2012. április 30., hétfő

Almás mákos szelet


Majálisozni készültünk, s gondoltam egy olyan sütit készítsek, amit ki lehet vinni a zöldbe. Meg is sütöttem, de sajnos nem vihettük kirándulni, mert rögtön elfogyott.
Hozzávalók: 4 tojás, 10 evk. cukor, 1 tasak vanília, 4 evk. búzadara(gríz), 100 g mák, 100 g liszt, 100 ml tej, 100 ml olaj, 1 tasak sütőpor, 4 darab alma(400 g).
A mákot ledaráljuk, az almákat pedig meghántjuk és kis kockákra daraboljuk.
A 4 tojássárgát a cukorral, a vaníliával, meg az olajjal habzásig kavarjuk, hozzáadjuk a tejet is.
A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, a darált mákot összevegyítjük a liszttel meg a sütőporral, majd felváltva adagoljuk a fenti masszához, a habbal együtt.
Csak a végén tesszük bele az almadarabkákat.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

2012. április 25., szerda

Meggyes zselés szelet


A tavaly rengeteg meggyünk termett, tettem is el télire két nagy adaggal. Süteményekbe, levesbe, szószokba nagyon finom az így eltett meggy.
Ezt a süteményt többször készítettem már, de mindig más kivitelezésben.
A krémet az elvágott piskóta közé tettem és glazúr jött a tetejére. Most az egész krémet a lapra simítottam, gazdagon megraktam meggyel és rá tortazselét öntöttem.
Hozzávalók a laphoz: 6 tojás, 250 g cukor, 200 g liszt, 100 g darált dió, 9 evk. víz, fél tasak sütőpor.
A cukrot a tojások sárgájával meg a vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a diót, majd szép óvatosan, felváltva a tojáshabot meg a sütőporos lisztet.
Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük.
A krémhez: 1 vaníliás pudingpor, 400 ml tej, 200 g vaj, 200 g cukor, 1 tasak zselatin (10 g), meggy.
Először beáztatjuk a zselatint. Megfőzzük a pudingot, miután a tűzről levettük azonnal hozzákavarjuk a zselatint és amikor langyosra hűlt a krém, akkor a kockára darabolt vajat is. A krémet a piskótára simítjuk, megrakjuk jó sok meggyel, majd tortazselét öntünk a tetejére.
Megjegyzem, hogy 2 tasak tortazselét használtam.


2012. április 22., vasárnap

Ropogós töltött zsemlék


Tudom, hogy a vasárnapi sütit vártátok ma, hogy feltegyem, de most az egyszer rendbontó leszek: a tegnap esti vacsorával számolok be nektek.Egy egyszerű, de laktatós finom vacsit mutatok meg.
Szezámmagos töltött zsemlék.
Hozzávalók: személyenként 2-2 zsemle, olvasztott vaj, sajt, friss petrezselyemzöld vagy kapor, zöldhagyma, tetszés szerint és szezámmag.
A zsemléket bevagdossuk(lásd a fotót), olvasztott vajjal meglocsoljuk, megtöltjük reszelt sajttal meg apróra vágott petrezselyemzölddel, tetejüket meghintjük szezámmaggal. A megtöltött zsemléket sütőpapírba csomagoljuk, majd előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.
Még melegen azonnal fogyasztjuk.



2012. április 20., péntek

2. BLOGSZÜLINAP



Ma tölti blogom 2. szülinapját.
Ezennel szeretném megköszönni minden kedves olvasómnak a látogatást, a kedves szavakat. Örülök, hogy sokan olvastok és büszke vagyok, hogy közétek tartozhatok.
Ezután is szeretettel várok mindenkit!

2012. április 18., szerda

Raffaello szelet



Ezt a finom süteményt húsvétra készítettem. Mindenkinek ízlett, főleg a locsolóknak.
Hozzávalók a fehér tésztalaphoz: 5 tojásfehér, 150 g cukor, 150 g kókuszreszelék, 2 evk. liszt, fél tasak sütőpor.
A barna tésztalaphoz: 5 tojásfehér, 150 g cukor, 150 g darált dió, 3 evk. kakaó, 2 evk. liszt, fél tasak sütőpor.
A két tésztalapot előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A következő krémmel töltjük: 10 tojássárga, 200 g cukor, 1 tasak vaníliás puding, 3 dl tej, 200 g vaj.
A hideg tejhez hozzáadjuk a cukrot, a pudingport és a tojássárgákat. Sűrű pépet főzünk, ha langyosra hűlt hozzákavarjuk a kockákra vágott vajat is.
Betöltjük a süteményt, a tetejére is hagyva 1-2 evőkanállal, amit aztán kókuszreszelékkel szórunk be.

2012. április 15., vasárnap

Chipses fasírtok borsófőzelékkel


Szerintem jó ötlet volt a fiam kezéből kikapni a chipses tasakot és elcsenni belőle egy kis adagot. A beáztatott zsemlén akartam változtatni. Spontán született ez a recept, de nagyon bejött. Olyan finom fűszeres fasírtgolyók lettek, hogy ebédkor csak amúgy falta a család.
Hozzávalók: 500 g darált hús, 1 tojás, 3 cikk fokhagyma, 40 g chips (chilis, paprikás, vagy bármilyen), só, bors.
A fenti hozzávalókat jól összedolgozzuk, ügyelve arra, hogy a kézzel összetört chipset csak a végén adjuk a húsmasszához, hogy ne lágyuljanak meg. 10 darab golyócskát formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben lassú tűznél sütjük.
Bármely főzeléken feltétként tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.

2012. április 11., szerda

Diós csokis gurigák



Ezek a diós golyócskák húsvétra készültek. A recept nagyon régi, a gyermekeim amikor picik voltak egyszerűen gurigáknak nevezték. Most is nagy kedvenc a családban.
Hozzávalók: 350 g liszt, 150 g cukor, 200 g zsír vagy margarin, 1 tojás és kettőnek a sárgája, 1 rum eszenc, fél tasak sütőpor. Még 2 tojásfehér, 200 g darált dió, 400 g csokikrém.
A cukrot elkavarjuk a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztben elmorzsolt, fagyos zsírt vagy margarint, aztán az eszencet meg a sütőport. Jól összegyúrjuk, majd 30 percet jégszekrényben pihentetjük.
Tésztánkat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, egyenlő darabkákra vágjuk, majd kis gömböket formálunk.



Ezeket a gömböket tojásfehérjébe mártjuk, majd mindegyiket dióba forgatjuk.



Megjegyzés:
-ha van otthon friss disznózsírunk, inkább azt használjuk margarin helyett, mert hamarabb megpuhulnak a kekszecskéink.
-a gömböcskék cseresznye nagyságúak legyenek, vagy még kisebbek
-a tojásfehérjéket nem kell teljesen felverni, csak éppen a villával megmozgassuk
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, lassú tűznél sütjük.
Ha megsültek és kihűltek a diós kekszecskék kettőt-kettőt csokikrémmel összeragasztunk.

2012. április 5., csütörtök

Húsvéti nyuszi; húsvéti ajánló

Nem tudom, hogy Nektek mit fog hozni a húsvéti nyuszi, de hogy nekem mit hozott azt most Nektek is elárulom.
Még 1-én este Kati kedvesen gratulált, aztán a lányom hívott, hogyha láttam-e Ottisnál az Erdélyi Konyha áprilisi számát?!


Azt tudtam, hogy meg fognak jelenni a receptjeim a vendégblogger oldalon, de hogy a blogom a neve a címlapon szerepeljen, igazán nagy meglepetés volt számomra.
Aztán 3-án kedden kezemben is foghattam a lapot, s mint mindig minden szavát elolvastam. Nagyon tetszik a lap, mindig megveszem. Nagyra értékelem a Lányok munkáját, akik hónapról hónapra, színes, tartalmas gasztrolappal örvendeztetik meg a magyar háziasszonyokat. Köszönöm, hogy meghívtatok, lehetőséget adva a bemutatkozásra.
További jó munkát kívánok A SZERKESZTŐKNEK.

Húsvéti ajánló

Nagy későre válaszolok Kata, Viki, Mária, Rózsa, Kati játékmeghívására.
Mégegyszer köszönöm Lányok a meghívást, megtisztelve érzem magam, hogy rám is gondoltatok és igyekszem felkéréseteket teljesíteni.
Kiválasztottam egy pár receptet, gondolom még nem késtem annyira el...
Kakastaréj

Mentás likör

Kapros tojássaláta

Töltött omlett

Lestyános húsgombóc leves

Hagymás szelet

Húsvéti tojások

Keksz tornyok

Fájdalom

Diós szelet


Minden kedves olvasómnak KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!!!!

2012. április 1., vasárnap

Kókuszos lepény



A mai ünnepi desszertünk egy kókuszos baklava volt. Nem a hagyományos recept után készült, hanem egészen másképpen. Nem kentem meg minden réteslapot olajjal, hanem a kifagyasztott tésztalapokat ujjnyi vastagságúra szeleteltem és úgy használtam fel.
Hozzávalók: 400 g rétestésztalap, 4 tojás, 250 g cukor, 100 ml olaj, 400 ml joghurt, 100 g kókuszreszelék, 1 tasak sütőpor. A sziruphoz: 150 g cukor, 200 ml víz, fél citrom leve.


Egy nagyobb tálban mixer segítségével összevegyítjük a cukrot, az olajat, a joghurtot, a tojásokat, az olajat, a kókuszreszeléket és a sütőport. Ha már elolvadott a cukor hozzáadjuk a felszeletelt tésztát is. 30 percig pihentetjük, majd előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük 20 percre, azután 180 fokon készre sütjük.
A citromos cukros szirupot még melegen a forró lepényre töltjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...