 1 tojás, 150 g liszt, só, pici víz.
Még: 3 sárgarépa, 2 peszternák, 1 kisebb karalábé, 1 hagyma, zellerlevél, 2 evk. olaj, só.
Először elkészítjük a reszeltkét. Keményebb laskatésztát gyúrunk a fenti hozzávalókból. Lereszeljük, majd egy tiszta abroszra kiterítjük és hagyjuk száradni.
A zöldségeket megtakarítjuk, megmossuk és a hagyma kivételével lereszeljük. Olajon egy pár percig dinszteljük, majd felöntjük vízzel. Sózzuk és hozzátesszük az egész hagymát is.
Ha már puha a zöldség, beletesszük a reszeltkét meg az apróra vágott zellerlevelet. Ennyi.
Sokan berántják, vagy tejföllel tálalják, mi csak így egyszerűen szeretjük.
2011. október 23., vasárnap
Almás tallérok
Két tojásfehérje árválkodott a jégszekrényembe. Fellapozván füzetemet ráakadtam egy régi receptre: tepsiben sült alma tallérok. Egyszerű és aránylag olcsó is.
Hozzávalók: 2 tojásfehér, 5 evk. porcukor, 5 evk. liszt, 3 evk. olvasztott vaj, 1 kk. vanília eszenc, 1 alma.
A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, rendre hozzáadjuk a cukrot, lisztet, vajat meg az eszencet. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kis lemezkékre szeleteljük és a masszába szórjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk,majd egy kiskanállal kis halmokat rakunk, jól elsimítjuk. Ne féljünk, mert úgy is felnőnek, sütés után pedig nagyon könnyen ki vehetjük a tepsiből, mert nem ragadnak oda. Előmelegített 180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütjük. Ebből az adagból kb. 15 dr lesz.
2011. október 16., vasárnap
Pillangós muffinok
Már olyan rég készülök muffint sütni. Még a lányom is megjegyezte, hogy itt lenne már az ideje. Ne mosolyogjatok, nem sikerültek valami szépekre, de azért nagyon finomak voltak. Főleg a fiúk dicsérték nagyon, csak nem tudták hogy kell enni. A harmadik muffin után aztán kitapasztalta a fiam, hogy először a pillangó szárnyát kell megenni, aztán szép lassan lefejteni a muffinpapírt és hamm!
Hozzávalók a muffinokhoz: 3 tojás, 10 evk. cukor, 7 evk. olaj,200 ml joghurt, 13 evk. liszt, fél tasak sütőpor.
A krémhez : 200 ml tejszín, 1 tasak eperízű pudingpor, 400 ml tej, 6 evk. cukor.
A díszítéshez gyümölcsíz és színes bonbonok.
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk, majd előmelegített sütőben , muffinformákban muffinokat sütünk. Ha kihűltek tetejüket egy éles késsel levágjuk, egy kiskanál segítségével a muffinok közepét is kivájjuk, majd tejszínes-pudingos krémmel töltjük.
A hideg tejhez hozzáadjuk a cukrot meg a pudingport és megfőzzük. Kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük majd szép óvatosan összevegyítjük a hideg pudinggal.
Ezzel a krémmel töltjük be a muffinkákat. A maradék krémmel a muffinok kalapját is bevonjuk, majd mindegyiket kettészeljük és feltesszük egy-egy muffin tetejére. A két szárnyacska közé egy kis ízet teszünk, bonbonokkal díszítjük.
2011. október 12., szerda
Sárgarépás cvekedli
Nemrég ástuk ki a sárgarépát. Az idén elég szépek lettek, de azért akadt egy pár aprócska is. Azokat nem is vittem le a pincébe, hanem igyekszem minél hamarabb felhasználni. Azért is készült ma nálunk ebédre murok torta.
Hozzávalók 4 személyre: 300 g sárgarépa, 300 g spaghetti, 200 g sonka, 5 tojés,1 hagyma, kevés olaj, só, bors, babérlevél.
Először a spaghettit megfőzzük, kihűtjük.
A sárgarépát megtakarítjuk, megreszeljük és egy diónyi hagymával kevés olajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk két babérlevelet is. Ha kész, kihűtjük.
Egy nagyobb edényben habosra keverjük a tojásokat, hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, majd rendre a sárgarépát és a spaghettit is. Szép óvatosan összekavarjuk, ha szükséges még fűszerezzük. Az így előkészített masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk.
Savanyú uborkával, esetleg tejföllel tálaljuk.
2011. október 9., vasárnap
Körtés Duna hullám
Már itt volt az ideje, hogy egy finom sütit készítsek. Erre a finom sütire esett a választásom. Most meggy helyett körtét tettem bele. Mit mondhatok-szenzációs lett.
Hozzávalók: 3 tojás, 175 g cukor, 175 ml olaj, 175 ml tej, 350 g liszt, 1 evk kakaó, 1 tasak sütőpor, 3-4 darab körte. A krémhez: 200 g cukor, 200 g vaj, 1 tasak vaníliás pudingpor, 400 ml tej. Még 250 ml tejszín, 50 g csoki.
A tojásokat a cukorral, az olajjal meg a tejjel habosra kavarjuk amíg elolvad a cukor, aztán szép lassan hozzáadjuk a sütőporos lisztet is.
A kész masszát kettéosztjuk. Felét tepsibe simítjuk. A másik felébe egy jó evk. kakaót szitálunk, jól összekavarjuk, majd a sárga tésztára simítjuk. Kirakjuk felszeletelt körtével, majd előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a pudingos krémet. A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a pudingport, megfőzzük, majd ha meghűlt, hozzáadjuk a habosra kavart vajat is. Ha kész a krémünk, a süti tetejére simítjuk.
A régi recept szerint erre csak olvasztott csoki kerül, de én most tejszínhabbal is bővítettem.
2011. október 5., szerda
Rántott zöld paradicsom
Bundázott zöld paradicsomot ilyenkor, ősszel szoktam készíteni. A gyermekek nem nagyon szeretik de mi az öregek szívesen megesszük. Különösen, ha sütés után a széleit egy kis reszelt sajtba forgatom.
Hozzávalók: zöld paradicsom, liszt, tojás, zsemlemorzsa, sajt, só, bors, olaj a sütéshez.
A zöld paradicsomot éles késsel karikára vágjuk, úgy félcentis szeletekre. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe ,felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk és forró olajban hirtelen kisütjük. Még melegen reszelt sajtba forgatjuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)