Azért mertem kiemelni, hogy téli zöldpaszuly főzelék, mert ilyenkor, télen, másképpen készítem a paszulyfőzeléket, mint nyáron. Nyáron, adott a friss zsenge zöldbab a kertből meg a többi hozzávaló: paradicsom, hagyma, zöldpetrezselyem. Most a zöldbab a fagyasztóból kerül elő, a paradicsomlé meg az üvegből (a kamrából), fűszerként pedig szárított zöldpetrezselymet használok. Míg a télit rántással sűrítem, a nyáriba lisztet nem teszek.
A hagymarózsákról csak annyit, hogy a rántott hústól megmaradt panírkeverékeket szoktam felhasználni, nemcsak mutatós, de nagyon ízletes feltét.
Paradicsomos zöldpaszuly főzelék
Hozzávalók: 2 hagyma, 500 g fagyasztott zöldpaszuly, 500 ml paradicsomlé, 2 evk. liszt, szárított zöldpetrezselyem, oregánó, 50 ml olaj, só, bors, pici cukor.
A fagyasztott paszulyt vegetás vízben előfőzzük. A hagymát apróra vágjuk, forró olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk liszttel, világosbarnára pirítjuk, rátöltjük az előfőzött paszulyt, felöntjük kevés vízzel, majd paradicsomlével. Ízesítjük sóval, borssal, szárított petrezselyemzölddel, oregánóval, pici cukorral. Addig főzzük, míg besűrűsődik. Tükörtojással, buggyantott tojással, rántott hússal, rántott hagymával tálaljuk, kinek-kinek ízlése szerint.
Rántott hagymarózsák
A hagymát megtakarítjuk, majd egy éles késsel rózsát faragunk, vagy ha nem tudunk akkor egyszerűen a hagymát kettészeljük. Sózzuk borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba, majd tört kukoricapehelybe mártjuk (vagy zsemlemorzsába) és forró olajban kisütjük. Hidegen is fogyasztható, nagyon ízletes.