2013. január 28., hétfő

Egyszerű almás lepény


       Számtalan desszert fő hozzávalója lehet az ALMA. Most egy nagyon egyszerű, olcsó és ízletes almás lepényt hoztam. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni.
       Hozzávalók: 1 kg alma, 100 g cukor, 3 tojás, 100 g margarin, 100 ml tej, 150 g liszt, 1/2 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliapor, pici só.
      Az almákat meghámozzuk, négybevágjuk és felszeleteljük. A cukrot és a vaníliaport a tojásokkal meg a tejjel jól elkavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott margarint, majd a végén a sütőporos lisztet. A masszához adjunk egy pici sót, ettől ízletesebb lesz a lepényünk.


         Egy nagyobb tálban a felszeletelt almát beleforgatjuk a fenti masszába, majd egy sütőpapírral bélelt, kisebb tortaformába töltjük. Előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Sütés közben szórjuk meg egy evőkanál cukorral. Hidegen szeleteljük, tálaláskor esetleg tejszínhabot adunk hozzá.

2013. január 23., szerda

Bundás párizsi céklás krumplisalátával


         Gyermekkoromban rengeteg párizsit ettünk. Emlékszem, anyukám többféleképpen el tudta készíteni, hogy meg ne unjuk: megreszelte omlettbe, tojásba kisütötte vagy éppen fasírtot gyúrt belőle. Kedvencem talán a bundázott verzió maradt és néhanapján, amikor megkívánjuk, el is készítem, családom szívesen megeszi, főleg ha egy kis színes krumplisalátával tálalom.
        Hozzávalók 4 személyre: 300 g párizsi, 1 tojás, kevés liszt meg zsemlemorzsa, só , bors, olaj a sütéshez.
        A párizsit ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk borsozzuk, lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk és forró olajban kisütjük.

Céklás krumplisaláta:
        Hozzávalók 4 személyre: 8 darab főtt krumpli, 3 darab főtt cékla (alma nagyságú), 1 hagyma, kevés olaj, ecet, cukor, bors, só.
        A krumplit meg a céklát felkockázzuk, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, majd fűszerezzük sóval, borssal, ecettel, egy pici cukorral, majd leöntjük olajjal. Mindezeket jól összekeverjük és tálalás előtt legalább egy fél órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

2013. január 20., vasárnap

Tejbegrízzel töltött rétes

        
       A napokban akciós áron jutottam hozzá a félkilós csomagolású réteslapokhoz. Vettem is egy pár csomaggal és még az üzletben végigsoroltam magamban mi mindennel fogom majd megtölteni: alma, dió, mák, káposzta, tejbegríz. Igen-igen tejbegríz, ezzel töltöttem meg most a lapokat. Elkészítése roppant egyszerű, még a "Lusta asszony rétese" nevet is felvehetné, na de ezt a titulust más süti hordja.
          Hozzávalók: 500 g réteslap. A lapok megkenéséhez: 3 tojás, 3 evk. cukor, 50 ml olaj, 200 ml joghurt, 2 evk búzadara, 1 sütőpor. A tejbegrízhez: 1 l tej, 9 evk. cukor, 200 g búzadara, 2 tasak vaníliapor, 1 citrom héja.
     A réteslapokat kivesszük a fagyasztóból és szobahőmérsékleten tartjuk, míg kiengednek. Addig megfőzzük a tejbegrízet a szokásos módon, kihűtjük. Összeállítjuk a lapok megkenéséhez szükséges krémet. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd az olajat is cseppenként, aztán a joghurtot meg a búzadarához vegyített sütőport is.
     A réteslapos csomagot kibontjuk, négy részre osztjuk úgy, hogy mindegyik adag legalább 4 lapot tartalmazzon.Vesszük az első négy vékony lapot és külön-külön az előzőleg elkészített masszával bekenjük, a negyedik lap tetejére a kihűlt tejbegrízből teszünk, amit előzőleg négybe osztottunk.. Vigyázat, a tejbegrízet nem símítjuk el az egész réteslapon, hanem a réteslap egyik szélére pakoljuk rúd formában. Aztán szépen feltekerjük és egy nagy gáztepsibe tesszük, amit már sütőpapírral kibéleltünk. Végezzük ezt mindaddig míg meg nem töltjük a többi réteslapokat is. Ha mindezzel kész vagyunk, olajjal lekenjük és mehetnek is a sütőbe. 180 fokon 15- 20 perc alatt szép mosolygósokra sülnek.

2013. január 17., csütörtök

Krumplis tepertyűkrém


          Hajdanán, amikor még disznót vágtunk, zsírolvasztáskor a zsírnakvalót négy kategóriába osztottam: a szép tiszta szalonnák, a háj, a húsos zsírdarabkák, a kis bőrős zsírdarabkák, amikről csak nagy nehezen lehetett levágni a zsírt. Mindegyiket külön-külön más edényben olvasztottam ki és a visszamaradott tepertyűt sem vegyítettem össze. A legfinomabbak mindig a húsos tepertyűk voltak, az fogyott el rendszrint a leghamarabb. Az utolsó kategóriásokből csak törmelék, tepertyűcskék lettek. Ezekből szoktam tepertyűpasztát készíteni.

         
       Ahogy a képen látható, egyforma arányban daráltam főtt krumplit, tepertyűt, főtt tojást és egy diónyi hagymát, amihez aztán mustárt, sót és borst kavartam, annyit, hogy egy ízletes, kenhető paszta legyen.
         Friss kenyérrel meg lila hagymával tálaljuk.

2013. január 13., vasárnap

Kijevi krémes utódja


          Ezt a finom mutatós süteményt több receptből komponáltam. Első rálátásra olyan mint a Mézes, de nem az. A Kijevi krémeshez hasonlít, de csak hasonlít, mert ennek eggyel több lapja van és közepén pedig íz. A Citromszelet lapjait felhasználva és tovább kombinálva egy csodálatos sütemény született:  diós is,  krémes is, ízes is és nem utolsó sorban mutatós.
         Hozzávalók a 4 laphoz:  4 tojássárga, 8 evk. olaj, 8 evk. cukor, 1/2 kisk. szalakálé, 6 evk. langyos tej, liszt amennyit felvesz. Továbbá: 4 tojásfehérje, 100 g cukor, 200 g darált pörkölt dió.
         A fenti hozzávalókat jól összegyúrjuk és legalább 30 percig pihentetjük, majd négybe osztjuk és először két üres lapot sütünk. A másik két kinyújtott lapra egyenletesen elosztjuk a tojásfehérjés cukros diós habot és így sütjük (ezeket is tepsi háton, külön-külön).
         Krém: 500 ml tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 100 g cukor, 200 g vaj.
         A pudingba belefőzzük a cukrot, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a kockára vágott vajat és jól elkeverjük.
         Összeállítás:  az első lap az egyik diós lap, amit megkenünk a fél pudingoskrémmel, rá egy üres lap erre barackíz jön jó vastagon. Ezt befedjük a második üres lappal, erre rákenjük a maradék pudingos krémet, majd befedjük az utolsó dióssal, úgy hogy a diós fele a pudinggal találkozzon (tehát ráfordítjuk). Tetejét porcukorral hintjük be és csak másnap szeleteljük.

2013. január 8., kedd

Kocsonya


      Fiatal háziasszony koromban nem szerettem kocsonyát főzni. Írtóztam a zsíros bőröktől, utáltam az egésznapos fokhagymás szagot a lakásban, aztán őszintén szólva enni sem ettem ki tudja mennyit belőle. Az évek elteltével sok mindenre rájöttem, milyen szabályokat kell betartanom, hogy a családom megkedvelje.
1. Mindig kevés mennyiségből készítsünk kocsonyát, amit aztán egy pár hét után megismételhetünk, így a család nem fog ráunni.
2. A kocsonyahúst több vízben mossuk át, nemhiába mondták az öregek: ha hét vízben kell, akkor hét vízben.
3. Tegyünk zöldséget is a fővő kocsonyához: murok, petrezselyem, zellergumó, hagyma, így ízletesebb lesz a kocsonyalé.
4. Csontok nélkül osszuk szét a kész kocsonyát, akkor a kisebb gyerekek is bátrabban esznek majd belőle.
5. Lassú tűznél kb. hat órán keresztül főzzük.
         Hozzávalók: 3 kg kocsonyahús (köröm, csülök, disznófej, farok, lapocka, bőr, színhús), 3 fej fokhagyma, 1 kisk. szemes bors, 3 babérlevél, 5 murok, 3 petrezselyem, 1 zeller, 1 hagyma, só, víz.
            A kiválasztott kocsonyahúst egy nagyobb edénybe tesszük és először forró vízzel leforázzuk, minden egyes húsdarabot alaposan megtisztítunk, megvakargatunk, esetleg feldarabolunk, és addig cseréljük a vizet, (most lehet hideg is) míg a húsok teljesen megtisztulnak.
           Egy nagyobb fazékba hideg vízzel főni tesszük az előkészített kocsonyahúst. Ha felforrt, lehabozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, borst, babérlevelet, lefedjük. Három órát főzzük lassú tűzőn, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket is. Levét megkostoljuk, sózzuk.
           Hat óra elteltével szinte biztosak lehetünk, hogy kész lett a kocsonyánk, ezt úgy ellenőrízhetjük, hogy a kivett húsdarab szinte lefordul a csontról. Az edényt a tűzről levesszük, a megfőtt húsokat meg a zöldségeket külön-külön kiszedjük, a csontokat eltávolítjuk, majd a maradék megfőtt kocsonyahúst  az előre előkészített mélyebb edénykékbe kiporciózzuk. Vigyázzunk, hogy egyenletesen osszuk el, mindegyik edénybe kerüljön színhús is, ne csak fül meg köröm. Ha a család szereti, a zöldségekből is tehetünk egy két karikával. A végén rámerjük a megszűrt kocsonyalevet és legalább egy éjjelt hűvős helyen hagyjuk dermedni.
          Ecetes csipőspaprikás hagymával kitűnő vacsora lehet.

2013. január 3., csütörtök

Szilveszteri falatok

              A fiam szilveszteri bulijára készítettem ezeket a díszes falatkákat. Olajbogyót is szerettem volna még hozzátenni, de sajnos ide már nem jutott.
             Hozzávalók: fasírtgolyók, szalámi, sajt, füstölt kolbász, savanyú uborka, pálcikák.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...