Ismerőseim közül sokan panaszkodtak, hogy bizony náluk a zakuszka még novembert sem éri meg, mert főzés után rögtön felzabálják. Tőlem is megkérdezték, hogy ilyenkor mi a teendő? Nagyon egyszerű a dolog, nálam ez mindig működik: még szeptemberben főzők egy fél adaggal és hagyom, hogy lopkodják a polcokról. Nem történik semmi rossz dolog, csak annyi, hogy amire elfogy az a 10 üveg, addigra jól laknak vele, azaz megunják. Aztán pár hét múlva készülhet a télire való nagy adag, ahhoz már csak december felé néznek rá.
Paszulyos zakuszka
Hozzávalók: 1 kg hagyma, 4 kg megpucolt, kicsumázott, érett, húsos, piros paprika (paradicsompaprika, kaliforniai, töltenivaló), 2 l paszuly, 1 l olaj, 1 l paradicsomlé, 2 darab babérlevél, só, bors, 1 tasak befőzőpor.
A paszulyt, amit előző este beáztattunk, enyhén sós vízben megfőzzük. A megpucolt, feldarabolt hagymát ledaráljuk, majd 500 ml olajon 30 percig dinszteljük, vigyázva, hogy meg ne égjen. Hozzáadjuk a ledarált 4 kg paprikát is, még töltünk 200 ml olajat hozzá. Miután felforrt, onnan számítva három órát főzzük. Ezután mehet bele a ledarált paszuly és a paradicsomlé. Fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a babérlevelet is. Így együtt még egy órát főzzük. Az utolsó tíz percben hozzáadjuk a befőzőport is. Tiszta üvegekbe szedjük, mindegyik tetejére egy evőkanál forró olajat töltünk és másnapig meleg dunsztban tartjuk (egy mosóteknőt kibélelek egy kettévágott nylonzsákkal, belesorakoztatom a forró üvegeket, majd meleg takarót teszek rá). Másnap délután sorra kigőzölöm őket.
Megjegyzés
Az idén csak egy liter paszulyt daráltam le, a másik felét egészben hagytam és úgy főztem hozzá.
Nagyon jól néz ki és biztos nagyon finom. Zakuszkát egyszer ettem ízlett. Két kérdésem volna, 1. tarkabab amit használsz? 2. már másodszor olvasom hogy befőzőpor , milyen ez?
VálaszTörlésHa nagyszemű a bab, akkor mindenképpen ledarálom és úgy adom hozzá a készülő zakuszkához. Most történetesen tarka (gránát)babot használtam, mert az idén nálam a kertben sok termett. Ebből is felét ledaráltam és csak felét hagytam szemesen.
TörlésA befőzőpor, tartósítószer vagy konzervpor( ahogy itt nálunk nevezik) ezt bele kell(lehet) főzni a zakuszkába. Aztán még a savanyúságok eltevéséhez is jó. A szalícil port is szoktam használni de csak a lekvárokhoz meg a kompótokhoz.
Nálunk a hétvégén fog készüli zakuszka paszullyal és vinettával vegyesen:) Mi csak egy adagot szoktunk készíteni, sokszor az sem fogy el, inkább csak anyum és én esszük:)
VálaszTörlésHm! Hm!
TörlésÉva, a befőzőpor a nátriumbenzoát. :)
VálaszTörlésJuci, szép és biztos finom a zakuszkád. :) Én már rég nem főztem paszulyosat, pedig szeretem. De azért a padlizsánost mnégis jobban. :)
Senkinek sem fáj nálatok a gyomra, epéje a zakuszkától? Csak mert régebb én sem tudtam megenni, aztán rájöttünk, hogy a paprika héja miatt van. Amióta pedig nem héjastól teszem bele a paprikát, azóta egy üveggel is megehetek, semmi bajom sincs tőle.
Nem, semmi bajuk!Na jó, én amúgy is epés vagyok, mindentől beteg, így csak mindenből csak kóstolok.
TörlésA paprika sütésből akkor lett elegem amikor rájöttem, hogy bizony van sok hernyó a paprikákban és brr még meg is sütöttem őket. Ha nyersek jobban ki tudom választani a jókat és különben ha figyelmesen olvastátok a receptet ott elég szájbarágósan írtam, hogy kb 5 órát főzőm!!!
Paszulyból készítve még nem is hallottam, eddig csak a padlizsánból készültet ismertem! :) Nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésMegéri kipróbálni!
TörlésHa padlizsánból csinálja az ember, akkor csak a babot helyettesíteni kell ugyanennyi padlizsánnal? Mi az a vinetta? (Már a másik receptnél is láttam, de még sosem hallottam ezt a szót...)
VálaszTörlésVineta=Padlizsán
TörlésIsteni finom lett! :)
TörlésOrulok, hogy izlett, Erika draga!
TörlésÉn nem ismerem aezt az ételt, de tetszik a recept! Kérdezném, hogy ezt mihez, mivel lehet enni?
VálaszTörlésKenyerrel szoktuk enni!
TörlésMindenképp kipróbálom ezt a receptet. Biztosan finom. Még soha nem készítettem zakuszkát.Jelzem majd , hogy sikerült.
TörlésIzgatottan varom...Kivancsi vagyok izleni fog ?
Törlés